Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs : Proverb to Meaning III

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the PROVERB, identify the MEANING

1. Hunger is the best sauce.
Answer: When one has an appetite, even plain food tastes good.

2. If two men ride on a horse, one must ride behind.
Answer: There can only be a single leader in any enterprise.

3. If wishes were horses beggars would ride.
Answer: Life would be very easy if goals could be achieved only by desiring.


4. It's an ill wind that blows nobody any good.
Answer: Every calamity that occurs is of advantage to someone or the other.

5. It is a sad heart that never rejoices.
Answer: One cannot be gloomy all the time.

6. It is good fishing in troubled waters.
Answer: It is easy to take advantage of others in their difficult times.

7. It is never too late to mend.
Answer: It is always possible to improve one's conduct, no matter how long one has lead a morally bad life.

8. It is no use crying over spilt milk.
Answer: There is no value lamenting that which cannot be undone.

9. It is too late to lock the stable when the horse has been stolen.
Answer: It is useless taking precautions after something has happened.

10. It is useless to flog a dead horse.
Answer: It is a waste of time to argue about something done and long-forgotten.

11. It never rains but it pours.
Answer: Events, specially misfortunes, always come all at once.

12. A Jack of all trades is master of none.
Answer: By doing various jobs, one is not an expert in any single task.

13. Kill not the goose that lays golden eggs.
Answer: Be satisfied with whatever you get little at a time, and do not lose it for the greed to get it all at once.

14. Knowledge is power.
Answer: The greater our expertise, the more influential we are.

15. Laugh and the world laughs with you, weep and you weep alone.
Answer: There are many to share the joys in good times but none to share the sorrow in bad times.

16. Learn to walk before you run.
Answer: Knowledge must be gained gradually and not all at once.

17. The leopard cannot change its spots.
Answer: A person's character, especially bad nature, will always remain the same.

18. Let sleeping dogs lie.
Answer: It is wise to not disturb some things and call for unnecessary trouble.

19. Let the buyer beware or Caveat emptor (Latin version).
Answer: Satisfy oneself before paying for a purchase and not complain after the transaction.

20. Like father, like son.
Answer: Children have the looks and characteristics of their parents.

21. A little learning is a dangerous thing.
Answer: People with insufficient knowledge are easily misled.

22. Little strokes fell great oaks.
Answer: One can achieve big success by persevering with small steps.

23. Live and let live.
Answer: If we work with others ignoring their faults, then they will work with us ignoring ours.

24. Look before you leap.
Answer: Avoid acting hastily without considering the consequences carefully.

25. Love is blind.
Answer: People in love do not see to each other's shortcomings.

26. The love of money is the root of all evil.
Answer: The desire to become rich quick gives rise to sinful behavior.

27. Make hay while the sun shines.
Answer: Take advantage promptly of favorable opportunities.

28. Man proposes, God disposes.
Answer: We may plan to do something, but fate may decide otherwise.

29. Many hands make light work.
Answer: More the people doing a job, the less effort for each person and the less time to finish the job.

30. Marriages are made in heaven.
Answer: Whom you wed is not decided by you but a matter of chance.

31. Marry in haste, and repent at leisure.
Answer: There is a lot of time to regret if you wed in a hurry.

32. Might is right.
Answer: The powerful decide what is correct.

33. The more you have, the more you want.
Answer: Satisfying one need only creates another need.

34. Necessity is the mother of invention.
Answer: The need for something motivates us to create or get it.

35. Never look a gift horse in the mouth.
Answer: Do not expect too much of something received as a gift.

  Try the Quiz :     Proverbs : English Proverbs, Meanings & Explanations - Proverb to Meaning III


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-