Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs G-H

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What is the missing word that completes each proverb?

1. Give a _______ a bad name and hang him.
Answer: dog

2. Give a thief enough _______ and he'll hang himself.
Answer: rope

3. Give and _______.
Answer: take


4. Give credit where _______ is due.
Answer: credit

5. Give the devil his _______.
Answer: due

6. God _______ those who help themselves.
Answer: helps

7. God made the _______, and man made the town.
Answer: country

8. The gods send _______ to those who have no teeth.
Answer: nuts

9. The _______ age was never the present age.
Answer: golden

10. A golden _______ opens every door.
Answer: key

11. Good _______ make good neighbors.
Answer: fences

12. A good _______ is sooner lost than won.
Answer: name

13. The grapes are _______.
Answer: sour

14. Great _______ from little acorns grow.
Answer: oaks

15. Half a _______ is better than no bread.
Answer: loaf

16. The hand that rocks the _______ rules the world.
Answer: cradle

17. Harp not for ever on the same _______.
Answer: string

18. _______ makes waste.
Answer: Haste

19. He gives _______ who gives quickly.
Answer: twice

20. He is _______ that has few wants.
Answer: rich

21. He laughs best who laughs _______.
Answer: last

22. He that cannot _______ cannot command.
Answer: obey

23. He that has a great nose thinks everybody is _______ of it.
Answer: speaking

24. He that is down need fear no _______.
Answer: fall

25. He travels the fastest who travels _______.
Answer: alone

26. He who begins many things, finishes but _______.
Answer: few

27. He who hesitates is _______.
Answer: lost

28. He who makes no mistakes makes _______.
Answer: nothing

29. He who pays the _______ calls the tune.
Answer: piper

30. He who rides a _______ is afraid to dismount.
Answer: tiger

31. He who says what he likes shall _______ what he does not like.
Answer: hear

32. He who would climb the ladder must begin at the _______.
Answer: bottom

33. Health is _______.
Answer: wealth

34. Heaven helps those who _______ themselves.
Answer: help

35. A heavy _______ makes a light heart.
Answer: purse

36. A _______ between keeps friendships green.
Answer: hedge

37. Help a lame _______ over a stile.
Answer: dog

38. _______ repeats itself.
Answer: History

39. _______ is the best policy.
Answer: Honesty

40. Hope for the best and prepare for the _______.
Answer: worst

41. _______ is the best sauce.
Answer: Hunger

42. Give a lie twenty-four hours' start, and you can never _______ it.
Answer: overtake

43. Give knaves an _______ and they will take a yard.
Answer: inch

44. Give us the _______, and we will finish the job.
Answer: tools

45. Gluttony kills more than the _______.
Answer: sword

46. God is always on the _______ of the big batallions.
Answer: side

47. God tempers the _______ to the shorn lamb.
Answer: wind

48. Good company on the road is the _______ cut.
Answer: shortest

49. A good _______ makes a good wife.
Answer: husband

50. A good _______ is none the worse for being told twice.
Answer: tale

51. Good _______ needs no bush.
Answer: wine

52. Grasp all, _______ all.
Answer: lose

53. A great city, a great _______.
Answer: solitude

54. The greatest talkers are the least _______.
Answer: doers

55. A growing youth has a _______ in his belly.
Answer: wolf

56. Half the _______ knows not how the other half lives.
Answer: world

57. Happy is the country that has no _______.
Answer: history

58. Haste trips over its own _______.
Answer: heels

59. He cannot speak well that cannot hold his _______.
Answer: tongue

60. He should have a long _______ that sups with the devil.
Answer: spoon

61. He that commits a _______ thinks everyone speaks of it.
Answer: fault

62. He that fights and _______ away may live to fight another day.
Answer: runs

63. He that hath a full _______ never wanted a friend.
Answer: purse

64. He that hath not silver in his purse should have _______ in his tongue.
Answer: silk

65. He that hath wife and children hath given hostages to _______.
Answer: fortune

66. He that will not when he _______, when he will he shall have nay.
Answer: may

67. He that would eat the kernel must crack the _______.
Answer: nut

68. He that would have eggs must endure the cackling of _______.
Answer: hens

69. He that would the daughter win, must with the _______ first begin.
Answer: mother

70. He who _______ all confesses all.
Answer: denies

71. He who excuses himself _______ himself.
Answer: accuses

72. He who gives fair words feeds you with an empty _______.
Answer: spoon

73. He who goes against the fashion is himself its _______.
Answer: slave

74. He who handles a nettle tenderly is soonest _______.
Answer: stung

75. He who _______ through a hole may see what will vex him.
Answer: peeps

76. Hide not your _______ under a bushel.
Answer: light

77. The highest branch is not the _______ roost.
Answer: safest

78. Hitch your wagon to a _______.
Answer: star

79. Hoist your sail when the _______ is fair.
Answer: wind

80. Hope deferred makes the _______ sick.
Answer: heart

81. Hope springs _______ in the human breast.
Answer: eternal

82. A house _______ against itself cannot stand.
Answer: divided

83. Hypocrisy is a homage that vice pays to _______.
Answer: virtue

  Try the Quiz :     Proverbs for Teens : English Proverbs G-H


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-