Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > IQ Tests > Print Preview

IQ Test : Christmas Games for Verbal Analysis

Formats Worksheet / Test Paper Take IQ Test Review

     

Answer the following True/False questions on a fun Christmas theme to test your verbal skills.

1. The fifth letter of the word obtained by using the letters 'M Y C I N E H' is 'M'.
• True
• False
Answer: False

The word is 'C H I M N E Y' whose fifth letter is 'N'.



2. The word 'ELF' can be formed with exactly nine matchsticks without bending or breaking any matchsticks.
• True
• False
Answer: True

The word 'ELF' can be formed with exactly nine matchsticks as follows : 4 matchsticks for E, 2 matchsticks for L and 3 matchsticks for F.



3. There are only two vowels in each of the following reindeer names : Rudolph, Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donder, Prancer, and Vixen.
• True
• False
Answer: True

The vowels in each name are given in brackets : Rudolph (u,o); Blitzen (i,e); Comet (o,e); Cupid (u,i); Dancer (a,e); Dasher (a,e); Donder (o,e); Prancer (a,e); and Vixen (i,e).



4. If the word 'paint' is replaced by 'stock', then the following sentence is meaningful : Black boots are out of paint, but we have got red paintings in paint.
• True
• False
Answer: True

'Black boots are out of stock' means 'black boots are not there for sale'. 'We have got red stockings in stock' means 'we have red stockings (coverings for legs and feet) available for sale'.



5. The letters in the word 'chimney' are in alphabetical order.
• True
• False
Answer: False

All the letters in 'chimney' except the letter 'e' are in alphabetical order.



6. The following words have antonyms (words of opposite meaning) beginning with the letter S : happy, winter, joy, white, north.
• True
• False
Answer: False

The antonyms of 'happy, winter, joy, white, north' are 'sad, summer, sorrow, black, south'. The opposite of 'white' is 'black', which does not begin with the letter S.



7. The word 'times' is spelt using five letters from the word 'mistletoe'.
• True
• False
Answer: True

The word 'times' is contained in the word 'mistletoe'.



8. The word 'snows' is a palindrome, i.e., it reads the same backwards as forwards.
• True
• False
Answer: False

The word 'snows' backwards reads 'swons'. Some examples of palindromes are 'Hannah', 'Mum', 'Dad', 'level', 'Madam', and 'Ten animals I slam in a net'.



9. An elf used 16 letter tiles and two blank tiles so as to read 'FIRST OPEN COUNTER'. The elf then used the same 16 letter tiles and two blank tiles to read 'FIR STOP ENCOUNTER'.
• True
• False
Answer: True

The 16 letter tiles are kept in the same order and only the two blank tiles are moved to change 'FIRST OPEN COUNTER' to 'FIR STOP
ENCOUNTER'.



10. When the words COAT, CARD, BAKE, and TREE are written one below the other, the word CAKE is formed diagonally from left to right.
• True
• False
Answer: True

COAT
CARD
BAKE
TREE
As seen, the bold letters form the word CAKE from top-left to bottom-right.



11. All the vowels appear in the following sentence : 'Rudolph is the red-nosed reindeer'.
• True
• False
Answer: False

The five vowels are 'a e i o u'. The sentence 'Rudolph is the red-nosed reindeer' does not contain the letter 'a'.



12. Each of the words 'rein, snow, and stock' can be prefixed to the corresponding words 'deer, flake, and king' to form three new words.
• True
• False
Answer: False

Though 'reindeer' and 'snowflake' are meaningful words, 'stockking' is not. The correct spelling is 'stocking'.



13. The word 'scissors' is spelt using the first letters of the sentence : 'Santa Claus is sorting some orange ribbons carefully.'
• True
• False
Answer: False

The last letter in the word 'scissors' is 's', whereas 'carefully' starts with 'c'.



  Try the Quiz :     IQ Tests: Christmas Games for Verbal Analysis


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright