Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology Quiz : Mitosis

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Answer each question below related to mitosis, by selecting the most appropriate answer from the choices given.

1. During which stage of mitosis is the nuclear membrane broken into fragments?
• Early Prophase
• Metaphase
• Anaphase
• Late Prophase
Answer: Early Prophase

During the early prophase, the nuclear membrane is broken into fragments.



2. Equatorial plate of the mitotic spindle is formed during the _______.
• metaphase
• anaphase
• late prophase
• early prophase
Answer: metaphase

During the metaphase, the spindle apparatus becomes well-defined and the chromosomes get arranged at the equatorial plate.



3. Mitotic cell division is initiated in the _______.
• centromere
• centriole
• nucleus
• mitotic spindle
Answer: centriole

Prophase is the first phase of mitosis. It begins with the division of the centriole.




4. During which stage of mitosis do nucleoli reappear?
• Anaphase
• Telophase
• Early Prophase
• Late Prophase
Answer: Telophase

During the telophase, the nuclear membrane appears around the two groups of chromosomes. Thus, two well-defined nucleoli are formed.



5. The number of chromosomes in a human cell is _______.
• 2
• 4
• 23
• 46
Answer: 46

There are 23 pairs of chromosomes in each human cell.



6. The resting stage of the cell is known as the _______.
• interphase
• telophase
• anaphase
• prophase
Answer: interphase

The period between two cell divisions, i.e., the resting stage of the cell, is known as the interphase.



7. During which stage of mitosis do chromatids separate to form two sets of daughter chromosomes?
• Telophase
• Prophase
• Anaphase
• Interphase
Answer: Anaphase

During the anaphase, the chromosomes divide at the centromere and start moving towards opposite poles.



8. Genetic information is transferred from parent to daughter cells through the _______.
• mitochondria
• endoplasmic reticulum
• centrioles
• nucleus
Answer: nucleus

Genetic information is transferred from parent to daughter cells through the nucleus.



9. Which stage of mitosis is depicted in the diagram below?
Mitosis Stage
• Metaphase
• Anaphase
• Telophase
• Prophase
Answer: Anaphase

During the anaphase, the chromosomes divide at the centromere and start moving towards opposite poles. Finally, they are arranged at the opposite poles of the spindle.



10. Which stage of mitosis is depicted in the diagram below?
Mitosis Stage
• Metaphase
• Telophase
• Anaphase
• Prophase
Answer: Telophase

During the telophase, nuclear membrane appears around the two groups of chromosomes . Thus, two well-defined nuclei are formed. This is followed by the division of the cytoplasm by a constriction ring at the equator (in the animal cell) or by the formation of a cell plate (in the plant cell).



11. Which stage of mitosis is depicted in the diagram below?
Mitosis Stage
• Anaphase
• Metaphase
• Prophase
• Telophase
Answer: Prophase

Prophase is the first phase of mitosis. It begins with the division of centriole. Soon after the division, centrioles start moving towards the opposite poles.



12. Which of the following is the longest stage of mitosis?
• Prophase
• Telophase
• Metaphase
• Anaphase
Answer: Prophase

The prophase is the longest stage of mitosis.



13. During which stage of mitosis does longitudinal splitting of the chromosomes occur?
• Prophase
• Anaphase
• Telophase
• Metaphase
Answer: Anaphase

During the anaphase, longitudinal splitting of the chromosomes occurs.



14. The interphase and mitosis together constitute the cell cycle.
• True
• False
Answer: True

The interphase and mitosis together constitute the cell cycle.



15. The nuclear membrane is formed around the newly-formed sets of daughter chromosomes during the telophase.
• True
• False
Answer: True

During the telophase, the nuclear membrane appears around the two groups of chromosomes. Thus, two well-defined nuclei are formed. This is followed by the division of the cytoplasm by a constriction ring at the equator (in the animal cell) or by the formation of a cell plate (in the plant cell).



16. During mitosis, loosely arranged strands of chromosomes become coiled, shortened and distinct during the metaphase.
• True
• False
Answer: False

Loosely arranged strands of chromosomes become coiled, shortened and distinct during the prophase.



  Try the Quiz :     Biology Quiz : Mitosis


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-