Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

School Science Quiz : Flowering Plants - II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which of the following is dispersed by wind?
• Orange
• Calotropis
• Love Grass
• Spear Grass
• Squirting Cucumber
Answer: Calotropis

Calotropis is dispersed by wind (anemochory). In calotropis, a tuft of hair, called plume or coma develops as a crown of seeds.



2. Which of the following is dispersed by wind?
• Oxalis
• Water Lily
• Castor
• Clematis
• Balsam
Answer: Clematis

Clemantis is dispersed by wind (anemochory). In clemantis, the style becomes feathery.



3. Which of the following is not dispersed by wind?
• Coconut
• Orchids
• Cinchona
• Oroxylon
• Drumstick
Answer: Coconut

Coconut is dispersed by water (hydrochory). In coconut, a fibrous mesocarp is observed which encloses air, makes it buoyant and enables it to float.




4. The male flower of the hazel plant is known as the _______.
• corymb
• catkin
• capitulum
Answer: catkin

5. During _______, the pollen grains are transferred from the anthers of one flower to the stigma of another flower.
• self-pollination
• cross-pollination
Answer: cross-pollination

During the process of cross-pollination (allogamy) in a flowering plant, the pollen grains are transferred from the anthers of one flower to the stigma of another flower.



6. Which of the following is dispersed by animals?
• Acacia
• Caesalpenia
• Maple
• Yam
• Hogweed
Answer: Hogweed

Hogweed is dispersed by animals (zoochory). Sticky, glandular hairs are observed in hogweed.



7. Which of the following is not dispersed by animals?
• Martynia
• Boerhaavia
• Tribulus
• Lotus
• Guava
Answer: Lotus

Lotus is dispersed by water (hydrochory). In lotus, a spongy thalamus is observed with fruitlets embedded in it.



8. In a bean, water is taken in through the _______.
• integument
• cotyledon
• micropyle
Answer: micropyle

A bean takes in water through a small opening called the micropyle.



9. Insects visit flowers in the search of _______.
• fragrance
• water
• nectar
Answer: nectar

Insects visit flowers in the search of sweet nectar.



10. What is a seed called before it undergoes fertilization?
• Ovary
• Ovule
• Embryo
Answer: Ovule

A seed is called an ovule before it undergoes fertilization.



11. Which of the following is not dispersed by animals?
• Xanthium
• Urena
• Mimosa
• Poppy
• Plumbago
Answer: Poppy

Poppy is dispersed by wind (anemochory).



12. The fleshy base of a flower forming the top of the flower-stalk is called the _______.
• pedicel
• receptacle
• peduncle
Answer: receptacle

The fleshy base of a flower to which the different floral parts are attached is called the receptacle. It forms the top of the flower-stalk. It is also known as the thalamus.



13. During _______, the pollen grains are transferred from the anthers of a flower to the stigma of the same flower.
• self-pollination
• cross-pollination
Answer: self-pollination

During the process of self-pollination (autogamy) in a flowering plant, the pollen grains are transferred from the anthers of a flower to the stigma of the same flower.



14. Which of the following plants has a rhizome?
• Crocus
• Daffodil
• Solomon's Seal
• Tulip
• Potato
Answer: Solomon's Seal

A rhizome is observed in Solomon's Seal.



15. Scientists conduct germination tests to study the average number of seeds in every hundred that are likely to germinate.
• True
• False
Answer: True

Germination tests are conducted by scientists to study the average number of seeds in every hundred that are likely to germinate.



16. The conditions required for seeds to germinate are oxygen, water and warmth.
• True
• False
Answer: True

The conditions required for seeds to germinate are oxygen, warmth and water (moisture).



17. The hard wood in the center of a tree trunk is referred to as 'heartwood'.
• True
• False
Answer: True

'Heartwood' is the hard wood in the center of a tree trunk.



18. In a flowering plant, fruits begin to form after the processes of pollination and fertilization.
• True
• False
Answer: True

After the processes of pollination and fertilization in a flowering plant, fruits begin to form.



19. Even though a seed has been kept for several years, it will eventually germinate.
• True
• False
Answer: False

A seed which has been kept for several years will not germinate.



20. The growth of a pollen tube enables pollination to take place.
• True
• False
Answer: False

The growth of a pollen tube enables the process of fertilization to take place. The pollen tube grows from a pollen grain. It moves down the style to fuse with an ovule.



  Try the Quiz :     School Science Quiz : Flowering Plants - II


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-