Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs P-S

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What is the missing word that completes each proverb?

1. Per _______ ad astra.
Answer: ardua

2. The pitcher goes so often to the well that it is _______ at last.
Answer: broken

3. Possession is nine points of the _______.
Answer: law


4. Pouring oil on the fire is not the way to _______ it.
Answer: quench

5. Praise makes good men _______ and bad men worse.
Answer: better

6. Praise without _______ puts little in the pot.
Answer: profit

7. Procrastination is the _______ of time.
Answer: thief

8. Promises are like pie-crust, made to be _______.
Answer: broken

9. The proper study of _______ is man.
Answer: mankind

10. A prophet is not without honor, save in his own _______, and in his own house.
Answer: country

11. Prosperity makes _______, adversity tries them.
Answer: friends

12. Providence is always on the _______ of the big batallions.
Answer: side

13. Punctuality is the politeness of _______.
Answer: kings

14. Queen _______ is dead.
Answer: Anne

15. Rain before seven, _______ before eleven.
Answer: fine

16. The _______ is as bad as the thief.
Answer: receiver

17. The _______ may be worse than the disease.
Answer: remedy

18. Revenge is _______.
Answer: sweet

19. The road to _______ is paved with good intentions.
Answer: hell

20. A _______ by any other name would smell as sweet.
Answer: rose

21. Safety lies in the _______ course.
Answer: middle

22. Second thoughts are _______.
Answer: best

23. Self-praise is no _______.
Answer: recommendation

24. Self-preservation is the first _______ of nature.
Answer: law

25. Set a _______ on horseback and he'll ride to the devil.
Answer: beggar

26. Share and _______ alike.
Answer: share

27. The shortest way round is the _______ way home.
Answer: longest

28. Silence gives _______.
Answer: consent

29. So many countries, so many _______.
Answer: customs

30. Sow the _______ and reap the whirlwind.
Answer: wind

31. Speak fair and _______ what you like.
Answer: think

32. Speak _______ of the dead.
Answer: well

33. The sting of a reproach is the _______ of it.
Answer: truth

34. Stolen pleasures are _______.
Answer: sweetest

35. A _______ will show which way the wind blows.
Answer: straw

36. Stretch your _______ according to your coverlet.
Answer: legs

37. Submitting to one wrong brings on _______.
Answer: another

38. Sufficient unto the _______ is the evil thereof.
Answer: day

39. The _______ is never the worse for shining on a dunghill.
Answer: sun

40. Sweet are the _______ of adversity.
Answer: uses

  Try the Quiz :     Proverbs for College Students : English Proverbs P-S


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-