Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Know the Rivers of Europe - II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which sea does River Po empty into?
• North Sea
• Adriatic Sea
• Black Sea
Answer: Adriatic Sea

River Po empties into the Adriatic Sea. It is the longest river in Italy. It originates from the Swiss Alps near the French border. It form the fertile Lombardy Plain. A famous city, Turin, is situated on River Po.



2. Which sea does River Rhone empty into?
• Adriatic Sea
• Caspian Sea
• Mediterranean Sea
Answer: Mediterranean Sea

River Rhone empties into the Mediterranean Sea. It is a south-flowing river of France. An important port, Marseille, is situated at its mouth.



3. Which sea does River Volga empty into?
• Mediterranean Sea
• Caspian Sea
• Adriatic Sea
Answer: Caspian Sea

River Volga empties into the Caspian Sea. It is the longest river of Europe. It is 3685 km long. It originates from a small lake in the Valdai Hills. It flows across Russia. The capital of Russia, Moscow is situated on River Volga.




4. Which sea does River Rhine empty into?
• Baltic Sea
• Black Sea
• North Sea
Answer: North Sea

River Rhine empties into the North Sea. It is the busiest river of Europe. It originates from the Swiss Alps and flows northwards to its mouth on the North Sea coast where it forms a delta. It is very famous for the picturesque rift valley that it forms. Bonn and Cologne are the important cities both situated on River Rhine. The leading port in continental Europe, Rotterdam, is also situated at its mouth in Netherlands.



5. Which sea does River Thames empty into?
• Adriatic Sea
• North Sea
• Caspian Sea
Answer: North Sea

River Thames empties into the North Sea. It is the longest river in England. It is also the most important and famous river of England. It is 346 km long. It originates from the Cotswold hills in south-central England and flows towards south-eastern England. The capital of England, London is situated on River Thames.



6. Which sea does River Elbe empty into?
• Mediterranean Sea
• Baltic Sea
• North Sea
Answer: North Sea

River Elbe empties into the North Sea. It is a north-flowing river that flows through Germany. The leading port of Germany, Hamburg, is situated on its estuary.



7. Which sea does River Danube empty into?
• North Sea
• Black Sea
• Adriatic Sea
Answer: Black Sea

River Danube empties into the Black Sea. It is the second-longest river of Europe. It is 2857 km long. It originates from Germany's Black Forest region. It flows through many countries on its way from the Swiss Alps to the Black Sea. It is Europe's only east-flowing river. It is also one of the main transportation waterways of Europe. Its valley is known for its scenic beauty. The capital of Austria, Vienna, the capital of Hungary, Budapest and the capital of Serbia, Belgrade are all situated on River Danube.



8. Which sea does River Dnieper empty into?
• North Sea
• Black Sea
• Mediterranean Sea
Answer: Black Sea

River Dnieper empties into the Black Sea. It is the third-longest river of Europe. It originates near the source of River Volga. It flows through Russia and Ukraine.



9. Which sea does River Don empty into?
• North Sea
• Sea of Azov
• Caspian Sea
Answer: Sea of Azov

River Don empties into the Sea of Azov, which is to the north of the Black Sea. It flows through Russia. It breaks into three distributaries and forms a large delta on the coast of the Sea of Azov.



10. Which sea does River Vistula empty into?
• North Sea
• Black Sea
• Baltic Sea
Answer: Baltic Sea

River Vistula empties into the Baltic Sea. It is a north-flowing river that flows through Poland. The capital of Poland, Warsaw, is situated on its banks.



11. Which sea does River Oder empty into?
• North Sea
• Black Sea
• Baltic Sea
Answer: Baltic Sea

River Oder empties into the Baltic Sea. It is a river of Germany.



12. River Douro and River Tagus empty into the _______.
• Atlantic Ocean
• English Channel
• Bay of Biscay
Answer: Atlantic Ocean

River Douro and River Tagus empty into the Atlantic Ocean. They are both rivers of Spain and Portugal. The capital of Portugal, Lisbon, is situated at the mouth of River Tagus.



13. River Seine empties into the _______.
• Atlantic Ocean
• English Channel
• Bay of Biscay
Answer: English Channel

River Seine empties into the English Channel. It is a west-flowing river of France. The capital of France, Paris, is situated on its banks. A leading sea-port of France, Le Harve, is also situated on its estuary.



14. River Loire empties into the _______.
• Bay of Biscay
• English Channel
• Atlantic Ocean
Answer: Bay of Biscay

River Loire empties into the Bay of Biscay. It is the longest river in France. It is a west-flowing river of France.



15. River Garrone empties into the _______.
• Bay of Biscay
• English Channel
• Atlantic Ocean
Answer: Bay of Biscay

River Garrone empties into the Bay of Biscay. It is a west-flowing river of France.



  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Know the Rivers of Europe - II


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-