Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US History : George Washington  George Washington

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Where was George Washington born?
• Massachusetts
• Virginia
• New Hampshire
• Connecticut
Answer: Virginia
George Washington was born in Virginia in 1732.


2. In which year was George Washington born?
• 1723
• 1732
• 1737
• 1773
Answer: 1732
George Washington was born in Virginia in 1732.


3. What was mainly grown on the large estates by George Washington's family?
• Corn
• Tobacco
• Wheat
• Rice
Answer: Tobacco


4. At what age did Washington take over the family estates?
• 15 years
• 20 years
• 25 years
• 30 years
Answer: 20 years

5. During the war between England and France under whom did Washington serve?
• General Cornwallis
• General Braddock
• General Lee
• General Grant
Answer: General Braddock

6. Whom did George Washington marry?
• A poor widow
• A German princess
• A rich widow
• An Indian princess
Answer: A rich widow

7. The American War of Independence was between the Americans and the _______.
• French
• Germans
• Dutch
• English
Answer: English

8. Which battle did Washington outfox the English and win?
• World War - II
• Battle of Waterloo
• Battle of Princeton
• Crimean War
Answer: Battle of Princeton
The Battle of Princeton was between the English and the Americans.


9. In which year did the "Boston Tea Party" take place?
• 1723
• 1732
• 1737
• 1773
Answer: 1773
Ships carrying tea arrived in the Boston harbor in 1773. Some Americans dressed up as Red Indians went on the ship and threw all the tea into the sea. This event has come to be known as the Boston Tea Party.


10. How many colonies joined together into a Congress in 1774 and agreed not to trade with England?
• 3
• 13
• 31
• 50
Answer: 13

11. Name the famous English commander who made his headquarters at Yorktown in Virginia.
• General Braddock
• General Cornwallis
• General Lee
• General Grant
Answer: General Cornwallis
General Cornwallis made his headquarters at Yorktown in Virginia. George Washington made friends with the French. The French attacked the English and General Cornwallis had to surrender. The war ended and peace was signed in 1783.


12. In which year did George Washington preside over a Conference at Philadelphia and frame a new constitution?
• 1723
• 1732
• 1778
• 1787
Answer: 1787
The new constitution was framed in 1787 when a Conference was held at Philadelphia over which George Washington presided.


13. Who was the leader of the Federalist Party?
• Jefferson
• Hamilton
• Cornwallis
• Braddock
Answer: Hamilton
There were two parties formed in the Congress. One party was called the Federalist Party, and they were lead by Hamilton. The other party was called the Republican Party, and they were lead by Jefferson.


14. Who was the leader of the "Republican Party"?
• Jefferson
• Hamilton
• Braddock
• Cornwallis
Answer: Jefferson
There were two parties formed in the Congress. One party was called the Federalist Party, and they were lead by Hamilton. The other party was called the Republican Party, and they were lead by Jefferson.


15. In which year was George Washington made the first President of the United States?
• 1777
• 1782
• 1789
• 1798
Answer: 1789
George Washington was made the first President of the United States of America in the year 1789 for a period of four years.


16. Each term as President of the United States consists of _______ years.
•  2
•  3
• 4
• 5
Answer: 4

17. For how many terms did Washington rule?
• 1
• 2
•  3
•  5
Answer: 2
Washington ruled for two terms or eight years.


18. For how many years did Washington rule?
• 4
• 8
• 12
• 20
Answer: 8
Washington ruled for eight years or two terms.


19. What nickname was George Washington given?
• Honest George
• Atlas of Independence
• Father of His Country
• Hero of Appomattox
Answer: Father of His Country
George Washington (1789-1797) was the 1st US President and was nicknamed 'Father of His Country'.


  Try the Quiz :     US History : George Washington


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-