Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > GRE Test Prep > Print Preview

GRE Test Prep : Quantitative Comparison IV

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Compare the two quantities and choose the best answer from four choices given.

1.
Image IV
Quantity A = Measure of angle 3
Quantity B = Measure of angle 2
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity A is greater

For the triangles ABC and ABD we have:
angle 5 + angle 1 + angle 3 = 180o
angle 5 + angle 1 + angle 2 + angle 6 = 180o
From the above equations, angle 3 = angle 2 + angle 6.
So angle 3 is greater than angle 2.



2. x < 0 ; y < 0
Quantity A = x + y Quantity B = xy
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity B is greater

The product of two negative numbers is always positive and their sum is always negative. So Quantity B will always be greater.



3. The sum of three consecutive even numbers is 18.
Quantity A = Their average Quantity B = 6
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

Average = 18/3 = 6.
It is not necessary to individually determine the three consecutive even numbers (4, 6, 8).




4.
Image II
Quantity A = Measure of angle 2
Quantity B = Measure of angle 3
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The relationship cannot be determined from the information given

Angle 2 + Angle 3 = 180o (supplementary angles).
However, the angles 2 and 3 can individually take any value.
So the relationship is indeterminate.



5.
Image V
Quantity A = Measure of angle 1 + Measure of angle 2
Quantity B = 180o
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The relationship cannot be determined from the information given

The angle subtended by an arc at the center (angle 2) is double the angle subtended by the same arc on the circumference (angle 1).
angle 1 + angle 2 = angle 1 + 2 (angle 1) = 3 (angle 1).Depending on whether angle 1 is less than, greater than or equal to 60o, (angle 1 + angle 2) will be less than, greater than or equal to 180o.
Hence the relationship is indeterminate.



6.
Image VII
In triangle ABC, AB = AC.
Quantity A = Measure of angle 1
Quantity B = Measure of angle 2
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

The angles opposite the equal sides in an isosceles triangle are equal. So angle 1 = angle 2.



7. |x| = 13 , |y| = 4
Quantity A =|x - y| Quantity B = 11
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The relationship cannot be determined from the information given

If x = 13 and y = -4, then |x - y| = 17 which is greater than 11.
But if x = 13 and y = 4, then |x - y| = 9 which is less than 11
Hence the relationship is indeterminate.



8. x - y > 10
Quantity A = y - x Quantity B = 12
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity B is greater

If x - y > 10, then y - x < -10 (on multiplying by -1).
Hence Quantity B is greater.



9. Quantity A = 3/5 + 4/7 Quantity B = 7/12
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity A is greater

3/5 + 4/7 = 41/35, which is greater than 1.
On the other hand, 7/12 is less than 1.



10. x = 0, y > 0
Quantity A = xy Quantity B = yx
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity B is greater

Zero raised to any positive power is zero, so Quantity A = 0.
Any number raised to 0 is unity, so Quantity B = 1.



11.
Image X
Quantity A = Measure of angle 1 + Measure of angle 2 + Measure of angle 3
Quantity B = 360o
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

For the angles, we have the following set of relations:
angle 1 = 180o - angle 4 = angle 5 + angle 6
angle 2 = 180o - angle 5 = angle 4 + angle 6
angle 3 = 180o - angle 6 = angle 4 + angle 5
Adding these three equations, we get
angle 1 + angle 2 + angle 3 = 360o.



12.
Image XI
From the vertex A of triangle ABD, a line is dropped on the opposite side BD.
Quantity A = Measure of angle 1
Quantity B = Measure of angle 2.
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The relationship cannot be determined from the information given

There isn't sufficient information here to decide about the relationship between angle 1 and angle 2. The diagram may be misleading... it is for
illustration only and is not drawn to scale.



13.
Image XIII
In triangle ABC, AB = AC and angle 1 = 100o.
Quantity A = Measure of angle 2
Quantity B = Measure of angle 3
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

Angles opposite to equal sides are equal. Hence angle 2 = angle 3.



14.
Image XIV
Consider an isosceles triangle ABC right-angled at A.
A perpendicular is dropped from A on to BC at point D.
Quantity A = Length of side BD
Quantity B = Length of side AD
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

ABC is an isosceles right triangle. Hence angle 1 = 45o.
For the triangle ABD, angle 5 = 90o and angle 1 = 45o and hence angle 2 = 45o.
So triangle ABD is also isosceles and hence BD = AD.



15. Jason is 4 times older than Mary and 5 times older than Mark.
Quantity A = Mary's Age Quantity B = Mark's Age
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity A is greater

Mary's age is 1/4 th Jason's age.
Mark's age is 1/5 th Jason's age.
So, Mary's age is greater than Mark's.



16. The area of Circle 1 is four times the area of circle 2.
Quantity A = Radius of circle 1 Quantity B = Diameter of circle 2
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

The radius of Circle 1 will be double the radius of Circle 2 if the area of Circle 1 is four times the area of Circle 2. So, the radius of Circle 1
equals the diameter of Circle 2. Mathematically,
Area of circle 1 = A1 = π r12and Area of circle 2 = A2 = π D22/4.
Since A1 = 4 A2, r12 = D22 or r1 = D2.



17. xyz = 1; x = 1
Quantity A = y Quantity B = z
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The relationship cannot be determined from the information given

If xyz = 1 and x = 1, then z is the reciprocal of y (i.e., z = 1/y).
For example: y = 10, z = 1/10; y = 1/2, z = 2; y = 1, z = 1.
Hence the relationship is indeterminate.



18. x = 0, y > 0, z < 0
Quantity A = (y2 + 3x + z3)x Quantity B = 0
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

Quantity A = (y2 + 3x + z3) 0 = 0.



19. 1 mile = 1.6 kilometer
Quantity A = 1 kilometer Quantity B = 0.625 mile
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: The two quantities are equal

1 kilometer = 1/1.6 mile = 10/16 mile = 5/8 mile = 0.625 mile.



20. 1/z < 0
Quantity A = z Quantity B = 1
• Quantity A is greater
• Quantity B is greater
• The two quantities are equal
• The relationship cannot be determined from the information given
Answer: Quantity B is greater

If 1/z < 0, then z must be negative. So, Quantity B is greater.



  Try the Quiz :     GRE Test Prep : Quantitative Comparison IV


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-