Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > US > Print Preview

US Presidents Facts Quiz

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Presidents of the United States are elected to serve a 4-year term of office. Since the 22nd Amendment to the Constitution in 1951, no US President is permitted to serve more than two terms.
Check your knowledge of the US Presidents with this quiz.

1. Which US President was nicknamed "Father of His Country" ?
Answer: George Washington
George Washington (1789-1797) was the 1st US President and was nicknamed "Father of His Country". He was the only US President to not live in the White House.


2. Before the Bushes, this is the only case where a father and a son have become US Presidents. Who is the father?
Answer: John Adams
 John Adams (1797-1801) was the 2nd US President and was nicknamed "Atlas of Independence". His son was John Quincy Adams, the 6th US President.


3. Which US President wrote the Declaration of Independence?
Answer: Thomas Jefferson
Thomas Jefferson (1801-1809) was the 3rd US President and was nicknamed "Man of the People" and "Sage of Monticello". He was George Washington's Secretary of State.



4. Of the 40 'Founding Fathers' who signed the Constitution, who went on to become the US President besides George Washington?
• Thomas Jefferson
• James Monroe
• James Madison
• John Adams
Answer: James Madison
James Madison (1809-1817) was the 4th US President and was nicknamed "Father of the Constitution".


5. Which US President, besides George Washington, was popular enough to run unopposed for the second term?
• James Madison
• James Monroe
• John Quincy Adams
• Andrew Jackson
Answer: James Monroe
 James Monroe (1817-1825) was the 5th US President and was nicknamed "The Last Cocked Hat".


6. Before the Bushes, this is the only case where a father and a son have become US Presidents. Who is the son?
Answer: John Quincy Adams
 John Quincy Adams (1825-1829) was the 6th US President. His father was John Adams, the 2nd US President.


7. Pictures of US Presidents appear on paper currency. Which US President's picture appears on $ 20 bills ?
Answer: Andrew Jackson
 Andrew Jackson (1829-1837) was the 7th US President and was nicknamed "Old Hickory". Nine presidents have their pictures on US paper money: George Washington ($l), Thomas Jefferson ($2), Abraham Lincoln ($5), Andrew Jackson ($20), Ulysses S. Grant ($50), William McKinley ($500), Grover S. Cleveland (,000), James Madison ($5,000), and Woodrow Wilson (00,000)


8. Which US President was also a US Senator, Governor of New York, US Secretary of State, and US Vice-President?
Answer: Martin Van Buren
Martin Van Buren (1837-1841) was the 8th US President and was nicknamed "The Red Fox of Kinderhook". His native language was Dutch and not English.


9. Which US President had the shortest term in office ?
Answer: William Harrison
 William Henry Harrison (1841) was the 9th US President. He served in office for only 1 month. William Harrison, Zachary Taylor, Warren Harding and Franklin Roosevelt died in office of natural causes.


10. Which US President rescued a young woman from a burning ship and married her four months later ?
Answer: John Tyler
John Tyler (1841-1845) was the 10th US President and was nicknamed "Accidental President".


11. Which US President waged the Mexican War ?
Answer: James Polk
James Knox Polk (1845-1849) was the 11th US President and was nicknamed "Young Hickory". Polk waged the Mexican War and the US victory formed 7 States (Arizona, California, Colorado, Nevada, New Mexico, Utah and Wyoming).


12. Which US President was a war hero and was nicknamed "Old Rough and Ready" ?
Answer: Zachary Taylor
 Zachary Taylor (1849-1850), a war hero, was the 12th US President and was nicknamed "Old Rough and Ready".


13. Which US President signed the Fugitive Slave Law ?
Answer: Millard Fillmore
Millard Fillmore (1850-1853) was the 13th US President and was nicknamed "The American Louis Philippe".


14. Which US President signed the Kansas-Nebraska act and also opened trade with Japan for the first time ?
Answer: Franklin Pierce
Franklin Pierce (1853-1857) was the 14th US President.


15. Which US President was the only one who never married ?
Answer: James Buchanan
 James Buchanan (1857-1861) was the 15th US President.


16. Which US President was shot at the Ford Theater ?
Answer: Abraham Lincoln
Abraham Lincoln (1861-1865) was the 16th US President and was nicknamed "Honest Abe". Lincoln was watching the play 'Our American Cousin' at the Ford Theater when John Wilkes Booth shot him. The four US Presidents to have been assassinated are Abraham Lincoln, James Garfield, William McKinley and John Kennedy.


17. Which US President was accused of violating the Tenure of Office Act in 1867 ?
Answer: Andrew Johnson
Andrew Johnson (1865-1869) was the 17th US President.


18. Which US President was so destitute several years after leaving office that he wrote his memoirs to sell to magazines?
Answer: Ulysses Grant
Ulysses Simpson Grant (1869-1877) was the 18th US President and was nicknamed "Hero of Appomattox".


19. Which US President said "Nobody ever left the Presidency with less regret than I do" ?
Answer: Rutherford Hayes
Rutherford Birchard Hayes (1877-1881) was the 19th US President and was nicknamed "Dark-Horse President".


20. Who was the last US President to be born in a log cabin ?
Answer: James Garfield
James Abram Garfield (1881) was the 20th US President.


21. Which US President dedicated the Washington Monument ?
Answer: Chester Arthur
Chester Alan Arthur (1881-1885) was the 21st US President.


22. Who was the only US President to be married in the White House ?
Answer: Grover Cleveland
Grover S. Cleveland (1885-1889 & 1893-1897) was the 22nd & 24th US President.


23. Who is the only US President to serve two non-consecutive terms ?
Answer: Grover Cleveland
Grover S. Cleveland (1885-1889 & 1893-1897) was the 22nd & 24th US President.


24. Who was the US President from 1889 to 1893 ?
Answer: Benjamin Harrison
Benjamin Harrison (1889-1893) was the 23rd US President.


25. Which US President said "Don't let them hurt him" when he was fatally wounded and the crowd mobbed his assassin ?
Answer: William McKinley
William McKinley (1897-1901) was the 25th US President. McKinley's assassin was Leon Czolgosz. McKinley acquired the first US overseas possessions.


26. Who is the only US President to have a national park named after him ?
Answer: Theodore Roosevelt
Theodore Roosevelt (1901-1909) was the 26th US President and was nicknamed "Trust-Buster".


27. Who is the only US President to have held the nation's highest judicial office, Chief Justice of the Supreme Court?
Answer: William Taft
William Howard Taft (1909-1913) was the 27th US President. He was huge (weighed over 300 pounds and was 6'2" tall).


28. Which US President was also President of Princeton University and Governor of New Jersey ?
Answer: Woodrow Wilson
Woodrow Wilson (1913-1921) was the 28th US President. He won the Nobel Peace Prize for supporting the League of Nations.


29. During which US President's term did the 'Teapot Dome' scandal occur ?
Answer: Warren Harding
Warren Gamaliel Harding (1921-1923) was the 29th US President. The 'Teapot Dome' is an oilfield in Wyoming.


30. Who was the only US President born on Independence Day (July 4th) ?
Answer: Calvin Coolidge
Calvin Coolidge (1923-1929) was the 30th US President. He was born on July 4, 1872 in Plymouth Notch, Vermont.


31. Which US President was in office when the 'Great Depression' started with the crash of the stock markets in 1929 ?
Answer: Herbert Hoover
Herbert Clark Hoover (1929-1933) was the 31st US President and the first President to be born west of the Mississippi river.


32. Which US President served the longest (four terms) ?
Answer: Franklin Roosevelt
Franklin Delano Roosevelt (1933-1945) was the 32nd US President and was nicknamed "FDR". He was the only US President to serve more than two terms.


33. Who was the only US President to order the dropping of a nuclear bomb on an enemy ?
Answer: Harry Truman
Harry S. Truman (1945-1953) was the 33rd US President and was nicknamed "Give 'Em Hell Harry". He ordered the dropping of a nuclear bomb on Japan.


34. Pictures of Presidents appear on US coins. Which US President's picture appears on the silver dollar ?
Answer: Dwight D. Eisenhower
Dwight David Eisenhower (1953-1961) was the 34th US President and was nicknamed "Ike". Six presidents have their pictures on US coins: Abraham Lincoln (1¢), Thomas Jefferson (5¢), Franklin Delano Roosevelt (10¢), George Washington (25¢), John F. Kennedy (50¢), and Dwight D. Eisenhower (the silver dollar).


35. Which US President said "Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country" ? ?
Answer: John Kennedy
John Fitzgerald Kennedy (1961-1963) was the 35th US President and was nicknamed "JFK". He was elected President at the age of 43.


36. On becoming US President, who said "I will do my best. That is all I can do. I ask your help, and God's" ?
Answer: Lyndon Johnson
Lyndon Baines Johnson (1963-1969) was the 36th US President. He won the presidency with the largest margin (about 61%) in the popular vote which began to be tabulated since 1824.


37. Which US President's campaign team was called CREEP (Committee to Re-Elect the President) ?
Answer: Richard Nixon
Richard Milhous Nixon (1969-1974) was the 37th US President.


38. Name the first Vice-President to have become US President by appointment (instead of succession or election).
Answer: Gerald Ford
Gerald Rudolph Ford (1974-1977) was the 38th US President. Ford served as both US Vice-President and US President, but was not elected to either office.


39. Which US President is associated with the Camp David Accord between Israel and Egypt ?
Answer: James Carter
James Earl Carter, Jr. (1977-1981) was the 39th US President and a graduate of the Naval Academy.


40. Which US President was the host of a popular television show called 'General Electric Theater' for eight years ?
Answer: Ronald Reagan
Ronald Wilson Reagan (1981-1989) was the 40th US President and was nicknamed "The Gipper". He was the oldest President to take office.


41. Name the US President who was an ambassador to the United Nations and the director of the CIA before becoming President.
Answer: George Bush
George Herbert Walker Bush (1989-1993) was the 41st US President and was nicknamed "Poppy".


42. Who was the first Rhodes Scholar to become US President ?
Answer: William Clinton
William Jefferson Clinton (1993- ) is the 42nd US President and is nicknamed "Bubba".


  Try the Quiz :     US Presidents Facts Quiz


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-