Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Air & Atmosphere

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Nitrogen constitutes nearly __ % of the atmosphere.
• 21
• 79
• 57
• 42
Answer: 79

2. Air is
• An Element
• A Compound
• An Alloy
• A Mixture
Answer: A Mixture

3. A hygroscopic substance is one which
• Absorbs air
• Absorbs water
• Releases water
• Releases air
Answer: Absorbs water

4. Which of the following is not a constituent of the atmosphere?
• Oxygen
• Nitrogen
• Carbon Dioxide
• Aluminum
Answer: Aluminum

5. A barometer is used for measuring
• Atmospheric Pressure
• Temperature
• Annual Rainfall
• Humidity
Answer: Atmospheric Pressure

6. On burning charcoal which of the following gases is produced?
• Oxygen
• Nitrous Oxide
• Carbon Dioxide
• Hydrogen
Answer: Carbon Dioxide

7. What gas is evolved when HCl is poured on marble chips?
• Calcium Carbonate
• Hydrogen Peroxide
• Hydrogen
• Carbon Dioxide
Answer: Carbon Dioxide

8. Air is a
• Gas
• Solid
• Liquid
• Plasma
Answer: Gas

9. Fish breathe through
• Gills
• Lungs
• Skin
• Nose
Answer: Gills

10. Which of the following is NOT a noble gas?
• Helium
• Argon
• Krypton
• Hydrogen
Answer: Hydrogen

11. Which of the following is necessary for a substance to burn?
• Light
• Oxygen
• Gasoline
• Hydrogen
Answer: Oxygen

12. When we breathe which of the following gases do we use?
• Helium
• Carbon Dioxide
• Oxygen
• Hydrogen
Answer: Oxygen

13. Which gas in the atmosphere saves us from the UV rays of the sun?
• Nitrogen
• Ozone
• Oxygen
• Carbon Monoxide
Answer: Ozone

14. Dry ice is
• Solid Carbon Dioxide
• Very Cold Ice
• Ice with salt added
• Any Frozen Liquid
Answer: Solid Carbon Dioxide

15. What is the name given to the respiratory holes on the surface of a leaf?
• Chlorophyll
• Stomata
• Tendrils
• Pits
Answer: Stomata

16. The lower, dense region of the atmosphere is known as
• Ionosphere
• Stratosphere
• Hydrosphere
• Troposphere
Answer: Troposphere

17. A space that contains no air or any gas is known as
• Hollow
• Vacuum
• Pressurized Cabin
• Bubble
Answer: Vacuum

18. The atmosphere exerts pressure on the surface of the earth.
• True
• False
Answer: True

19. When hydrogen peroxide acts on Manganese Dioxide, oxygen is produced.
• True
• False
Answer: True

20. Lime water turns milky after carbon dioxide is passed through it.
• True
• False
Answer: True

21. Carbon dioxide is lighter than air.
• True
Answer: False

  Try the Quiz :     Science Quiz : Air & Atmosphere


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright