Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Math > Grade 6 Print Preview

Properties of Addition

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

1. Which equation shows the identity property of addition?
• 8 + 7 = 7 + 8
• 4 = 1 + 2 + 3
• 6 + 7 = 7 + 6
• 0 + 3 = 3
Answer: 0 + 3 = 3

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



2. Which equation shows the commutative property of addition?
• 1 + 0 = 1
• 5 + 6 = 6 +5
• 7 = 4 + 3 + 1
• 9 + (4 + 5) = (9 + 4) + 5
Answer: 5 + 6 = 6 +5

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



3. Which equation shows the associative property of addition?
• 1 + (2 + 3) = (1 + 2) + 3
• 6 + 7 = 8 + 9
• 6 + 0 = 6
• 4 + 8 = 8 + 4
Answer: 1 + (2 + 3) = (1 + 2) + 3

According to the associative property of addition, a + (b + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



4. Which property of addition is represented by the following equation?
t + 0 = t
• associative
• commutative
• identity
Answer: identity

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



5. Which property of addition is represented by the following equation?
u + v = v + u
• associative
• commutative
• identity
Answer: commutative

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



6. Which property of addition is represented by the following equation?
a + (b + c)=(a + b) + c
• associative
• commutative
• identity
Answer: associative

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



7. Which equation shows the identity property of addition?
a + b = b + c
i + 0 = i
a + (b + c) = (a + b) + c
r + s = s + t
Answer: i + 0 = i

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



8. Which equation shows the commutative property of addition?
• 0 + k = k
p + (q + r) = (p + q) + r
h = h + 0
p + q = q + p
Answer: p + q = q + p

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



9. Which equation shows the associative property of addition?
k = 0 + k
i + j = j + i
k + l = l + m
m + (n + o) = (m + n) + o
Answer: m + (n + o) = (m + n) + o

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



10. Which property of addition is represented by the following equation?
7 + (3 + 4) = (7 + 3) + 4
• associative
• commutative
• identity
Answer: associative

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



11. Which property of addition is represented by the following equation?
3 + 0 = 3
• associative
• commutative
• identity
Answer: identity

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



12. Which property of addition is represented by the following equation?
7 + 2 = 2 + 7
• associative
• commutative
• identity
Answer: commutative

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



13. Which equation shows the identity property of addition?
j + 0 = j
p + q = q + p
u + (v + w) = (u + v) + w
m − 0 = m
Answer: j + 0 = j

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



14. Which property of addition is represented by the following equation?
p + q = q + p
• associative
• commutative
• identity
Answer: commutative

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



15. Which equation shows the associative property of addition?
• 5 + 0 = 5
• 9 + (1 + 4) = (9 + 1) + 4
• 6 + 2 = 2 + 6
• 5 = 2 + 3 + 4
Answer: 9 + (1 + 4) = (9 + 1) + 4

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



16. What is the missing number?
234 + 673 =               + 234
• 234
• 673
• 907
• 0
Answer: 673

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



17. What is the missing number?
                + 4675 = 4675
• 0
• 4675
• -1
• 5784
Answer: 0

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



18. What is the missing number?
5745 + (3856 + 7464) = (                 + 3856) + 7464
• 7464
• 5745
• 0
• 9601
Answer: 5745

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.



19. What is the missing number?
894 +                 = 894
• 1788
• -1
• 0
• 849
Answer: 0

According to the identity property of addition, a + 0 = a. Adding zero does not change the sum.



20. What is the missing number?
2549 + 4726 = 4726 +              
• 4726
• 2549
• 7275
• 0
Answer: 2549

According to the commutative property of addition, a + b = b + a. Adding numbers in any order gives the same sum.



21. What is the missing number?
123 + (456 + 789) = (                 + 456) + 789
• 123
• 456
• 0
• 789
Answer: 123

According to the associative property of addition, a + (b. + c) = (a + b) + c. The grouping of the numbers does not change the sum.




  Try the Quiz :     Properties of Addition


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright