Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs : Proverb to Meaning I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

     

Given the PROVERB, identify the MEANING

1. Absence makes the heart grow fonder.
Answer: Our affection increases when we are parted from our loved ones.

2. Actions speak louder than words.
Answer: It is what we do that matters and not just what we say.

3. After a storm comes a calm.
Answer: Since something better must follow an unpleasant event, be optimistic.

4. All's well that ends well.
Answer: A satisfactory conclusion makes up for earlier disappointments.

5. All roads lead to Rome.
Answer: People can arrive at the same conclusion by different means.

6. All that glitters is not gold.
Answer: Everything that is attractive on the outside may not be really valuable inside.

7. All work and no play makes Jack a dull boy.
Answer: It is not good to only toil and have no recreation.

8. As you sow, so shall you reap.
Answer: One's actions whether good or bad determine one's rewards or punishments.

9. Bad news travels fast.
Answer: Information about unpleasant happenings spreads quickly.

10. A bad workman always blames his tools.
Answer: A person with deficiencies finds excuses for his lack of skill.

11. Barking dogs seldom bite.
Answer: People who talk a lot or threaten may not be actually harmful.

12. Beauty is in the eye of the beholder.
Answer: What pleases the sight varies from one person to another.

13. Beggars cannot be choosers.
Answer: One must accept what is available in difficult circumstances.

14. The best fish swim near the bottom.
Answer: The finest things are hard to get.

15. The best of friends must part.
Answer: Nothing can go on forever as all things change.

16. Better late than never.
Answer: It is preferable to do a job even if it is delayed than not do it at all.

17. Better safe than sorry.
Answer: It is preferable to be cautious than be rash and get into trouble.

18. A bird in the hand is worth two in the bush.
Answer: It is better to accept the little we have than reject it hoping to get a lot later.

19. Birds of a feather flock together.
Answer: People with similar interests and tastes tend to group.

20. Blood is thicker than water.
Answer: Family ties are stronger than other relationships.

21. A burnt child dreads the fire.
Answer: A mistake can be a great teacher.

22. Call a spade a spade.
Answer: Be blunt and say plainly what you mean.

23. Charity begins at home.
Answer: Provide help first to one's family members and then to others.

24. The child is father of the man.
Answer: The character of a child shows the kind of man he will grow up to be.

25. Coming events cast their shadows before.
Answer: There are often early indications of future happenings.

26. Cut your coat according to your cloth.
Answer: Live within your means.

27. The darkest hour is that before the dawn.
Answer: When things seem at their worst, they may just begin to improve.

28. The die is cast.
Answer: Once a decision has been made, it cannot be reversed.

29. Do as you would be done by.
Answer: Treat others as you would expect them to treat you.

30. Do not cast your pearls before swine.
Answer: Do not give a precious thing to someone who cannot value it.

31. Don't change horses in mid-stream.
Answer: Plans must not be altered at the wrong time.

32. Don't count your chickens before they are hatched.
Answer: One should not assume success prior to actually achieving it.

33. Don't cross a bridge till you come to it.
Answer: One should not worry before something happens for it may never happen.

34. Don't make a mountain out of a molehill.
Answer: One should not make a big fuss about a trivial matter.

35. First come, first served.
Answer: If one arrives early, one gets a better choice.

36. Slow but sure wins the race.
Answer: Steady progress is better in the long run than inconsistent speed.

  Try the Quiz :     Proverbs : English Proverbs, Meanings & Explanations - Proverb to Meaning I


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright