Syvum Home Page
  Teasers   IQ Tests   GMAT   GRE   GK   C++   Chemistry   Biology   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Sense Organs

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Thin watery fluid, which is filled in the space just behind the cornea
• Vitreous humor
• Gel
• Aqueous humor
Answer: Aqueous humor

Aqueous humor helps in maintaining pressure of the eyeball and nutrition of cornea and lens.



2. Identify iris in this diagram.
eye2.jpg

• B
• A
• C
• D
Answer: B

Iris is a part of middle coat of the eye. It lies in front of the lens. Pigment present in the iris imparts color to the eye.



3. Coiled structure located in the inner ear is known as _______.
• Helico trema
• Eustachian tube
• Semicircular canal
• Cochlea
Answer: Cochlea

Cochlea is snail like in appearance. It has got 2 turns around the central axis. Endorgan of hearing is situated in the cochlea.
ear1.jpg



4. Which part of the internal ear is meant for hearing?
• Ear Drum
• Auditory Bones
• Cochlea
• All of these
Answer: Cochlea

Cochlea is snail like in appearance. It has got 2 turns around the central axis. Endorgan of hearing is situated in the cochlea.
ear1.jpg



5. Outermost coat of the eyeball consists of sclera and _______.
• Retina
• Cornea
• Choroid
• Uvea
Answer: Cornea

Outermost coat of the eyeball is divided into 2 parts-
1. Cornea - is thin and more convex than sclera.
2. Sclera - is opaque and white in color. It's front part is covered by conjunctiva.
eye1.jpg



6. Identify pupil in this diagram.
eye3.jpg
• A
• B
• D
• C
Answer: D

Contraction and relaxation of muscles of iris results in change of pupillary size and regulates the entry of light inside the eye.



7. Identify the ear ossicle B in this diagram.
ear.gif
• Incus
• Malleus
• Stapes
Answer: Incus

8. Part of the eye affected in cataract
• Lens
• Cornea
• Sclera
• Pupils
Answer: Lens

Loss of transparency of lens or its capsule results in cataract.



9. Identify the ear ossicle "A" in this diagram.
ear.gif
• Malleus
• Incus
• Stapes
Answer: Malleus

Ear ossicles are responsible for conducting the sound from the ear drum to the internal ear. Malleus is one of the three ear ossicles situated in the middle ear.



10. Blind spot of the eye is also known as
• Fovea
• Macula
• Optic disc
Answer: Optic disc

Optic disc, found in the retina, does not contain rods and cones and is insensitive to light. That is why it is also known as blind spot.
eye1.jpg



11. Identify the structure 'A' in this diagram.
eye4.jpg
• Retina
• Optic Nerve
• Optic Papilla
• Optic Chiasma
Answer: Optic Nerve

12. Small elevations on the tongue which contain taste buds are known as
• Receptors
• Humps
• Papillae
• Gyri
Answer: Papillae

13. Layer of the eye in which rods and cones are found
• Retina
• Sclera
• Cornea
• Choroid
Answer: Retina

Rods and cones are the endorgans of vision. Rods are sensitive to dim light. Cones are sensitive to bright light and are responsible for color vision.
eye1.jpg



14. Smallest bone in the human body.
• Hyoid
• Incus
• None of these
• Stapes
Answer: Stapes

Stapes is one of the three auditory bones in the human ear. It measures 2.6 to 3.4 millimetres and weighs 2 to 4 grams.ear3stapes.jpg



15. The end organs (receptors) of taste sensation are called _______.
• Tongue
• Papillae
• Taste pores
• Taste buds
Answer: Taste buds

Taste buds are the endorgans of taste sensation. There are small projections on the tongue called papillae which contain taste buds. Nerve fibres present in the taste buds carry taste sensation to the brain.



16.  _______ membrane is found between external and middle ear.
• Ear
• Auditory
• Vestibular
• Tympanic
Answer: Tympanic

Tympanic membrane is a thin, shiny membrane between external auditory canal and middle ear.
ear1.jpg



17.  _______ apparatus is a part of the internal ear and is responsible for maintenance of equilibrium and posture.
• Tympanic
• Vestibular
• Cochlea
• Ear Drum
Answer: Vestibular


ear1.jpg



18. Viscous fluid filled in the space behind the lens:
• Aqueous humor
• Both
• Vitreous humor
Answer: Vitreous humor


eye1.jpg



19. True or false: The end organs (receptors) of smell are known as olfactory neurons.
• True
• False
Answer: True

Olfactory neurons together form the olfactory nerve which conducts information to the brain.



20. True or false: Few taste receptors are also found in the cheek.
• True
• False
Answer: True

21. True or false: Choroid is the layer of the eye situated in between retina and sclera.
• True
• False
Answer: True

Middle coat of the eyeball is divided into 3 parts:
1.Choroid
2. Ciliary Body
3. Iris



22. True or false: Lens has the property to change its curvature.
• True
• False
Answer: True

Lens is a biconvex structure, covered by the lens capsule. Change in curvature of lens helps in accomodation i.e. to see distant and nearby objects clearly.



23. True or false: Cornea is a translucent membrane.
• True
• False
Answer: False

It is transparent. Loss of corneal transparency results in impairment of vision.



  Try the Quiz :     Sense Organs


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright