Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US History : Abraham Lincoln I  Abraham Lincoln

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Where was Abraham Lincoln born?
• Indiana
• Illinois
• Kentucky
• Ohio
Answer: Kentucky
Abraham Lincoln was born on a small farm in Kentucky in 1809 in a log cabin.


2. In which year was Abraham Lincoln born?
• 1809
• 1860
• 1865
• 1890
Answer: 1809
Abraham Lincoln was born on a small farm in Kentucky in 1809 in a log cabin.


3. What was the name of Abraham Lincoln's mother?
• Kate
• Catherine
• Irene
• Nancy
Answer: Nancy
Abraham Lincoln's mother, Nancy, taught him to read. She advised him to do as much learning as possible and to contribute in some way to the world.



4. What was the name of Abraham Lincoln's father?
• Tim
• Peter
• John
• Tom
Answer: Tom
Abraham Lincoln's father, Tom, was a farmer. He taught Lincoln how to work on the farm.


5. What was the name of Abraham Lincoln's sister?
• Dorothy
• Sarah
• Mary
• Nancy
Answer: Sarah
Abraham Lincoln's sister and his stepmother shared the name, Sarah. His stepmother and his mother taught him to read.


6. What was the name of Abraham Lincoln's stepmother?
• Dorothy
• Mary
• Sarah
• Nancy
Answer: Sarah
Abraham Lincoln's stepmother and his sister shared the name, Sarah. His stepmother and his mother taught him to read.


7. What was the chief crop Abraham Lincoln grew on the forest land in Indiana?
• Rice
• Tobacco
• Wheat
• Corn
Answer: Corn
Abraham Lincoln at the age of eight moved to Indiana and helped his father in the forests. They cleared the forest of trees and rocks, and prepared the land for the planting of crops. The chief crop they grew was corn.


8. Who primarily taught Abraham Lincoln to read?
• His father
• His teacher
• His mother
• His grandfather
Answer: His mother
Abraham Lincoln's mother taught him to read. She advised him to do as much learning as possible and to contribute in some way to the world.


9. Where did Abraham Lincoln's mother die?
• Kentucky
• Louisiana
• Illinois
• Indiana
Answer: Indiana
Abraham Lincoln's mother died of milk fever in Indiana. The cow had eaten some weeds called the snake root which had made the milk poisonous.


10. What was the cause of death of Abraham Lincoln's mother?
• Tuberculosis
• Malaria
• Milk fever
• Yellow fever
Answer: Milk fever
Abraham Lincoln's mother died of milk fever in Indiana. The cow had eaten some weeds called the snake root which had made the milk poisonous.


11. At what age did Abraham Lincoln go on a journey from Indiana to New Orleans?
• Eighteen years
• Twenty-one years
• Twenty-six years
• Thirty-three years
Answer: Twenty-one years
Abraham Lincoln and his friend went on a journey by boat from Indiana to New Orleans, a distance of nearly 2000 miles, when Abraham was twenty-one years old. They traveled down the Ohio River and the Mississippi River.


12. Whom did Abraham Lincoln marry?
• Dorothy
• Kate
• Irene
• Mary
Answer: Mary

13. What was Abraham Lincoln's first paying job?
• Preparing forest land to grow crops
• Building a log cabin
• Chopping wood in the forest
• Rowing a flat boat on Ohio river
Answer: Rowing a flat boat on Ohio river

14. Complete this sentence : Abraham Lincoln decided that he would become a lawyer when ...
• he received an invitation to fight a case
• he was inspired by his father
• he heard the speech of a famous lawyer
• his mother persuaded him to do so
Answer: he heard the speech of a famous lawyer
By nature, Abraham liked to talk and argue. One day, he heard the speech of a famous lawyer. He was so inspired that he had made up his mind to become a lawyer.


15. What was the occupation of Abraham Lincoln's father?
• Lawyer
• Architect
• Clerk
• Farmer
Answer: Farmer
Lincoln's father was a farmer and young Abraham had to help his father to clear the forest land of trees and rocks to prepare it for growing crops. Their chief crop was corn.


16. At what age did Abraham Lincoln move to Indiana with his family?
• Eight
• Nine
• Ten
• Twelve
Answer: Eight
When Abraham Lincoln was eight years old, his father decided to move farther west of Kentucky. Lincoln's family moved to Indiana taking all their belongings with them.


17. Where did Abraham Lincoln's father decide to move when Lincoln was eight years old?
• Indiana
• Louisiana
• Illinois
• Kentucky
Answer: Indiana
When Abraham Lincoln was eight years old, his father decided to move farther west of Kentucky. Lincoln's family with all their belongings moved to Indiana.


18. At the age of twenty-one where did Abraham Lincoln's father send him on a journey?
• Los Angeles
• New Orleans
• Des Moines
• Baton Rouge
Answer: New Orleans
When Lincoln was twenty-one years of age, his father sent him on a journey to New Orleans, which was nearly two thousand miles away from his home in Indiana.


  Try the Quiz :     US History : Abraham Lincoln I


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-