Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs : Proverb to Meaning IV

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Reverse Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the PROVERB, identify the MEANING

1. Never say die.
Answer: Always be hopeful in life, and do not give up.

2. Ninety per cent of inspiration is perspiration.
Answer: Along with brilliance goes a lot of hard work.

3. No gain without pain.
Answer: One is unlikely to achieve anything without trouble.


4. No news is good news.
Answer: If there is no information then one can assume all is fine.

5. Nothing succeeds like success.
Answer: Once prosperity is achieved, then it helps achieve more.

6. Once bitten, twice shy.
Answer: An unpleasant experience is not forgotten and teaches caution.

7. One good turn deserves another.
Answer: If someone has been kind to you, then you should return the kindness.

8. One is never too old to learn.
Answer: Whatever our age and however much we know, we can still increase our knowledge.

9. One man's meat is another man's poison.
Answer: What works positively for one person may be harmful to another.

10. One must draw the line somewhere.
Answer: There is a definite limit beyond which one decides not to go.

11. One swallow does not make a summer.
Answer: A single piece of evidence is not enough to prove anything.

12. Out of sight out of mind.
Answer: Anybody or anything no longer seen is soon forgotten.

13. Paddle your own canoe.
Answer: Mind your own business and be self-reliant.

14. The pen is mightier than the sword.
Answer: The written word has more power to cause change than physical force.

15. Poverty is no sin.
Answer: It is not a crime to be poor.

16. Practice makes perfect.
Answer: One can gain proficiency only by repeatedly doing a thing.

17. Practise what you preach.
Answer: One must behave in the same way as one advises others to behave.

18. Prevention is better than cure.
Answer: It is preferable to take precautions against a bad occurrence than to repair the damage after it has happened.

19. The proof of the pudding is in the eating.
Answer: A thing can be assessed only after practically experiencing it.

20. Respect is greater from a distance.
Answer: A person will be held in more esteem if he keeps aloof from others.

21. A rolling stone gathers no moss.
Answer: A person who does not settle in one place or frequently changes jobs will not be successful.

22. Rome was not built in a day.
Answer: Great tasks take time, hard work and perseverance.

23. A rose with any other name would smell as sweet.
Answer: What a thing is called is unimportant compared to what it really is.

24. One rotten apple spoils the rest.
Answer: Just a single bad person can have a negative influence on all others.

25. Set a thief to catch a thief.
Answer: A person who knows the tricks of the trade is best equipped to do the job.

26. Speech is silver, silence is golden.
Answer: At times, there is more value to holding one's tongue than using it.

27. Still waters run deep.
Answer: A quiet person can have much knowledge or ability, and should not be underestimated.

28. A stitch in time saves nine.
Answer: Early corrective action may prevent more trouble later.

29. The strength of the chain is in the weakest link.
Answer: The most fragile point determines the quality of a structure.

30. Strike while the iron is hot.
Answer: Choose the most opportune time to act.

31. The tailor makes the man.
Answer: A person can appear attractive in good clothes.

32. Take care of the pennies and the pounds will take care of themselves.
Answer: Savings in small amounts will eventually lead to a large total.

33. There are as good fish in the sea as ever came out of it.
Answer: If an opportunity is missed, there will be plenty more.

  Try the Quiz :     Proverbs : English Proverbs, Meanings & Explanations - Proverb to Meaning IV


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-