Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

School Science Quiz : Animals - II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. _______ animals spend much of their time in air.
• Aerial
• Arboreal
• Aquatic
Answer: Aerial

Animals which spend much of their time in air are said to be arboreal.
For example, birds and insects.



2. _______ is a unicellular animal.
• Chlamydomonas
• Amoeba
• Spirogyra
Answer: Amoeba

The amoeba is a unicellular (having only one cell) animal which can be classified as an invertebrate.



3. _______ animals live in water.
• Arboreal
• Aquatic
• Aerial
Answer: Aquatic

Animals which live in water are said to be aquatic.
For example, fish.




4. _______ animals live on trees.
• Aerial
• Arboreal
• Terrestrial
Answer: Arboreal

Animals which live on trees are said to be arboreal.
For example, monkeys and owls.



5. The nerve carrying messages from the ear to the brain is the _______ nerve.
• auditory
• optical
• olfactory
Answer: auditory

The auditory nerve carries messages from the ear to the brain.
It aids the ear for the sense of hearing.



6. Our vision is _______.
• monocular
• binocular
• triocular
Answer: binocular

Our vision is binocular.
This means that our sense of vision (sight) uses two eyes.



7. The scientific term for the inner ear is _______.
• eardrum
• cochlea
• stirrup
Answer: cochlea

The cochlea is the scientific name for the inner ear.
It is shaped like a snail and 'cochlea' is Latin for 'snail'.
The stirrup touches the cochlea and is part of the middle ear.
The eardrum separates the outer ear and the middle ear.



8. The part of the alimentary canal that absorbs water is the _______.
• caecum
• rectum
• colon
Answer: colon

The part of the alimentary canal which absorbs water is the colon.
The colon is a part of the large intestine.
The colon, caecum and rectum together form the large intestine.



9. Pick the "odd one out" (with reference to crustaceans and molluscs).
• Crayfish
• Oyster
• Octopus
Answer: Crayfish

Crustaceans are hard-shelled animals whereas molluscs are also hard-shelled animals but having soft bodies.
Crayfish (a freshwater creature like a lobster) is a crustacean whereas oyster and octopus are both molluscs.



10. Which of the following animals is cold-blooded?
• Crocodile
• Whale
• Leopard
• Seal
• Elephant
Answer: Crocodile

The crocodile is a cold-blooded animal.
The whale, leopard, seal and elephant are all warm-blooded animals.



11. _______ animals live are active during the day time and rest at night.
• Nocturnal
• Autotrophic
• Diurnal
Answer: Diurnal

Animals which are active during the day and rest at night are known as diurnal animals.
For example, bears, deer and elephants.
Animals which are active only during the night are known as nocturnal animals.
For example, cockroaches and owls.



12. Frogs have _______ as their hearing organs.
• lateral lines
• sensitive feelers
• external eardrums
Answer: external eardrums

Frogs have external eardrums.
These act as their hearing organs.



13. The nerve carrying messages from the tongue to the brain is the _______ nerve.
• gustatory
• olfactory
• auditory
Answer: gustatory

The gustatory nerve carries messages from the tongue to the brain.
It aids the tongue for the sense of taste.



14. Which of the following two develop first in a tadpole?
• Hind Legs
• Front Legs
Answer: Hind Legs

In a tadpole (the larva of a frog or toad), the hind legs develop first, followed by the front legs.



15. The larvae of house-flies are known as _______.
• caterpillars
• maggots
• pupas
Answer: maggots

Maggots are the larvae of house-flies.



16. Mammals have _______ glands which secrete milk.
• adrenal
• pituitary
• mammary
Answer: mammary

Mammals have mammary glands.
These glands help in the secretion of milk.



17. Pick the "odd one out" (with reference to crustaceans and molluscs).
• Crab
• Shrimp
• Mussel
Answer: Mussel

Crustaceans are hard-shelled animals whereas molluscs are also hard-shelled animals but having soft bodies.
Mussel (a kind of bivalve animal) is a mollusc whereas crab and shrimp are both crustaceans.



18. The nerve carrying messages from the nose to the brain is the _______ nerve.
• olfactory
• gustatory
• auditory
Answer: olfactory

The olfactory nerve carries messages from the nose to the brain.
It aids the nose for the sense of smell.



19. The nerve carrying messages from the eye to the brain is the _______ nerve.
• optical
• auditory
• olfactory
Answer: optical

The optical nerve carries messages from the eye to the brain.
It aids the eye for the sense of vision (sight).



20. _______ animals live on land.
• Arboreal
• Aerial
• Terrestrial
Answer: Terrestrial

Animals which live on land are said to be terrestrial.
For example, cats, dogs and camels.



21. A long-sighted person can see a distant object but has difficulty in seeing a near object.
• True
• False
Answer: True

A person suffering from this defect of long-sightedness can see distant objects clearly but cannot see nearby objects clearly (they appear blurred).
The scientific name for this defect is hypermetropia.



22. The lateral lines of fish are sensitive to the vibrations of water.
• True
• False
Answer: True

The lateral lines of fish are sensitive to the vibrations of water.
These lateral lines help the fish to swim in a streamlined manner.



23. Slow-worms and grass-snakes can be classified as reptiles which is one of the classes of vertebrates.
• True
• False
Answer: True

Grass-snakes and slow-worms can be classified as reptiles (reptilia).
'Reptilia' or reptiles is one of the classes of vertebrates.



24. Each of the hind feet of a frog has 4 toes.
• True
• False
Answer: False

There are exactly 5 toes on each of the hind feet of a frog.



25. A bull is angered by the color of a red cloth.
• True
• False
Answer: False

A bull is color-blind, hence it is unable to distinguish between colors.
So the bull is not angered by the color of a red cloth.
However, it is angered by the movement of a red cloth.



26. The body of an insect comprises three parts, namely the head, body and tail.
• True
• False
Answer: False

The body of an insect consists of three parts, namely the head, thorax and abdomen.



27. A short-sighted person can see a distant object but has difficulty in seeing a near object.
• True
• False
Answer: False

A person suffering from this defect of short-sightedness can see nearby objects clearly but cannot see distant objects clearly (they appear blurred).
The scientific name for this defect is myopia.



  Try the Quiz :     School Science Quiz : Animals - II


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-