Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs C-D

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What is the missing word that completes each proverb?

1. Call a spade a _______.
Answer: spade

2. A cat has _______ lives.
Answer: nine

3. A cat may look at a _______.
Answer: king


4. Catch your _______ before you sell its skin.
Answer: bear

5. Charity begins at _______.
Answer: home

6. The _______ is father of the man.
Answer: child

7. Children should be _______ and not heard.
Answer: seen

8. Christmas comes but once a _______.
Answer: year

9. _______ is next to godliness.
Answer: Cleanliness

10. Clothes do not make the _______.
Answer: man

11. Constant dripping wears away the _______.
Answer: stone

12. A constant guest is never _______.
Answer: welcome

13. Courtesy costs _______.
Answer: nothing

14. _______ die many times before their deaths.
Answer: Cowards

15. Cross the stream where it is _______.
Answer: shallowest

16. Cut your _______ according to your cloth.
Answer: coat

17. Deeds, not _______.
Answer: words

18. The devil finds _______ for idle hands to do.
Answer: work

19. The devil is not so _______ as he is painted.
Answer: black

20. Diamond cut _______.
Answer: diamond

21. Do as I _______, not as I do.
Answer: say

22. Do as most men do, then most men will _______ well of you.
Answer: speak

23. Don't change _______ in mid-stream.
Answer: horses

24. Don't count your _______ before they are hatched.
Answer: chickens

25. Don't cross a _______ till you come to it.
Answer: bridge

26. Don't _______ before you are hurt.
Answer: cry

27. Don't _______ the bough you are standing on.
Answer: cut

28. Don't empty the _______ out with the bath water.
Answer: baby

29. Do not _______ against the pricks.
Answer: kick

30. Don't make a _______ out of a molehill.
Answer: mountain

31. Don't make a _______ for your own back.
Answer: rod

32. Don't make yourself a _______, or the cat will eat you.
Answer: mouse

33. Don't pour out the dirty _______ before you have clean.
Answer: water

34. Do not put all your eggs in the same _______.
Answer: basket

35. Do not put new _______ into old bottles.
Answer: wine

36. Don't put the cart before the _______.
Answer: horse

37. Don't tell tales out of _______.
Answer: school

38. Do not wash your dirty linen in _______.
Answer: public

39. A _______ must be either shut or open.
Answer: door

40. A drowning man will clutch at a _______.
Answer: straw

41. A _______ on a giant's shoulders sees the farther of the two.
Answer: dwarf

42. Call no man _______ till he is dead.
Answer: happy

43. Care killed a _______.
Answer: cat

44. Cast not the _______ stone.
Answer: first

45. Catch not at the _______ and lose the substance.
Answer: shadow

46. Caveat _______.
Answer: emptor

47. Charity covers a multitude of _______.
Answer: sins

48. Circumstances _______ cases.
Answer: alter

49. Coming events cast their _______ before.
Answer: shadows

50. Comparisons are _______.
Answer: odious

51. Conscience does make _______ of us all.
Answer: cowards

52. A contented mind is a perpetual _______.
Answer: feast

53. The course of true _______ never did run smooth.
Answer: love

54. The cowl does not make the _______.
Answer: monk

55. A creaking _______ hangs long.
Answer: gate

56. Curses, like _______, come home to roost.
Answer: chickens

57. Custom makes all things _______.
Answer: easy

58. Custom reconciles us to _______.
Answer: everything

59. The darkest hour is that before the _______.
Answer: dawn

60. Dead men tell no _______.
Answer: tales

61. _______ is the great leveller.
Answer: Death

62. Desires are nourished by _______.
Answer: delays

63. Desperate diseases must have desperate _______.
Answer: remedies

64. The _______ can cite Scripture for his purpose.
Answer: devil

65. The _______ take the hindmost.
Answer: devil

66. Discontent is the first step in _______.
Answer: progress

67. _______ is the better part of valour.
Answer: Discretion

68. Distance lends enchantment to the _______.
Answer: view

69. Do as you would be _______ by.
Answer: done

70. Do not cast your _______ before swine.
Answer: pearls

71. _______ does not eat dog.
Answer: Dog

72. Don't cry stinking _______.
Answer: fish

73. Don't cut off your nose to spite your _______.
Answer: face

74. Do not halloo till you are out of the _______.
Answer: woods

75. Don't have too many irons in the _______.
Answer: fire

76. Don't meet _______ half-way.
Answer: trouble

77. Do not quarrel with your _______ and butter.
Answer: bread

78. Don't ride the _______ horse.
Answer: high

79. Don't _______ to the man at the wheel.
Answer: speak

80. Don't take your _______ to the party.
Answer: harp

81. Don't teach your grandmother to suck _______.
Answer: eggs

82. Do not _______ out your welcome.
Answer: wear

83. Dying is as _______ as living.
Answer: natural

  Try the Quiz :     Proverbs for Teens : English Proverbs C-D


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-