Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US History : Abraham Lincoln II  Abraham Lincoln

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. What was Abraham Lincoln before he became President of the United States of America?
• A carpenter
• A farmer
• A lawyer
• a wood-cutter
Answer: A lawyer

Abraham Lincoln was a lawyer before he became President of the United States of America. He was an excellent speaker and at the same time, sensible and extremely honest. This helped him to win many cases.



2. What was the war between the northern and southern states of the United States of America called?
• Cold War
• Civil War
• Second World War
• American War of Independence
Answer: Civil War

The war between the northern and southern states of the United States of America was called the Civil War. It started in 1860 soon after Lincoln was elected President for the first time.



3. When was Abraham Lincoln elected President of the United States of America?
• 1806
• 1860
• 1862
• 1865
Answer: 1860

Abraham Lincoln became the sixteenth President of the United States of America in 1860. Just after this, the Civil War started.



4. The main reason for the Civil War was _______.
• the decision regarding the new President
• the fight against slavery
• the election of Lincoln to the legislature of Illinois state
• the making of a statue of Lincoln
Answer: the fight against slavery

The main reason for the Civil War was the quarrel between the northern and the southern states on slavery. The people in the northern states were against slavery, while the people in the southern states supported slavery since they wanted the slaves to work on their cotton estates.



5. Who won an important victory at a place called Gettysburg?
• Southern armies
• None of them won
• They shared the victory
• Northern armies
Answer: Northern armies

The Northern armies won a grand victory at a place called Gettysburg in 1863. Lincoln's Gettysburg speech has become very famous, especially its last sentence: "We hereby resolve that these dead shall not have died in vain; that this nation, under God, shall have new birth and freedom; and that the government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth."



6. In which year did Abraham Lincoln make the famous Gettysburg speech?
• 1862
• 1863
• 1865
• 1868
Answer: 1863

The Northern armies won a grand victory at a place called Gettysburg in 1863. When burying the dead at Gettysburg, Lincoln made a famous address. The last sentence of the famous Gettysburg speech is: "We hereby resolve that these dead shall not have died in vain; that this nation, under God, shall have new birth and freedom; and that the government of the people, by the people, for the people, shall not perish from the earth."



7. The _______ armies were led by General Lee in the Civil War.
• northern
• western
• eastern
• southern
Answer: southern

The Civil War, which broke out just after Lincoln was elected President, was fought by two armies or forces. They were the northern forces and the southern armies. The northern forces were led by General Grant. The southern armies were under General Lee.



8. The _______ forces were led by General Grant in the Civil War.
• southern
• northern
• eastern
• western
Answer: northern

The Civil War, which broke out just after Lincoln was elected President, was fought by two armies or forces. They were the northern forces and the southern armies. The northern forces were led by General Grant. The southern armies were under General Lee.



9. Who was the leader of the southern armies in the Civil War?
• General Lee
• General Grant
• General Cornwallis
• General Braddock
Answer: General Lee

The Civil War, which broke out just after Lincoln was elected President, was fought by two armies or forces. They were the northern forces and the southern armies. The northern forces were led by General Grant. The southern armies were under General Lee.



10. Who was the leader of the northern forces in the Civil War?
• General Lee
• General Grant
• General Braddock
• General Cornwallis
Answer: General Grant

The Civil War, which broke out just after Lincoln was elected President, was fought by two armies or forces. They were the northern forces and the southern armies. The northern forces were led by General Grant. The southern armies were under General Lee.



11. Abraham Lincoln was the _______ President of the United States.
• thirteenth
• sixteenth
• seventeenth
• nineteenth
Answer: sixteenth

Abraham Lincoln was elected the sixteenth President of the United States of America in 1860. Just after this the Civil War started.



12. Each term as President of the United States consists of _______ years.
• 2
• 3
• 4
• 5
Answer: 4

13. Complete this sentence : Abraham Lincoln is chiefly remembered for ...
• fighting bravely in battles and reading many books.
• talking and arguing with his friends.
• getting rid of rich merchants who treated the slaves very badly.
• getting rid of slavery and uniting the States of America.
Answer: getting rid of slavery and uniting the States of America.

All Lincoln wanted was an united country and no slavery. He achieved this mission at the end of the Civil War.



14. What nickname was Abraham Lincoln given?
• "Honest Abe"
• "Father of His Country"
• "Atlas of Independence"
• "Hero of Appomattox"
Answer: "Honest Abe"

Abraham Lincoln worked very hard as a lawyer on his cases and was extremely honest. Thus he was nicknamed "Honest Abe".



15. Where did Abraham Lincoln die?
• Washington
• Kentucky
• New Orleans
• Indiana
Answer: Washington

The night when peace had been declared and everybody in Washington was pleased, Abraham Lincoln took his wife to the Ford Theatre. All of a sudden, a man called John Wilkes Booth who was half-mad appeared and shot Abraham Lincoln. His death in 1865 was mourned by the whole of America.



16. In which year did Abraham Lincoln die?
• 1856
• 1860
• 1862
• 1865
Answer: 1865

The night when peace had been declared and everybody in Washington was pleased, Abraham Lincoln took his wife to the Ford Theatre. All of a sudden, a man called John Wilkes Booth who was half-mad appeared and shot Abraham Lincoln. His death in 1865 was mourned by the whole of America.



17. Who assassinated Abraham Lincoln at the Ford Theatre?
• Nathuram Godse
• Leon Czolgosz
• John Wilkes Booth
• Nathu Ramsay
Answer: John Wilkes Booth

The night when peace had been declared and everybody in Washington was pleased, Abraham Lincoln took his wife to the Ford Theatre. All of a sudden, a man called John Wilkes Booth who was half-mad appeared and shot Abraham Lincoln. His death in 1865 was mourned by the whole of America.



18. During Abraham Lincoln's assassination who was with him?
• His father
• His aunt
• His wife
• His mother
Answer: His wife

The night when peace had been declared and everybody in Washington was pleased, Lincoln took his wife to the Ford Theatre. All of a sudden, a man called John Wilkes Booth who was half-mad appeared and shot Abraham Lincoln. His death in 1865 was mourned by the whole of America.



  Try the Quiz :     US History : Abraham Lincoln II


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright