Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

School Science Quiz : Flowering Plants - I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In which of the following leaves is parallel venation observed?
• Ash
• Oak
• Plantain
• Dandelion
• Shepherd's Purse
Answer: Ash

Leaves in which parallel venation is observed have all their veins running parallel to each other. This type of venation is observed in the leaves of ash, oat, rye, vernal and timothy.



2. Which of the following flowering plants is a tree?
• Bluebell
• Daffodil
• Clover
• Beech
• Barley
Answer: Beech

The beech tree is a flowering plant. The bluebell, daffodil, clover and barley are all flowering plants but not trees.



3. In which of the following leaves is reticulate venation observed?
• Vernal
• Timothy
• Oat
• Elm
• Rye
Answer: Elm

Leaves in which reticulate venation is observed have a dense network of overlapping veins. This type of venation is observed in the leaves of elm, oak, dandelion, plantain and shepherd's purse.



4. A root formed by multiple thread-like strands is called a _______ root.
• tap
• fibrous
Answer: fibrous

A root formed by multiple thread-like strands is known as a tap root. This type of root is observed in the onion bulb plant.



5. Which of the following words correctly describes the marigold?
• Herbaceous
• Coniferous
• Shrub
• Deciduous
• Marine
Answer: Herbaceous

A herbaceous plant is one having a soft stem. The marigold is a herbaceous plant.  



6. Which of the following plants have compound leaves?
• Elm
• Oak
• Holly
• Shepherd's Purse
• Horse-Chestnut
Answer: Horse-Chestnut

Compound leaves are observed in the horse-chestnut.



7. What is the scientific term for a leaf blade?
• Pedicel
• Lamina
• Peduncle
Answer: Lamina

The scientific term for a leaf blade is lamina.



8. An ash leaf generally contains _______ leaflets.
• Nine
• Five
• Seven
Answer: Nine

The leaf of an ash usually contains nine leaflets.



9. What is the scientific term for a leaf stalk?
• Pedicel
• Peduncle
• Petiole
Answer: Petiole

The scientific term for a leaf stalk is petiole.



10. Which of the following plants has thorns on its stem?
• Rose
• Apple
• Hyacinth
• Rice
• Cuckoo-Pint
Answer: Rose

The rose plant has thorns (prickles) on its stem.



11. Which of the following flowering plants has tendrils?
• Primrose
• Sweet Pea
• Buttercup
• Oak
• Rose
Answer: Sweet Pea

Tendrils are slender thread-like curly structures by which a climbing plant clings. Tendrils are observed on the sweet pea.



12. A single, long and stout root is called a _______ root.
• tap
• fibrous
• adventitious
Answer: tap

A single, long and stout (fat) root is known as a tap root. This type of root is observed in the shepherd's purse.



13. Which of the following is not an evergreen plant?
• Cedar
• Mistletoe
• Holly
• Yew
• Willow
Answer: Willow

An evergreen plant is one having green leaves all throughout the year, without shedding them in any season. The willow is an evergreen plant. It has flexible branches and usually grows near water.



14. A flowering plant consists of four parts, namely the roots, stems, leaves and flowers.
• True
• False
Answer: True

Any flowering plant comprises four parts. These are the roots, stems, leaves and flowers.



15. Compound leaves are divided into several leaflets.
• True
• False
Answer: True

A compound leaf is divided into several leaflets.



16. In a flowering plant, the flowers contain the male and female reproductive organs.
• True
• False
Answer: True

In any flowering plant, the male and female reproductive organs are contained in the flowers.



17. The roots of a plant hold it erect.
• True
• False
Answer: False

The stem of a plant holds it erect. The roots of a plant take in water and mineral salts from the soil.



18. The leaves of a plant take in water and mineral salts.
• True
• False
Answer: False

The leaves of a plant transpire water. The roots of a plant take in water and mineral salts from the soil.



19. The roots of a plant transpire water.
• True
• False
Answer: False

The roots of a plant take in water and mineral salts from the soil. The leaves of a plant transpire water.



  Try the Quiz :     School Science Quiz : Flowering Plants - I


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright