Syvum Home Page

Home > Fun > Carnival & Mardi Gras > Print Preview

Carnival and Mardi Gras Fun Activities
History & Origin of the Carnival A Carnival Mask

Formats Info Page WorkSheet Quiz-Game Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Fill in the blanks with appropriate words related to the origin of the carnival and Mardi Gras.

1. Carnival is said to have originated in _______.
• Brazil
• Egypt
• America
Answer: Egypt
Carnival is said to have originated from the ceremonies in honour of "God Orisis" in ancient Egypt.


2. Carnival is mostly associated with _______ Catholics.
• Evangelic
• Untraditional
• Roman
Answer: Roman
Carnival mostly associated with Roman Cathilics, occurs before Lent which is a period of fasting for forty days in preparation for Easter. In the Christian calendar, it is the biggest festival of the year. It is a time for the Christians to purify their sins and do penance by deprivation. There are 40 days of Lent between Ash Wednesday and Easter Sunday. After these 40 days, one celebrates Easter, the resurrection of Christ. During the period of Lent, the Church bans the consumption of meat.


3. The original meaning of the word 'carnival' is 'farewell to _______', as it precedes the period of Lent.
• meat
• meals
• drinks
Answer: meat
The word 'carnival' means without meat. The word 'carnival' comes from the Latin word 'carne vale'. The word carne means meat and the word vale means to remove, signifying "farewell to meat", which one abstains from during the following period of Lent.



4. _______ dates back to the medieval tradition of celebration before the arrival of Lent.
• Mardi Gras
• Easter
• Pentecost
Answer: Mardi Gras
Mardi Gras day is the last day before Lent, when catholics give up certain foods like a meat and fat until Easter. Therefore, they feast the day before.


5. The day of _______ is marked by the beginning of the Carnival.
• Thanksgiving
• Easter
• Epiphany
Answer: Epiphany
The first Sunday of January is Epiphany. Epiphany celebrates the visit of the Magi to the infant Jesus. According to tradition, on this day one shares a King cake which has a fava bean is hidden in it.The person who gets the bean becomes king for the day and has the right to wear a crown of fantasy.


6. The date of Mardi Gras depends on the date of _______.
• Lent
• Easter
• Mid-Lent
Answer: Easter
Mardi Gras every year has a different date, determined by the date of Easter, which in turn varies depending on the lunar cycle.


7. There are _______ days between the end of the Carnival and Easter.
• thirty
• forty
• sixty
Answer: forty
There are exactly 40 days between the end of Carnival and Easter which are the days of Lent.


8. In the Anglo-Saxon countries, Mardi Gras is called _______.
• Fat Monday
• Fat Wednesday
• Fat Tuesday
Answer: Fat Tuesday
Mardi Gras, a French word, literally translates as 'Fat Tuesday'. Also called Shrove Tuesday, it is the day where people end up eating lot of fatty foods before the arrival of Lent, during which one abstains from eating meat and fat.


9. In the Christian calendar Mardi Gras is known as _______.
• Shrove Wednesday
• Shrovetide
• Shrove Tuesday
Answer: Shrove Tuesday
Shrove Tuesday is the day before Lent starts. The following day, the first day of Lent is known as Ash Wednesday.


10. Duringthe period of _______ one avoids eating fat.
• Easter
• Mardi Gras
• Lent
Answer: Lent
Lent is a period of fasting for forty days in preparation for Easter which, in the Christian calendar, is the biggest festival of the year. It is a time for the Christians to purify their sins and do penance by deprivation. There are 40 days of Lent between Ash Wednesday and Easter Sunday. After these 40 days, one celebrates Easter, the resurrection of Christ. During the period of Lent, the Church bans the consumption of meat.


11. _______ is the first day of Lent.
• Epiphany
• Ash Wednesday
• Mardi Gras
Answer: Ash Wednesday
Ash Wednesday takes place the day after Mardi Gras. This is the 1st Day of Lent which lasts 40 days. It does not have a fixed date.


12. Ash Wednesday marks the memory of _______.
• Adam
• Abraham
• Eve
Answer: Adam
Ash Wednesday marks the memory of Adam's sin condemned after returning to dust.


13. The festival of _______ commemorates and celebrates the resurrection of Jesus Christ.
• Ascension
• Easter
• Christmas
Answer: Easter
Lent is a period of fasting for forty days in preparation for Easter which in the Christian calendar, is the biggest festival of the year. It is a time for the Christians to purify their sins and do penance by deprivation. There are 40 days of Lent between Ash Wednesday and Easter Sunday. After these 40 days, one celebrates Easter, the resurrection of Christ.


14. One consumes fat on the day before Lent called Fat _______ or Mardi Gras.
• Tuesday
• Wednesday
• Monday
Answer: Tuesday
On the eve of Lent, on Tuesday, one eats lot of meat and fatty foods like donuts, cakes and pancakes to mark the occasion before the fasting of Lent begins. It is marked by a feast, a celebration colorful and noisy.


15. The end of  _______ marks the beginning of Lent.
• Carnival
• Easter
• Christmas
Answer: Carnival
Lent is a period of fasting for forty days in preparation for Easter which in the Christian calendar, is the biggest festival of the year. It is a time for the Christians to purify their sins and do penance by deprivation. There are 40 days of Lent between Ash Wednesday and Easter Sunday. After these 40 days, one celebrates Easter, the resurrection of Christ. During the period of Lent, the Church bans the consumption of meat.


16. _______ Tuesday precedes Ash Wednesday.
• Free
• Fat
• Fun
Answer: Fat
Mardi Gras is the day before Ash Wednesday. On this day people end up eating fatty foods one last time before Lent. It is marked by a feast, a celebration colorful and noisy.


17. The carnival ends on _______ Wednesday.
• Fat
• Ash
• Fun
Answer: Ash
Ash Wednesday takes place the day after Mardi Gras. This is the 1st Day of Lent which lasts 40 days. It does not have a fixed date.


18. _______ comes mid-way between the end of the carnival and Easter.
• Mi-Carnaval
Mi-Karem
• Karem
Answer: Mi-Karem
Mid-Lent or Mi-Karem is an ancient catholic festival.As its name suggests, Mid-Lent is celebrated in the middle of the period known as Lent, a period of forty days of penance, reflection and deprivation. Mid-Lent is celebrated on Thursday of the third week of the forty days of penance.


19. "The Coming of the Son of God into the Temple" is a feast also called _______.
• Christmas
• Pentecost
• Candlemas
Answer: Candlemas
Candlemas Commemorates the presentation of Jesus Christ in the Temple and the ritual purification of the Virgin Mary. This feast is called, "The Coming of the Son of God into the Temple." Most churches celebrate it on February 2nd.


20. Candlemas is also called the _______ day.
• doughnuts
• crêpe
• cakes
Answer: crêpe
Candlemas (La Chandeleur) is also known as the crêpe day or the pancake day in France. This festival of candles, celebrated on February 2 has a Latin origin, the candelarum festa meaning feast of candles. Candlemas commemorates the Presentation of the Child Jesus in the Temple.


21. _______ day is a day of lovers which falls during the carnival period.
• Love
• Valentine's
• Amour
Answer: Valentine's
February 14th is St.Valentine's Day. On this lovers exchange flowers, chocolates or other gifts. Popularly, one sends beautiful cards or writes a poem on a paper covered with little hearts to one's valentine.


22. _______ or Fat Sunday is the first day of the carnival.
• Dimanche Gras
• Mardi gras
• Lundi Gras
Answer: Dimanche Gras
On Fat Sunday or Dimanche Gras, which is the first day of carnival, one often finds people dressed in various costumes of animals, fairy tale characters or real life famous people.


23. _______ or Fat Monday is the day before Mardi Gras.
• Dimanche Gras
• Jeudi Gras
• Lundi Gras
Answer: Lundi Gras
Fat Monday or Lundi Graswhich precedes Mardi Gras is also called 'Children's Day' or 'Day of Youth'.


24. The three 'fat days', Fat Sunday, Fat Monday and Fat Tuesday are called _______.
• Candlemas
• Yuletide
• Shrovetide
Answer: Shrovetide
Fat Sunday (Dimanche Gras), Fat Monday (Lundi Gras) and Fat Tuesday (Mardi Gras) called Shrovetide, are the three days devoted to revelry and jubilation. During these days people eat lot of fatty foods before the arrival of Lent, the period of abstinence from meat and fat. Shrovetide is marked by a feast, a celebration colorful and noisy.


25. In France, Lundi Gras or _______ is also known as the 'day of the youth'.
• Fat Tuesday
• Fat Monday
• Fat Sunday
Answer: Fat Monday
Fat Monday or Lundi Grasis also called 'Children's Day' or 'Day of theYouth'.



  Try the Quiz :     Origin of the Carnival Quiz


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-