Syvum Home Page
  NY Regents Exam   Teasers   IQ Tests   Chemistry   Biology   GK   C++   Recipes   Search

Home > Quiz Games > Science > Print Preview

Science Quiz : Vertebrates & Invertebrates - I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

     

Answer the following question(s) based on vertebrates and invertebrates.

1. A fish propels itself through water with the help of its _______.
• tail
• fins
• scales
Answer: fins

A fish propels itself through water using its fins.



2. Which of the following vertebrates does not hibernate?
• Gorilla
• Bat
• Hedgehog
• Tortoise
• Squirrel
Answer: Gorilla

Gorilla does not hibernate.



3. Which of the following vertebrates is not a freshwater fish?
• Herring
• Minnow
• Pike
• Stickleback
• Perch
Answer: Herring

Herring is an edible seawater North Atlantic fish.



4. Which of the following mammals is a herbivore?
• Dolphin
• Hippopotamus
• Lynx
• Bear
• Walrus
Answer: Hippopotamus

Hippopotamus is a herbivorous animal.



5. Reptiles have _______ for respiration.
• gills
• lungs
• stomata
Answer: lungs

Reptiles have lungs for respiration.



6. Pick the "odd one out".
• Crocodile
• Alligator
• Turtle
• Tortoise
• Newt
Answer: Newt

Newt is an amphibian (amphibia) whereas turtle, tortoise, crocodile and alligator are reptiles (reptilia).



7. The female rat produces ova in a pair of _______.
• testes
• ovaries
• ovules
Answer: ovaries

Ova are produced by the female rat in a pair of ovaries.



8. Which of the following animals is not an invertebrate?
• Octopus
• Shrimp
• Sea Anemone
• Amoeba
• Pelican
Answer: Pelican

The pelican is a vertebrate (vertebrata).  



9. Which of the following vectors is a vertebrate?
• Rat
• Flea
• Cockroach
• Mosquito
• Tsetse Fly
Answer: Rat

Rat is a vertebrate (vertebrata).



10. Which of the following vertebrates is not a mammal?
• Shark
• Whale
• Armadillo
• Cheetah
• Sloth
Answer: Shark

Shark is a fish (pisces).



11. The body of a fish is _______.
• hairy
• streamlined
• intruded
Answer: streamlined

The body of a fish is streamlined



12. The male rat produces sperms in a pair of _______.
• ovaries
• ovules
• testes
Answer: testes

Sperms are produced by the male rat in a pair of testes.



13. Which of the following birds uses its feet for climbing?
• Thrush
• Parrot
• Eagle
• Woodpecker
• Duck
Answer: Woodpecker

Woodpecker uses its feet for climbing up trees.



14. The egg of a mammal attaches itself to the wall of the uterus by a placenta.
• True
• False
Answer: True

The egg of a mammal gets attached to the uterus wall by a placenta.



15. Milt from the hard roe of the male fish fertilizes the ova.
• True
• False
Answer: False

Milt from the soft roe of the male fish fertilizes the ova.



16. The eggs of a female fish are known as soft roe.
• True
• False
Answer: False

The eggs of a female fish are known as hard roe.



17. The pelvic fins of a fish correspond to the front limbs of a mammal.
• True
• False
Answer: False

The pectoral fins of a fish correspond to the front limbs of a mammal.



18. The pectoral fins of a fish correspond to the hind limbs of a mammal.
• True
• False
Answer: False

The pelvic fins of a fish correspond to the hind limbs of a mammal.



19. The ostrich and the penguin are featherless birds.
• True
• False
Answer: False

The ostrich and the penguin are flightless birds.



  Try the Quiz :     School Science Quiz : Vertebrates & Invertebrates - I


Contact Info © 1999-2014 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright