Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US Geography Quiz

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Where is the US farm belt located?
• Northeast
• West
• Midwest
• Southeast
Answer: Midwest

2. What is the name of the main International Airport at New York?
• John F. Kennedy Airport
• Laguardia Airport
• Charles de Gaulle Airport
• Abraham Lincoln Airport
Answer: John F. Kennedy Airport

3. Which is the tallest active geyser in the world?
• Giant in Yellowstone National Park
• Waimangu
• Mount Pinatubo
• Krakatau
Answer: Giant in Yellowstone National Park

A geyser is a spring from which steam and superheated water are ejected intermittently. Giant in Yellowstone National Park erupts at intervals varying from 7 days to 3 months, throwing a spire of 61 metres at a rate of 3.2 million litres per hour.



4. In which state is the Yellowstone National Park located?
• North Dakota
• Colorado
• Wyoming
• Nebraska
Answer: Wyoming

Yellowstone National Park in Wyoming has about half of the approximately 800 active geysers of the world.



5. Which is the freshwater lake with the largest surface area in the world?
• Lake Superior
• Caspian Sea
• Lake Michigan
• Lake Erie
Answer: Lake Superior

Lake Superior, one of the Great Lakes, has 53600 sq. km. in USA and 28800 sq. km. in Canada.



6. Which town in Michigan is the biggest center for the manufacture of motor cars in the world?
• Lincoln
• Lansing
• Detroit
• Ann Arbor
Answer: Detroit

7. How many states are there in the United States of America?
• 49
• 50
• 51
• 52
Answer: 50

The Union originally consisted of 13 states, to which 7 were added later. Thirty other states, that were formerly territories, were also admitted into the Union as full states making up 50 states in all, apart from the District of Columbia.



8. In which state does the Snake River originate?
• Wyoming
• Idaho
• Iowa
• Colorado
Answer: Wyoming

The Snake River rises in Wyoming and flows into Idaho. It is 1504 km long.



9. Which is the largest port in the world?
• New York Harbor
• Diamond Harbor
• Baltimore Harbor
• San Francisco Harbor
Answer: New York Harbor

10. Which city is known as the "Queen City of the Mississippi"?
• Jackson
• Memphis
• Baton Rouge
• New Orleans
Answer: New Orleans

11. Which is the largest city in the United States?
• Los Angeles
• New York
• Chicago
• San Francisco
Answer: New York

12. Which is the second largest city in the United States?
• New York
• Chicago
• San Francisco
• Los Angeles
Answer: Los Angeles

13. Which is the third largest city in the United States?
• Los Angeles
• New York
• Chicago
• San Francisco
Answer: Chicago

14. In which city is the Sears Tower located?
• Los Angeles
• New York
• Chicago
• San Francisco
Answer: Chicago

15. In which city of Florida is Disney World located?
• Orlando
• Tampa
• Miami
• Fort Lauderdale
Answer: Orlando

Walt Disney World at Orlando comprises Magic Kingdom, EPCOT Center and Disney - MGM Studios Theme Park.



16. In which city of California is Sea World located?
• Los Angeles
• San Francisco
• Santa Barbara
• San Diego
Answer: San Diego

In addition to San Diego (California), Sea World is also located at Orlando (Florida) and San Antonio (Texas).



17. Which is the largest city in New Mexico?
• Santa Fe
• El Paso
• Los Alamos
• Albuquerque
Answer: Albuquerque

18. Which is the "City of the Golden Gate"?
• New York
• Washington D.C.
• St. Louis
• San Francisco
Answer: San Francisco

19. Which is the "City of Magnificent Distances"?
• Chicago
• New York
• Washington D.C.
• San Francisco
Answer: Washington D.C.

20. What is the capital of the United States of America?
• Chicago
• Washington D.C.
• New York
• Philadelphia
Answer: Washington D.C.

21. Which is the "City of Skyscrapers"?
• Los Angeles
• Chicago
• San Francisco
• New York
Answer: New York

22. Which is the only state that is not on the North American continent?
• Hawaii
• Alaska
• Maine
• Montana
Answer: Hawaii

23. On which mountain are the faces of four U.S. Presidents carved?
• Mount Rushmore
• Mount McKinley
• Mount Pleasant
• Mount Vernon
Answer: Mount Rushmore

The four U.S. Presidents carved are George Washington, Thomas Jefferson, Abraham Lincoln and Theodore Roosevelt.



24. Which is the smallest state in the USA?
• Delaware
• Rhode Island
• Hawaii
• Connecticut
Answer: Rhode Island

Rhode Island is the smallest state with an area of 3139 sq. km., followed by Delaware with an area of 5294 sq. km.



25. Which is the largest state in the USA?
• Texas
• California
• Montana
• Alaska
Answer: Alaska

Alaska is the largest state with an area of 1530700 sq. km.



26. Which state is referred to as the "Last Frontier"?
• Texas
• Vermont
• Montana
• Alaska
Answer: Alaska

Alaska is the largest state with an area of 1530700 sq. km.



27. How many islands constitute the Hawaiian chain?
• about 30
• about 103
• about 130
• about 310
Answer: about 130

28. Which is the smallest state in the Midwest?
• Indiana
• Iowa
• Missouri
• Illinois
Answer: Indiana

Indiana has an area of 93719 sq. km.



29. Which river forms a natural border between the US and Mexico?
• Red River
• Mississippi River
• Gila River
• Rio Grande
Answer: Rio Grande

30. How many lakes comprise the Great Lakes?
• 4
• 5
• 6
• 7
Answer: 5

The Great Lakes are Lake Superior, Lake Michigan, Lake Erie, Lake Huron and Lake Ontario.



31. Which of the Great Lakes is the only one to lie entirely in the United States?
• Lake Superior
• Lake Erie
• Lake Michigan
• Lake Huron
Answer: Lake Michigan

Lakes Superior, Ontario, Erie and Huron are shared by Canada and the USA.



32. Which is the highest mountain in North America?
• Mount Morris
• Mount Pocono
• Mount McKinley
• Mount Angel
Answer: Mount McKinley

33. Which is the highest peak in the Appalachian Mountains?
• Mount Mitchell
• Mount Morris
• Mount Pocono
• Mount Angel
Answer: Mount Mitchell

34. Which is the north-easternmost state in the USA?
• Maine
• New Hampshire
• Rhode Island
• Massachusetts
Answer: Maine

35. In which state is the Grand Canyon located?
• Arizona
• Utah
• Colorado
• Nevada
Answer: Arizona

36. Where does the Mississippi River start?
• Appalachian Mountains
• Allegheny Mountains
• Cumberland Plateau
• Lake Itasca
Answer: Lake Itasca

37. Which are the oldest mountains in North America?
• Rocky Mountains
• Appalachian Mountains
• Mackenzie Mountains
• Wasatch Mountains
Answer: Appalachian Mountains

38. Which river makes up part of the boundaries of ten American states?
• Red River
• Mississippi River
• Rio Grande
• Gila River
Answer: Mississippi River

The Mississippi River makes up part of the boundaries of Arkansas, Illinois, Iowa, Kentucky, Louisiana, Minnesota, Missouri, Tennessee, Wisconsin and Mississippi.



39. What is the name of the lake formed by the Hoover Dam on the Colorado River?
• Lake Tahoe
• Great Salt Lake
• Owens Lake
• Lake Mead
Answer: Lake Mead

The Hoover Dam was originally known as the Boulder Dam.



40. Which two states are separate from the contiguous USA?
• California and New York
• Alaska and New York
• Alaska and Hawaii
• California and Hawaii
Answer: Alaska and Hawaii

41. What is the region of the Rocky Mountains that separates streams flowing into the Atlantic Ocean from those flowing into the Pacific Ocean called?
• Great Wall
• Atlantic Barrier
• Pacific Barrier
• Continental Divide
Answer: Continental Divide

  Try the Quiz :     US Geography Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright