Syvum Home Page

Home > English Proverbs > Print Preview

English Proverbs N-O

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What is the missing word that completes each proverb?

1. Necessity is the _______ of invention.
Answer: mother

2. Neither a borrower nor a _______ be.
Answer: lender

3. Never buy a _______ in a poke.
Answer: pig


4. Never do things by _______.
Answer: halves

5. Never _______ by appearances.
Answer: judge

6. Never look a gift _______ in the mouth.
Answer: horse

7. Never make two _______ of a cherry.
Answer: bites

8. Never put off till _______ what may be done today.
Answer: tomorrow

9. Never say _______.
Answer: die

10. Never spend your _______ before you have it.
Answer: money

11. Never spur a _______ horse.
Answer: willing

12. New _______ sweep clean.
Answer: brooms

13. Ninety per cent of inspiration is _______.
Answer: perspiration

14. No _______ is also an answer.
Answer: answer

15. No _______ without pain.
Answer: gain

16. No man can serve _______ masters.
Answer: two

17. No _______ is good news.
Answer: news

18. A _______ is as good as a wink.
Answer: nod

19. None so _______ as those who won't hear.
Answer: deaf

20. Nothing is given so freely as _______.
Answer: advice

21. Nothing _______, nothing find.
Answer: seek

22. Nothing _______ like success.
Answer: succeeds

23. Once _______, twice shy.
Answer: bitten

24. One cannot be in two places at _______.
Answer: once

25. One cannot put _______ the clock.
Answer: back

26. One _______ is better than two crutches.
Answer: foot

27. One good _______ deserves another.
Answer: turn

28. One is never too _______ to learn.
Answer: old

29. One lie makes _______.
Answer: many

30. One man _______ and another reaps.
Answer: sows

31. One man's _______ is another man's poison.
Answer: meat

32. One pair of _______ is often worth two pairs of hands.
Answer: heels

33. One _______ does not make a summer.
Answer: swallow

34. Only the wearer knows where the _______ pinches.
Answer: shoe

35. Opportunity seldom _______ twice.
Answer: knocks

36. Out of _______, out of mind.
Answer: sight

37. Nature abhors a _______.
Answer: vacuum

38. The nearer the _______, the farther from God.
Answer: church

39. Necessity knows no _______.
Answer: law

40. Needs must when the _______ drives.
Answer: devil

41. Never ask _______ before you are accused.
Answer: pardon

42. Never make _______ you cannot carry out.
Answer: threats

43. Never tell your _______ that your foot aches.
Answer: enemy

44. Never trouble _______ till trouble troubles you.
Answer: trouble

45. No cross, no _______.
Answer: crown

46. No man is a _______ to his valet.
Answer: hero

47. No man is _______ with his lot.
Answer: content

48. No _______ is indispensable.
Answer: man

49. No _______ is infallible.
Answer: man

50. No _______, no pack drill.
Answer: names

51. A nod is as good as a wink to a _______ horse.
Answer: blind

52. None but the _______ deserves the fair.
Answer: brave

53. None so _______ as those who won't see.
Answer: blind

54. Not good is it to _______ on the frayed string.
Answer: harp

55. Nothing is as _______ as it seems beforehand.
Answer: good

56. Nothing is so _______ as the unexpected.
Answer: certain

57. Nothing so _______ but might have been worse.
Answer: bad

58. Nothing stake, nothing _______.
Answer: draw

59. Nothing _______, nothing have.
Answer: venture

60. Of two _______, choose the lesser.
Answer: evils

61. An old poacher makes the best _______.
Answer: keeper

62. One beats the bush, and another _______ the birds.
Answer: catches

63. One must draw back in order to _______ better.
Answer: leap

64. One must draw the _______ somewhere.
Answer: line

65. One of these days is _______ of these days.
Answer: none

66. One touch of _______ makes the whole world kin.
Answer: nature

67. One _______ is worth two pressed men.
Answer: volunteer

68. Open confession is good for the _______.
Answer: soul

69. Opportunity makes the _______.
Answer: thief

70. Other _______, other manners.
Answer: times

71. An ounce of _______ is worth a pound of wit.
Answer: discretion

72. Out of _______, out of danger.
Answer: debt

  Try the Quiz :     Proverbs for Teens : English Proverbs N-O


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-