Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

School Science Quiz : Animals - I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. The salamander belongs to which of the following classes of vertebrates?
• Amphibians
• Reptiles
• Fish
Answer: Amphibians

The salamander (a lizard-like animal) belongs to the class of reptiles (reptilia) under vertebrates.



2. A home for fish is known as _______.
• a formicarium
• a vivarium
• an aquarium
Answer: an aquarium

A home for fish is known as an aquarium.



3. Pick the "odd one out".
•  Eagle
•  Hawk
•  Kingfisher
•  Swallow
•  Bat
Answer:  Bat

 The bat (a nocturnal bird-like flying animal) belongs to the class of mammals (mammalia) under vertebrates whereas the eagle, hawk, kingfisher and swallow belong to the class of birds (aves) under vertebrates.



4. The peregrine falcon belongs to which of the following classes of vertebrates?
• Fish
• Birds
• Mammals
Answer: Birds

The peregrine falcon (a kind of falcon like a hawk) belongs to the class of birds (aves) under vertebrates.



5. The female mosquito feeds on _______.
• nectar
• sap
• blood
Answer: blood

The female mosquito is known to feed on blood.



6. The lungs _______ when the diaphragm rises.
• expand
• contract
• inflate
Answer: contract

The lungs expand when the diaphragm falls and contract when the diaphragm rises.  



7. The tiny plants that small water animals feed on are known as _______.
• plankton
• aorta
• diatoms
Answer: diatoms

Diatoms (kinds of minute unicellular water plants) are the tiny plants that small water animals feed on.



8.  Which of the following birds uses its beak for straining muddy water?
• Eagle
•  Woodpecker
• Duck
•  Wren
•  Heron
Answer: Duck

The duck (a water bird having a broad blunt bill or beak and webbed feet) does utilize its beak for straining muddy water.
The eagle, woodpecker, wren and heron do not use their beaks for this purpose.



9. Which of the following aquatic animals is a fish?
• Leech
• Elver
• Newt
Answer: Elver

Elver (an aquatic animal) is a young eel which is a fish, whereas leech (a small blood-sucking worm) and newt (a small amphibious creature like a lizard) are not fishes.



10. The salmon belongs to which of the following classes of vertebrates?
• Amphibians
• Mammals
• Fish
Answer: Fish

The salmon (a large edible fish having pinkish flesh) belongs to the class of fish (pisces) under vertebrates.



11. A home for ants is known as _______.
• an aquarium
• a formicarium
• a vivarium
Answer: a formicarium

A home for ants is known as a formicarium.



12. Which of the following animals is an insect?
• Mussel
• Shrimp
• Snail
• Gnat
• Water-Flea
Answer: Gnat

The gnat (a small biting fly) is an insect.
The mussel, shrimp, snail and water-flea are not insects.



13. Which of the following animals has compound eyes?
• Earthworm
• Ringworm
• Tapeworm
• House-Fly
• Hookworm
Answer: House-Fly

The house-fly (a large biting fly) possesses compound eyes.
The earthworm, ringworm, tapeworm and hookworm do not have compound eyes.



14. Which of the following animals is a marsupial?
• Tapir
• Kangaroo
• Whale
• Seal
• Giraffe
Answer: Kangaroo

A marsupial is a mammal that carries its young in a pouch.
A kangaroo (an Australian mammal having a pouch to carry its young and strong hind legs for jumping) is a marsupial.
The tapir, whale, seal and giraffe are not marsupials.



15. The _______ mosquito feeds on plant juices.
• female
• male
Answer: male

The male mosquito is known to feed on plant juices.



16. The whale belongs to which of the following classes of vertebrates?
• Birds
• Amphibians
• Mammals
Answer: Mammals

The whale (a very large sea animal) belongs to the class of mammals (mammalia) under vertebrates.



17. Which of the following animals can be classified as a vertebrate which is omnivorous and is not stationary?
• Sea Anemone
• Man
• Jellyfish
• Oyster
• Lobster
Answer: Man

Man can be classified as a vertebrate which is an omnivore and is not stationary.
The sea anemone, jellyfish, oyster and lobster cannot be classified as vertebrates which are omnivorous and not stationary.



18. The bodily changes that occur in the lives of insects and amphibians are referred to as _______.
• chemotropism
• geotaxis
• metamorphosis
Answer: metamorphosis

The bodily changes (the changes in form or character) that occur in the life spans of insects and amphibians are scientifically known as metamorphosis.



19. An unfertilized egg is also known as _______.
• ovum
• ovule
• ovary
Answer: ovum

The ovum (a reproductive egg cell) is an unfertilized egg.



20. The useful work of the bees in gardens is to _______.
• aerate the soil
• pollinate the flowers
• feed on the greenfly
Answer: pollinate the flowers

The bees present in gardens pollinate the flowers there.
They help us by aiding in the process of pollination, which ensures that the flower fertilizes and then reproduces and that fruits will be formed.



21. A home for _______ is known as a vivarium.
• reptiles
• ants
• fish
Answer: reptiles

A home for reptiles and amphibians is known as a vivarium.



22. The turtle belongs to which of the following classes of vertebrates?
• Amphibians
• Reptiles
• Fish
Answer: Reptiles

The turtle (a sea creature like a tortoise) belongs to the class of reptiles (reptilia) under vertebrates.



23. Which of the following animals travels from the sea up a river in order to spawn?
• Salmon
• Oyster
• Lemming
• Salamander
• Newt
Answer: Salmon

The salmon travels from the sea up a river to spawn (deposit its eggs).
The oyster, lemming, salamander and newt do not show this characteristic.



24. Pick the "odd one out" (with reference to vertebrates and invertebrates).
• Piranha
• Eagle
• Lizard
• Newt
• Shrimp
Answer: Shrimp

The shrimp is an invertebrate (an animal without a backbone) whereas the piranha, eagle, lizard and newt are all vertebrates (animals having a backbone).



25. Pick the "odd one out" (with reference to vertebrates and invertebrates).
• Snake
• Earthworm
• Spider
• Snail
• Butterfly
Answer: Snake

The snake is a vertebrate (an animal having a backbone) whereas the earthworm, butterfly, spider and snail are all invertebrates (animals without a backbone).
Some other examples of invertebrates are the tapeworm, leech, centipede, millipede, crab, shrimp, house-fly, star-fish, amoeba and hydra



26. The insect carrying the parasite that causes sleeping sickness is the _______.
• anopheles mosquito
• queen bee
• tsetse fly
Answer: tsetse fly

The tsetse fly (an African fly that transmits disease by its bite) is the insect that carries the parasite causing sleeping sickness.



27. All animals can be fundamentally classified into two main groups known as the vertebrates and the invertebrates.
• True
• False
Answer: True

Every animal can be fundamentally classified either as a vertebrate or as an invertebrates.



  Try the Quiz :     School Science Quiz : Animals - I


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright