Syvum Home Page

Home > Fun > Sports > Olympics > Print Preview

Olympic Games : India in Olympics

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

1. When did India participate in the Olympic Games for the first time ?
• 1896 Athens Olympics
• 1900 Paris Olympics
• 1904 St. Louis Olympics
• 1948 London Olympics
Answer: 1900 Paris Olympics

2. Name the first player to represent India at the Olympic Games.
• Henry Rebello
• Norman Pritchard
• Milkha Singh
• Khashaba Jadhav
Answer: Norman Pritchard

3. When was the Indian Olympic Association formed ?
• 1896
• 1900
• 1927
• 1948
Answer: 1927


4. Under whose leadership did India won her first Olympic gold medal in Field Hockey at the 1928 Amsterdam Olympics ?
• Dhyan Chand
• Dhanraj Pillai
• Jaipal Singh
• Shaukat Ali
Answer: Jaipal Singh

5. In which Olympic Games did the Indian team make its debut and win the gold medal in the Field Hockey event ?
• 1896 Athens Olympics
• 1900 Paris Olympics
• 1928 Amsterdam Olympics
• 1948 London Olympics
Answer: 1928 Amsterdam Olympics

6. In which event at the 1928 Amsterdam Olympics did India win its first ever gold medal ?
• Field Hockey
• Athletics
• Aquatics
• Gymnastics
Answer: Field Hockey

7. Name the Indian Test cricketer who participated in Field Hockey at the 1928 Amsterdam Olympics.
• Vinoo Mankad
• Vijay Merchant
• Nawab of Pataudi, Sr. (Iftikhar Ali Khan)
• Vijay Hazare
Answer: Nawab of Pataudi, Sr. (Iftikhar Ali Khan)

8. When was the Indian National Anthem sung for the first time at the Olympic Games ?
• 1936
• 1948
• 1952
• 1956
Answer: 1948

9. Name the first woman player to represent India at the1952 Helsinki Olympics.
• Karnam Malleswari
• P. T. Usha
• Anjali Bhagwat
• Mary Leela  Row
Answer: Mary Leela  Row

10. In which Olympic Games did wrestler Khashaba Jadhav win the Bronze medal for India ?
• 1948 London Olympics
• 1952 Helsinki Olympics
• 1956 Melbourne Olympics
• 1960 Rome Olympics
Answer: 1952 Helsinki Olympics

11. In which Olympic Games did Dr. Karni Singh, the Maharaja of Bikaner, win the Bronze medal for shooting ?
• 1896 Athens Olympics
• 1928 Amsterdam Olympics
• 1948 London Olympics
• 1964 Tokyo Olympics
Answer: 1964 Tokyo Olympics

12. Name the Indian who finished fifth in the 110 meters hurdles at the 1964 Tokyo Olympics.
• Milkha Singh
• Gurbachan Singh
• Jaipal Singh 
• Shivnath Singh
Answer: Gurbachan Singh

13. In which Olympic Games was Sriram Singh placed seventh in the 800 meters final ?
• 1972 Munich Olympics
• 1976 Montreal Olympics
• 1980 Moscow Olympics
• 1984 Los Angeles Olympics
Answer: 1976 Montreal Olympics

14. In which Olympic Games did India win its last medal for Field Hockey ?
• 1980 Moscow Olympics
• 1988 Seoul Olympics
• 1992 Barcelona Olympics
• 2004 Athens Olympics
Answer: 1980 Moscow Olympics

15. In which sport event did P. T. Usha miss the bronze medal by a mere 1/100th of a second at the 1984 Los Angeles Olympic Games?
• 100 meter hurdles
• 400 meter hurdles
• 100 meter relay
• 400 meter relay
Answer: 400 meter hurdles

16. In which Olympic Games did Leander Paes beat Fernando Meligeni to win a bronze medal in the Men's Singles tennis Championship ?
• 1992 Barcelona Olympics
• 1996 Atlanta Olympics
• 2000 Sydney Olympics
• 2004 Athens Olympics
Answer: 1996 Atlanta Olympics

17. Who was the only Indian to win a medal at the 2000 Sydney Olympics ?
• Leander Paes
• Jaspal Rana
• Karnam Malleswari
• Abhinav Bindra
Answer: Karnam Malleswari

18. Who was the flag bearer of the Indian team at the inauguration ceremony of the 2000 Sydney Olympics ?
• Leander Paes
• Rajyavardhan Singh Rathore
• Anju Bobby George
• Anjali Bhagwat
Answer: Leander Paes

19. How many medals in total has India won in the Olympic games upto the 2004 Athens Olympics ?
• 17
• 19
• 27
• 29
Answer: 17

20. How many gold medals in total has India won in the Olympic games upto the 2004 Athens Olympics ?
• 8
• 9
• 18
• 29
Answer: 8

21. In which sporting event did Lt. Colonel Rajyavardhan Singh Rathore win a silver medal at the 2004 Athens Olympics ?
• Men's 10 meter Shooting
• Men's Double Trap Shooting
• Men's 100 meter Shooting
• Men's Single Trap Shooting
Answer: Men's Double Trap Shooting

22. Who was the flag bearer of the Indian team at the inauguration ceremony of the 2008 Beijing Olympics ?
• Rajyavardhan Singh Rathore
• Leander Paes
• Anju Bobby George
• Anjali Bhagwat
Answer: Rajyavardhan Singh Rathore

23. Who won the gold medal in the 10 meter air rifle event at the 2008 Beijing Olympics to become India's first individual Olympic gold medallist ?
• Abhinav Bindra
• Leander Paes
• Rajyavardhan Singh Rathore
• Anjali Bhagwat
Answer: Abhinav Bindra

24. Who is the only Indian Ex-Olympian who went on to become a Member of Parliament ?
• Ahmed Sher Khan
• Dhyan Chand
• Aslam Sher Khan
• Milkha Singh
Answer: Aslam Sher Khan

25. Name the only Indian Olympian who managed to break the Olympic record but could not win a medal for the country.
• Dhyan Chand
• P. T. Usha
• Milkha Singh
• Anju Bobby George
Answer: Milkha Singh

26. Name the first Indian Olympian to be honoured by the Government of India by releasing a postage stamp in his name.
• Khashaba Jadhav
• Dhyan Chand
• Milkha Singh
• P. T. Usha
Answer: Dhyan Chand


  Try the Quiz :     Olympic Games : India in Olympics


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-