Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs I-K

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What is the missing word that completes each proverb?

1. _______ people never have any leisure.
Answer: Idle

2. If at _______ you don't succeed, try, try, try again.
Answer: first

3. If each would _______ before his own door, we should have a clean city.
Answer: sweep


4. If 'ifs' and 'ans' were pots and _______, there'd be no work for tinkers!
Answer: pans

5. If it were not for _______, the heart would break.
Answer: hope

6. If one _______ leaps over the ditch, all the rest will follow.
Answer: sheep

7. If the blind lead the blind, both shall fall into the _______.
Answer: ditch

8. If the _______ fits, wear it.
Answer: cap

9. If there were no _______, we should not enjoy the sun.
Answer: clouds

10. If two men ride on a horse, one must ride _______.
Answer: behind

11. If wishes were _______, beggars would ride.
Answer: horses

12. If you cannot bite, never show your _______.
Answer: teeth

13. If you run after two hares, you will _______ neither.
Answer: catch

14. If you sing before breakfast, you will _______ before night.
Answer: cry

15. If you want a thing well done, do it _______.
Answer: yourself

16. In the country of the _______, the one-eyed man is king.
Answer: blind

17. It is a foolish bird that soils its own _______.
Answer: nest

18. It is a foolish sheep that makes the _______ his confessor.
Answer: wolf

19. It's a long lane that has no _______.
Answer: turning

20. It's a _______ heart that never rejoices.
Answer: sad

21. It is better to _______ than to take.
Answer: give

22. It is easier to pull down than to _______.
Answer: build

23. It is easy to be _______ after the event.
Answer: wise

24. It is _______ that makes the world go round.
Answer: love

25. It is never too _______ to mend.
Answer: late

26. It is no use crying over _______ milk.
Answer: spilt

27. It is too late to lock the _______ when the horse has been stolen.
Answer: stable

28. It is useless to flog a dead _______.
Answer: horse

29. It never _______ but it pours.
Answer: rains

30. It takes _______ to make a quarrel.
Answer: two

31. A Jack of all trades is _______ of none.
Answer: master

32. Jam _______ and jam yesterday -- but never jam today.
Answer: tomorrow

33. Keep something for a _______ day.
Answer: rainy

34. Kill not the _______ that lays the golden eggs.
Answer: goose

35. Idle folk have the least _______.
Answer: leisure

36. If a man deceives me once, shame on him; if he deceives me twice, shame on _______.
Answer: me

37. If a thing is worth doing, it is worth doing _______.
Answer: well

38. If the _______ will not come to Mahomet, Mahomet must go to the mountain.
Answer: mountain

39. If you do not _______ it, you may lump it.
Answer: like

40. If you want _______, prepare for war.
Answer: peace

41. Ill _______ comes apace.
Answer: news

42. An ill payer never wants an _______.
Answer: excuse

43. Ill _______ grow apace.
Answer: weeds

44. _______ is the sincerest form of flattery.
Answer: Imitation

45. In a _______ sea, every man is a pilot.
Answer: calm

46. In for a _______, in for a pound.
Answer: penny

47. In peace, prepare for _______.
Answer: war

48. In _______ veritas.
Answer: vino

49. In wine, there is _______.
Answer: truth

50. It is a sad house where the _______ crows louder than the cock.
Answer: hen

51. It's an ill _______ that blows nobody any good.
Answer: wind

52. It is as well to know which way the wind _______.
Answer: blows

53. It is better to wear out than to _______ out.
Answer: rust

54. It's dogged that _______ it.
Answer: does

55. It is easy to _______ the misfortunes of others.
Answer: bear

56. It is good fishing in _______ waters.
Answer: troubled

57. It is ill jesting with edged _______.
Answer: tools

58. It is ill striving against the _______.
Answer: stream

59. It is ill waiting for _______ men's shoes.
Answer: dead

60. It is the _______ that always happens.
Answer: unexpected

61. It needs more skill than I can tell to play the second _______ well.
Answer: fiddle

62. It takes all _______ to make a world.
Answer: sorts

63. It will be all the same a hundred _______ hence.
Answer: years

64. _______ not, that ye be not judged.
Answer: Judge

65. Kind _______ are more than coronets.
Answer: hearts

66. Know your own faults before _______ others for theirs.
Answer: blaming

67. _______ is power.
Answer: Knowledge

  Try the Quiz :     Proverbs for Teens : English Proverbs I-K


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-