Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Religion > Christianity > Bible > Print Preview


 Book of Joshua - Quiz  moses_ten_commandments

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

The bible verses are taken from the American Standard Bible.

1. How many chapters are there in the book of Joshua?
• 23
• 25
• 24
• 20
Answer: 24

The book of Joshua consists of 24 chapters.



2. What does the word 'Joshua' mean?
• same as God
• same as Jesus
• same as martyr
• protector of the covenant
Answer: same as Jesus

The word 'Joshua' is derived from a Greek word meaning 'same as Jesus'.



3. Which book comes before the book of Joshua in the Old Testament?
• Book of Deuteronomy
• Book of Leviticus
• Book of Numbers
• Book of Exodus
Answer: Book of Deuteronomy

The book of Joshua is the sixth book in the Old Testament and comes after the book of Deuteronomy.




4. Which is the first line in the book of Joshua?
• And Jehovah called unto Moses, and spake unto him out of the tent of meeting, saying, 
• Now these are the names of the sons of Israel, who came into Egypt (every man and his household came with Jacob):
• 'For the Lord knoweth the way of the righteous: but the way of the ungodly shall perish'.
• Now after the death of Moses the servant of the LORD it came to pass, that the LORD spake unto Joshua the son of Nun, Moses' minister, saying,
Answer: Now after the death of Moses the servant of the LORD it came to pass, that the LORD spake unto Joshua the son of Nun, Moses' minister, saying,

Joshua 1:1 - Now after the death of Moses the servant of the LORD it came to pass, that the LORD spake unto Joshua the son of Nun, Moses' minister, saying,



5. What does the book of  Joshua describe?
• the priestly rituals and rules for conduct
• the fall of Egypt
• the creation
• a history of the Israelites from the death of Moses to that of Joshua
Answer: a history of the Israelites from the death of Moses to that of Joshua

The book of Joshua describes the history of the Israelites from the death of Moses to that of Joshua.



6. Who was the father of Joshua?
• Aaron
• Nun
• Moses
• Joseph
Answer: Nun

Nun was the father of Joshua.



7. Who was the successor of Moses?
• Aaron
• Miriam
• Joshua
• Abraham
Answer: Joshua

Joshua was the successor of Moses.



8. Which tribe did Joshua belong to?
• Issachar
• Naphtali
• Ephraim
• Zebulun
Answer: Ephraim

Joshua belonged to the tribe of Ephraim.



9. How many spies were sent to Jericho?
• 2
• 3
• 4
• 5
Answer: 2

Joshua sent two spies from Shittim to the city of Jericho (Joshua 2:1).



10. Who saved the spies sent by Joshua in the city of Jericho?
• Rachael
• Daniel
• David
• Rahab
Answer: Rahab

A woman called Rahab saved the spies sent by Joshua in the city of Jericho (Joshua 3:1).



11. Which river did the Israelites cross to reach Jericho?
• Nile
• Barada
• Ulai
• Jordan
Answer: Jordan

The Israelites crossed the river Jordan to reach the city of Jericho.



12. How many times did the Israelites compass the city of Jericho?
• 13
• 14
• 15
• 16
Answer: 13

The Israelites compass the city of Jericho for thirteen times (Joshua 6:3-4).



13. Who stole silver and Gold from the ruins?
• Joshua
• Aaron
• Achan
• Moses
Answer: Achan

Achan stole a goodly Babylonish mantle, and two hundred shekels of silver, and a wedge of gold of fifty shekels and angers God (Joshua 7:21).



14. Where was Achan stoned to death?
• valley of Achor
• valley of Kings
• valley of Jericho
• valley of Nomad
Answer: valley of Achor

Achan was stoned to death at the valley of Achor (Joshua 7:26).



15. How old was Joshua when he died?
• 105
• 110
• 120
• 125
Answer: 110

Joshua lived for 110 years (Joshua 24:29).




  Try the Quiz :     Book of Joshua - Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-