Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > India > Print Preview

Indian Geography Quiz  Taj Mahal

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. The name 'Lakshadweep' means one lakh (100,000) islands. How many islands actually form the Lakshadweep Islands of India?
• 36
• 6
• 223
• about 600
Answer: 36

2. In which city of India is the Taj Mahal located?
• New Delhi
• Agra
• Kolkata (Calcutta)
• Jaipur
Answer: Agra

The Taj Mahal was built by Mughal Emperor Shah Jahan in fond memory of his wife Mumtaz Mahal. It is a beautiful monument built of marble on the banks of the river Yamuna.



3. In which city of India is the Gol Gumbaz mosque?
• Hyderabad
• Bijapur
• Secunderabad
• Gulbarga
Answer: Bijapur

The Gol Gumbaz mosque has the second largest dome in the world.




4. What is chiefly found at Jharia in Bihar, India?
• Thorium
• Silk
• Gold
• Coal
Answer: Coal

5. Which city is known as the 'Manchester of South India'?
• Coimbatore
• Chennai
• Bangalore
• Madurai
Answer: Coimbatore

6. What is the time difference (in hours) between GMT and IST (Indian Standard Time)?
• Five
• Six
• Five and a half
• Six and a half
Answer: Five and a half

7. Which is India's longest river?
• Yamuna
• Godavari
• Ganga
• Krishna
Answer: Ganga

8. Of which river in India is the Sone a tributary?
• Yamuna
• Ganga
• Brahmaputra
• Sutlej
Answer: Ganga

9. Which is India's smallest state in terms of area?
• Sikkim
• Tripura
• Goa
• Nagaland
Answer: Goa

10. In which city of India is the Charminar located?
• Hyderabad
• Bijapur
• Kolkata (Calcutta)
• Bhubaneshwar
Answer: Hyderabad

The Charminar was built in 1591 by Sultan Quli Qutub Shah to mark the end of plague in Hyderabad.



11. Which city in India is known as the 'Pink City'?
• Jodhpur
• Udaipur
• Raipur
• Jaipur
Answer: Jaipur

12. Which state in India produces the most silk?
• Tamil Nadu
• Kerala
• West Bengal
• Karnataka
Answer: Karnataka

13. Which state in India has the world's largest deposit of thorium?
• Kerala
• Karnataka
• Andhra Pradesh
• Assam  
Answer: Kerala

14. Which city of India stands on the River Hooghly?
• Kolkata (Calcutta)
• Lucknow
• Ahmedabad
• Agra
Answer: Kolkata (Calcutta)

15. In which city of India is the Victoria Memorial?
• Bombay
• Delhi
• Kolkata (Calcutta)
• Jaipur
Answer: Kolkata (Calcutta)

16. Which city in India is served by the Diamond Harbor?
• Kolkata (Calcutta)
• Mumbai (Bombay)
• Chennai (Madras)
• Vishakhapatnam
Answer: Kolkata (Calcutta)

17. In which city of India is the famous Sun Temple?
• Mahabalipuram
• Konark
• Thanjavur
• Khajuraho
Answer: Konark

The ancient Sun Temple at Konark is in the form of a huge chariot.



18. Which city of India stands on the banks of River Gomati?
• Lucknow
• Kolkata (Calcutta)
• Ahmedabad
• Agra
Answer: Lucknow

19. Which state of India has the largest area of forest land?
• Kerala
• Tamil Nadu
• Uttar Pradesh
• Madhya Pradesh
Answer: Madhya Pradesh

20. Which is the most populated city of India?
• Kolkata (Calcutta)
• New Delhi
• Mumbai (Bombay)
• Patna
Answer: Mumbai (Bombay)

21. What is chiefly found at Digboi in Assam, India?
• Coal
• Silk
• Oil
• Gold
Answer: Oil

22. Name the strait dividing India and Sri Lanka.
• Palk Strait
• Magellan Strait
• Bass Strait
• Bering Strait
Answer: Palk Strait

23. Which State in India is called the 'Land of Five Rivers'?
• Uttar Pradesh
• Punjab
• Haryana
• Bihar
Answer: Punjab

The Five Rivers are Ravi, Beas, Sutlej, Chenab and Jhelum.



24. In which state of India is the Thar Desert primarily located?
• Gujarat
• Haryana
• Rajasthan
• Punjab
Answer: Rajasthan

25. Which is India's largest state in terms of area?
• Madhya Pradesh
• Rajasthan
• Maharashtra
• Uttar Pradesh
Answer: Rajasthan

Rajasthan is India's largest state in terms of area. Before creation of Chhatisgarh state in 2000, Madhya Pradesh was the largest state.



26. On which river does the city of Ahmedabad in India stand?
• Sabarmati
• Narmada
• Tapi
• Chambal
Answer: Sabarmati

27. For which spice is Kashmir famous?
• Saffron
• Cloves
• Cinnamon
• Black Pepper
Answer: Saffron

28. On which river is the Bhakra Nangal Dam of India built?
• Yamuna
• Ganga
• Sutlej
• Brahmaputra
Answer: Sutlej

29. Which city in India is called the 'Lake City'?
• Udaipur
• Jaipur
• Raipur
• Jodhpur
Answer: Udaipur

30. Which is the most populated state of India?
• Madhya Pradesh
• Uttar Pradesh
• Andhra Pradesh
• West Bengal
Answer: Uttar Pradesh


  Try the Quiz :     Indian Geography Quiz


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-