Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > Print Preview

Olympics Quiz I Olympics

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Answer the following questions related to the Modern Summer Olympic Games.

1. In which city were the first Modern Olympics held?
• Munich
• Athens
• Barcelona
• Olympia
Answer: Athens

The Modern Olympics were first held in Athens, Greece in 1896. They were started by a rich Frenchman, Baron Pierre de Coubertin.



2. In which year were the first Modern Olympics held?
• 1698
• 1798
• 1896
• 1968
Answer: 1896

The Modern Olympics were first held in 1896 in Athens, Greece. They were started by a rich Frenchman, Baron Pierre de Coubertin.



3. When was the original Olympiad first held?
• 1776 B.C.
• 776 B.C.
• 1698
• 1896
Answer: 776 B.C.

The original Olympiad of which there is certain record was held in 776 B.C. at Olympia in Greece. Coroibos, a cook from Elis, won the foot race. The Modern Olympics were first held in 1896 in Athens, Greece.



4. Who has won the maximum number of gold medals at a single Olympic Games in the history of the Olympics?
• James Connelly
• Michael Phelps
• Mark Spitz
• Abebe Bikila
Answer: Michael Phelps

Michael Fred Phelps of the USA won eight swimming gold medals at the 2008 Beijing Olympics. He holds the record for the maximum number of gold medals at a single Olympic Games in the history of the Olympics surpassing the earlier record of Mark Spitz, who won seven gold medals at the 1972 Munich Olympics.



5. Who set a record for the most gold medals in a single Olympic Games at the 1972 Munich Olympics?
• James Connelly
• Mark Spitz
• Nadia Comaneci
• Abebe Bikila
Answer: Mark Spitz

Mark Spitz of the USA won seven swimming gold medals, including four individual, all in record times at the 1972 Munich Olympics. Michael Phelps of the USA won eight swimming gold medals at the 2008 Beijing Olympics and thus set a new record for the maximum number of gold medals in a single Olympic Games in the history of the Olympics.



6. Name the person who has won the maximum number of total career gold medals (i.e., cumulative gold medals over a period of time) in the Olympics.
• Paavo Nurmi
• Michael Phelps
• Carl Lewis
• Mark Spitz
Answer: Michael Phelps

Michael Fred Phelps, the American swimmer, has won a total of 14 gold medals (6 golds at the 2004 Athens Olympics and 8 golds at the 2008 Beijing Olympics).  Larissa Latynina (gymnast) of the Soviet Union, Paavo Nurmi (athlete) of Finland, Mark Spitz (swimmer) of the United States, and Carl Lewis (athlete) of the United States) have won 9 total career gold medals each.



7. Name the person who has won the maximum number of total career Olympic medals (i.e., cumulative Olympic medals over a period of time).
• Paavo Nurmi
• Nikolay Andrianov
• Larissa Latynina
• Michael Phelps
Answer: Larissa Latynina

Larissa Latynina, the gymnast of the Soviet Union, has won a total of 18 Olympic medals (9 gold medals, 5 silver medals, and 4 bronze medals) from three Olympic Games. Michael Phelps, the swimmer of the USA, has won a total of 16 Olympic medals (14 gold medals, and 2 bronze medals) from two Olympics. Nikolay Andrianov, the gymnast of the Soviet Union, has won a total of 15 Olympic medals (7 gold medals, 5 silver medals, and 3 bronze medals) from three Olympics.



8. Who was the first winner in modern Olympics?
• Mark Spitz
• Nadia Comaneci
• James Connelly
• Abebe Bikila
Answer: James Connelly

After James Connelly won the triple jump event, he telegraphed to his family the following message: "The Greeks conquered Europe, I've conquered the world."



9. Who was the first gymnast to score a perfect 10 seven times at the Olympics?
• James Connelly
• Mark Spitz
• Nadia Comaneci
• Abebe Bikila
Answer: Nadia Comaneci

When Nadia Comaneci, the Romanian gymnast, scored the first-ever perfect 10 in gymnastics at the 1976 Montreal Olympics, the scoreboard was not ready for this perfect score and showed only 1.00. Seven perfect 10s helped Nadia win 3 gold medals, 1 silver medal and 1 bronze medal.



10. What is the distance of the marathon race in the Olympics?
• 21 miles 585 yards
• 22 miles 855 yards
• 24 miles 835 yards
• 26 miles 385 yards
Answer: 26 miles 385 yards

The distance of the marathon race is 26 miles 385 yards or 42.19 km.



11. What is the meaning of the motto 'Citius, Altius, Fortius' of the Olympic Games?
• Citadel, Attitude, Fortitude
• Civility, Attainment, Fortune
• Quicker, Heavier, Taller
• Faster, Higher, Stronger
Answer: Faster, Higher, Stronger

Devised by a French educationist, Father Henri Didon, the Latin motto 'Citius, Altius, Fortius' means Faster, Higher, Stronger.



12. Who is the only athlete to win the Olympic marathon title twice in succession?
• Abebe Bikila
• Mark Spitz
• Nadia Comaneci
• Kipchoge Keino
Answer: Abebe Bikila

Abebe Bikila of Ethiopia won the Olympic marathon title in the 1960 Rome Olympics and the 1964 Tokyo Olympics.



13. Who is the athlete to win the Olympic marathon barefoot?
• Mark Spitz
• Abebe Bikila
• Nadia Comaneci
• Kipchoge Keino
Answer: Abebe Bikila

Abebe Bikila of Ethiopia won the marathon title barefoot in the 1960 Rome Olympics clocking a record time of 2 hours, 14 minutes and 16.2 seconds.



14. What do the rings on the Olympic Games flag represent?
• Seven continents of the world
• Five continents of the world
• Five primary colors
• Seven primary colors
Answer: Five continents of the world

The rings on the Olympic Games flag represent the five continents (Africa, America, Asia, Australia and Europe) of the world.  North and South America are considered as one continent, and Antartica is not included. The colors of the five rings are blue, black, red, yellow and green.



15. What is the serial number of the 2008 Beijing Olympics?
• XXII
• XXIV
• XXVI
• XXIX
Answer: XXIX

The 2008 Beijing Olympics are the XXIX (29th) Olympic Games. No games were held in 1916, 1940 and 1944 due to World Wars. The first Modern Olympic Games were held in 1896.



16. At what frequency are the Olympic Games held?
• every 3 years
• every 4 years
• every 5 years
• every 6 years
Answer: every 4 years

The Summer Olympic Games have been held every 4 years starting 1896, the exception being 1916, 1940 and 1944 when the games were cancelled due to World Wars.



17. Which country's team always marches last in the March Past at the Opening Ceremony of the Olympics?
• host country
• Greece
• USA
• France
Answer: host country

Greece is always first and the hosting nation is always last in the Parade of Nations (i.e., the March Past order) at the Opening Ceremony of the Olympics.



18. In which Olympics did the world-famous American boxer Muhammad Ali win the light heavyweight boxing title?
• 1960 Rome Olympics
• 1972 Munich Olympics
• 1976 Montreal Olympics
• 1984 Los Angeles Olympics
Answer: 1960 Rome Olympics

Muhammad Ali (born Cassius Marcellus Clay Jr. on 17 January 1942) won the Olympic light heavyweight gold medal in the 1960 Rome Olympics. He lit the torch to start the 1996 Atlanta Olympics.



19. When was the first time the Olympic Games moved to Asia?
• 1964
• 1976
• 1988
• 1992
Answer: 1964

The Olympic Games moved to Asia for the first time in 1964. At Tokyo, Japan, the torch was lit by Yoshinori Sakai who was born in Hiroshima only an hour before the atomic explosion took place in 1945.



20. Which Olympics are called the 'high level upsets' Olympics?
• 1968 Mexico Olympics
• 1972 Munich Olympics
• 1976 Montreal Olympics
• 1984 Los Angeles Olympics
Answer: 1968 Mexico Olympics

In the 1968 Mexico Olympics, doctors and trainers cautioned that strenuous efforts could be dangerous at 7000 ft above sea level site of the Games. Some athletes set records impossible at sea level. Other athletes required oxygen.



21. Which country has won the maximum number of gold medals since the inception of the Olympic Games?
• USA
• Australia
• Japan
• France
Answer: USA

The USA has won 895 gold medals from the inception of the Olympic Games till the start of the 2008 Beijing Olympics.



22. Which new game was introduced at the 2000 Sydney Olympics?
• Triathlon
• Decathlon
• Pentathlon
• Hockey
Answer: Triathlon

The Triathlon is an Olympic event containing three sports.



23. Which country's team remained undefeated in field hockey between 1928 and 1956?
• Pakistan
• India
• France
• Italy
Answer: India

The Indian men's hockey team was unbeaten in the Olympics from 1928 to 1956, winning six gold medals in a row. India has won a total of  11 Olympic medals (8 gold medals, 1 silver medal and 2 bronze medals) in field hockey.



24. What object did the archers hit during the competition before the target board was introduced?
• A fish
• A bird
• A ball
• A cylinder
Answer: A bird

A fixed large bird, a fixed small bird and a moving bird were used as targets in archery at the 1920 Antwerp Olympics.



25. Which American diver won a double gold at the 1988 Seoul Olympics in spite of hitting his head on the 3-m springboard?
• Mark Spitz
• Dawn Fraser
• Greg Louganis
• Pierre de Coubertin
Answer: Greg Louganis

Greg Louganis won gold medals in both the 3-m springboard and 10-m platform diving events at the 1984 Los Angeles Olympics as well as the 1988 Seoul Olympics.  During the preliminary rounds in Seoul, he suffered a concussion due to hitting his head on the 3-m springboard.



26. What metal is used in the third-place medal?
• gold
• silver
• brass
• bronze
Answer: bronze

Bronze is an alloy of copper and tin.



27. Which is the 'Black September Day' in Olympic history?
• September 1, 1972
• September 5, 1972
• September 1, 1984
• September 5, 1984
Answer: September 5, 1972

On September 5, 1972 at the Munich Olympics, the Palestinian terrorists invaded Israeli quarters in the Olympic village killing two players and taking many others hostage. Eleven more Israeli players were killed in a crossfire between the German police and the Palestinians belonging to the Black September group. Even though several countries demanded the immediate closure of the Games, the Olympics continued.



28. Who duplicated Jesse Owens' 1936 feat by winning four golds in track and field in the 1984 Los Angeles Olympics?
• Edwin Moses
• Derek Redmond
• Carl Lewis
• Wilma Rudolph
Answer: Carl Lewis

Frederick Carlton "Carl" Lewis, the American track and field athlete, has won 10 Olympic medals (9 gold medals and 1 silver medal). He achieved great fame by winning four gold medals (one each in 100 meters, 200 meters, long jump, and as a member of the 4 x 100 meter relay team) at the 1984 Los Angeles Olympics.  He also won two gold medals (one each in 100 meters and long jump) at the 1988 Seoul Olympics, two gold medals (one each in long jump and as a member of the 4 x 100 meter relay team) at the 1992 Barelona Olympics, and one gold medal (in long jump) at the 1996 Atlanta Olympics.



29. The Olympic Mascots Which animals were the three mascots of the 2000 Sydney Olympics?
• Hedgehog, Kangaroo and an Eagle
• Koala, Beaver and a Duck
• Porcupine, Crocodile and a Hawk
• Echidna, Platypus and a Kookoburra
Answer: Echidna, Platypus and a Kookoburra

The names of the mascots were 'Millie' (from Millenium), 'Syd' (from Sydney) and 'Olly' (from Olympics).



30. The 2008 Olympic Mascots Which character designs are incorporated in the five 'good luck dolls' that are the mascots of the 2008 Beijing Olympics?
• Hedgehog, Kangaroo, Earth, Indian Elephant and Eagle
• Fish, Giant Panda, Fire, Tibetan Antelope and Swallow
• Beaver, Koala, Water, American Eagle and a Duck
• Porcupine, Crocodile, Wind, Chinese Dragon and a Hawk
Answer: Fish, Giant Panda, Fire, Tibetan Antelope and Swallow

The mascots of the 2008 Beijing Olympics are the five Fuwa or 'good luck dolls.' Each Fuwa has a primary color (blue, black, red, yellow and green) corresponding to one of the colors of the five Olympic Rings. The five Fuwa incorporate the Fish, Giant Panda, Fire, Tibetan Antelope, and Swallow designs. Their names are Beibei, Jingjing, Huanhuan, Yingying, and Nini. The first syllable of their names reads 'Beijing huangying ni,' meaning 'Beijing welcomes you."



31. In which city were the Olympics in 2004 held?
• Los Angeles
• Athens
• Mexico City
• Tokyo
Answer: Athens

The 2004 Olympics were held in Athens, Greece.



32. In which city will the Olympics in 2012 be held?
• London
• Athens
• Paris
• Tokyo
Answer: London

The 2012 Olympics will be held in London, the capital of the United Kingdom.




  Try the Quiz :     Quiz on Summer Olympic Games - Olympics Quiz I


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright