Syvum Home Page

Home > Fun > Sports > Olympics > Print Preview

Quiz on Summer Olympic Games - Marathon Events Olympics

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Answer the following questions related to the Olympic Marathon events.

1. Who was the inspiration behind the idea of the Marathon race?
• Pheidippides
• Herodotus
• Michel Breal
• Spiridon Louis
Answer: Pheidippides

2. In which year was the first Olympic Marathon race (from Marathon Bridge to the stadium in Athens) held?
• 1800
• 1890
• 1896
• 1900
Answer: 1896

3. What is the standardized race distance of the modern Olympic Marathon race?
• 26 miles and 385 yards
• 24 miles and 85 yards
• 30 miles and 800 yards
• 20 miles
Answer: 26 miles and 385 yards


4. Who was the winner of the first Marathon race in the 1896 Athens Olympics?
• Spiridon Louis
• Pheidippides
• Herodotus
• Michel Breal
Answer: Spiridon Louis

5. Who was the first runner to win the gold medal in two successive Marathon events?
• Abebe Bikila
• Michael Johnson
• Emil Zatopek
• Carl Lewis
Answer: Abebe Bikila

6. Who won the Marathon race in the 2004 Athens Olympics?
• Vanderlei de Lima
• Jon Brown
• Stefano Baldini
• Mebrahtom Keflezighi
Answer: Stefano Baldini

7. Name the first Australian runner to win a medal at Olympic Marathon.
• Cliff Young
• Ian Thorpe
• Lisa Martin
• Rob Castella
Answer: Lisa Martin

8. Who won the Men's Marathon at the 1988 Seoul Olympic Games in?
• Dorando Pietri
• Carmine Petracca
• Gelindo Bordin
• Michael Johnson
Answer: Gelindo Bordin

9. Who was the first woman to win a Marathon race in the Olympic games ?
• Grete Waitz
• Diane Dixon
• P. T. Usha
• Joan Benoit
Answer: Joan Benoit

10. Name the first Asian runner to win a Marathon race in the Olympic games.
• Shoryu Nan
• Naoto Tajima
• Masao Harad
• Kee-Chung Sohn
Answer: Kee-Chung Sohn

11. Name the first Asian woman athlete to win a Marathon race at the Olympic games.
• Mizuki Noguchi
• Naoko Takahashi
• Fatuma Roba
• P. T. Usha
Answer: Naoko Takahashi

12. Name the athlete who won the Marathon race consecutively at the 1976 and 1980 Olympic Games.
• Carlos Sousa Lopes
• Frank Shorter
• Waldemar Cierpinski
• Abebe Bikila
Answer: Waldemar Cierpinski

13. Name the marathoner who managed to win the bronze medal at the 2004 Athens Olympics, even after his lead position in the race was interrupted by a protester ?
• Stefano Baldini
• Mebrahtom Keflezighi
• Vanderlei de Lima
• Jon Brown
Answer: Vanderlei de Lima

14. In which year was the race distance for Marathon events in the modern Olympic games standardized ?
• 1896
• 1900
• 1908
• 1924
Answer: 1924

15. Since when is the Women's Marathon race held in Olympic games ?
• 1984 Los Angeles Olympics
• 1896 Athens Olympics
• 1900 Paris Olympics
• 1988 Seoul Olympics
Answer: 1984 Los Angeles Olympics


  Try the Quiz :     Olympic Games : Marathon events in Olympic Games


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-