Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Metals

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which metal is extracted from Bauxite?
• Tungsten
• Aluminum
• Arsenic
• Gold
Answer: Aluminum

2. Brass is
• An Element
• A Compound
• An Alloy
• A Mixture
Answer: An Alloy

3. Bronze is an alloy of
• Copper and Zinc
• Copper and Tin
• Lead and Copper
• Barium, Zinc and Iron
Answer: Copper and Tin

4. What are metals that can be stretched easily known as?
• Malleable Metals
• Stretchable Metals
• Ductile Metals
• Polymer Metals
Answer: Ductile Metals

5. Which of the following metals is often found in pure state?
• Iron
• Gold
• Magnesium
• Aluminum
Answer: Gold

6. With which metal does oxygen combine to form rust?
• Gold
• Silver
• Iron
• Platinum
Answer: Iron

7. Which metal is extracted from Haematite?
• Iron
• Tin
• Manganese
• Cadmium
Answer: Iron

8. Fill in the missing word
_______ + Oxygen = Magnesium Oxide
• Manganese
• Metal
• Magnesium
• Carbon
Answer: Magnesium

9. What are metals that can be beaten into various shapes called?
• Ductile Metals
• Polymer Metals
• Beatable Metals
• Malleable Metals
Answer: Malleable Metals

10. Which of the following metals is liquid at room temperature
• Sodium
• Tungsten
• Mercury
• Cadmium
Answer: Mercury

11. Sodium is very reactive and may burn on exposure to air, hence it is kept under
• Water
• Ice
• Acids
• Oil
Answer: Oil

12. Rocks rich in metals are known as
• Metalloids
• Allotropes
• Slag
• Ores
Answer: Ores

13. Rust on iron is basically
• An Oxide
• A Chloride
• A Nitride
• A Sulphide
Answer: An Oxide

14. Which of the following does not belong to the group?
• Iron
• Sodium
• Oxygen
• Lead
Answer: Oxygen

15. Metals are obtained from their oxides by
• Oxidation
• Electrolytic Separation
• Roasting
• Reduction
Answer: Reduction

16. An alloy is a
• Compound of three elements
• Solid Solution of two or more metals
• Mixture
• Element in impure form
Answer: Solid Solution of two or more metals

17. If a metal ore is titled "pyrites" then it most probably has
• Chlorine
• Oxygen
• Nitrogen
• Sulphur
Answer: Sulphur

18. Often to prevent corrosion, metals are galvanized by covering them with a layer of
• Copper
• Zinc
• Sodium
• Tin
Answer: Zinc

19. Metals are usually good conductors of heat and electricity.
• True
• False
Answer: True

20. Iron is magnetic.
• True
• False
Answer: True

  Try the Quiz :     Science Quiz : Metals


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright