Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : General Physics

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. How much heat is required to raise the temperature of 1g of water by 1 oC.
• 1 Joule
• 100 Calories
• 1 Calorie
• 100 Joules
Answer: 1 Calorie

2. What is the speed of sound in air in meters per second (at a pressure of one atmosphere and temperature of 25oC)?
• 110
• 330
• 230
• 490
Answer: 330

3. The SI unit of electric current is
• Farad
• Ohm
• Mho   
• Ampere
Answer: Ampere


4. What type of lens is a magnifying glass?
• Concave
• Plano-Concave
• Convex
• Plane Glass
Answer: Convex

5. The wire of an electric bulb is known as the
• Heating Element
• Filament
• Luminous Wire
• Radiator
Answer: Filament

6. What is the name of the point where light rays from infinity coverge after passing through a lens?
• Parabola
• Center
• Focus
• Infinity
Answer: Focus

7. The presence of charge on a substance can be confirmed by a
• Electrodes
• Ammeter
• Thermometer
• Gold Leaf Electroscope
Answer: Gold Leaf Electroscope

8. Which of the following is not a good heat insulator?
• Wood
• Iron
• Wool
• Feathers
Answer: Iron

9. Which of the following is attracted by a magnet?
• Glass
• Iron
• Leather
• Sodium
Answer: Iron

10. When a spring is released, its potential energy is converted to
• Magnetic Energy
• Kinetic Energy
• Electrical Energy
• Light Energy
Answer: Kinetic Energy

11. Conductors have a _______ resistance.
• High
• Low
• Intermediate
• Unknown
Answer: Low

12. A freely suspended magnet always aligns itself along the
• North South Axis
• East West Axis
• West South Axis
• East South Axis
Answer: North South Axis

13. By which of the following methods does heat transfer not take place?
• Refraction
• Conduction
• Convection
• Radiation
Answer: Refraction

14. Bending of light rays when they enter a different medium is known as
• Refraction
• Reflection
• Convection
• Radiation
Answer: Refraction

15. What is the name given to the band of seven colors formed by splitting of light by a prism?
• Color Band
• Color Arc
• Prism Band
• Spectrum
Answer: Spectrum

16. Light travels in a
• Circular Path
• Straight Line
• Parabolic Path
• Hyperbolic Path
Answer: Straight Line

17. What does this statement define
The rate of change of position in a fixed direction.
• Speed
• Acceleration
• Momentum
• Velocity
Answer: Velocity

18. Metals expand on heating and contract on cooling.
• True
• False
Answer: True

19. A bicycle dynamo generates Direct Current.
• True
• False
Answer: True

20. The high pitched cries of a bat are above human hearing.
• True
• False
Answer: True

  Try the Quiz :     Science Quiz : General Physics


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-