Syvum Home Page

Home > GRE Test Prep > Print Preview

GRE Test Prep : Discrete Quantitative Comparison

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

1. If 7x + 2 y = 64 then 14x + 4 y is equal to
• 64
• 128
• 192
• 256
• none of these
Answer: 128

2. If x + y =16 and4 x - y =4, then x - y is equal to
• -8
• -44
• 8
• 16
• 0
Answer: -8

3. If x is negative and (x - 4)2 = 36, then x3 is equal to
• 10
• 40
• 1000
• --2
• -8
Answer: -8


4. If x is negative and (x - 3)2 = 36 , then x2 is equal to
• -3
• 9
• 81
• 9
• 39
Answer: 9

5. Last month, Mr. Anderson spent 10 % of his salary to pay his electricity bill, 14 % to pay his phone bill, and 66 % for general monthly expenses. If his salary is 2700 $ , then his savings last month was
• 1782$
• 270 $
• 378$
• 2430$
• 270$
Answer: 270 $

6. If the base of a triangle is decreased by 20 %, and its height is increased by 20 %, then the area of the triangle
• decreases by 35%
• increases by 20%
• decreases by 4%
• decreases by 20%
• remains unchanged
Answer: decreases by 4%

7. After work, Mr. White drove 24 miles west, then 15 miles south, andfinally 12 miles west to meet his sister. What is the shortest distancein miles from Mr. White's workplace to his sister's home?
• 51
• 45
• 39
• 57
• cannot be determined
Answer: 39

8. The arithmetic mean of 5, 15, and n is 19. What is the value of n?
• 20
• 37
• 39
• 19
• cannot be determined
Answer: 37

9. There are 960 animals on a farm. Three-fourths of them are cows. Of the cows, about 60% are white. How many cows on the farm are not white?
• 432
• 720
• 240
• 384
• 288
Answer: 288

10. A large water reservoir has two outlet pipes, a small one and a large one. It takes 9 hours to empty the reservoir when only the small outlet pipe is open. It takes 3 hours to empty the reservoir when only the large outlet pipe is open. About what fraction of the reservoir will be emptied in one hour if both the pipes are open?
• 0.33
• 0.44
• 0.22
• 0.11
• cannot be determined
Answer: 0.44

11. A gas cylinder has two vents, V1 and V2, for discharge. The cylinder empties in 6 minutes when only vent V1 is open. The cylinder empties in 4 minutes when both vent V1 and vent V2 are open. About how many minutes will the cylinder take to empty if only vent V2 is open?
• 0.50
• 2.00
• 12.00
• 2.40
• cannot be determined
Answer: 12.00

12. Mr. Kennedy bought 10 shares of ABC Inc. in s at a price of $ 8 for each share. He sold all these shares yesterday for 70% more than he paid for them. If he has to pay a tax of 40% on the gain, how many dollars does he pay as tax?
• 32
• 56
• 7
• 22
• None of these
Answer: 22

13. Of the S students enrolled in a Programming Course, 80% take the Certification Examination. 60% of the students who take the Certification Examination pass it. In this Certification Examination, students who pass the examination are what percent of the students enrolled in the Programming Course?
• 0.60S
• 60
• 48
• 0.48S
• 80
Answer: 48

14. The length of the line segment connecting point A (--3, 20) and point B (--19,8) is
• 12
• 28
• 20
• 16
• 400
Answer: 20

15. If a line segment is drawn connecting point A (-6, 4) and point B (10, -20), then the coordinates of the midpoint are
• (16,-24)
• (2,-8)
• (-8,2)
• (4,-16)
• (--24,16)
Answer: (2,-8)

16. A piece of equipment consumes c cents per hour of fuel and requires d dollars per hour for other operational costs. What is the cost in dollars of operating the equipment for 1000 hours?
• 10c +1000d
• 10 (c + d)
• 1000 c + 10 d
• 1000(c + d)
• 0.01 c + d
Answer: 10c +1000d

17. A university has 5000 graduate students. The number of undergraduate students is 9 / 8 times the number of graduate students. What fraction of the students in the University are undergraduates?
• 9/8
• 9/17
• 8/17
• 17/9
• 17/8
Answer: 9/17

18. If f(x, y) = 2 y - x2 where x and y are real numbers, then f( f(2,8 ), 8) is equal to
• -12
• 128
• -160
• -128
• 12
Answer: -128

19. Pineapples cost40 cents each, whereas pears cost 90 cents a dozen. A litre of fruit punch requires 1/3 of a pineapple and 4 pears. How many dollars will it cost to make 7 litres of fruit punch?
• 26.13
• 2.51
• 0.43
• 3.03
• None of these
Answer: 3.03

20. Mr. Haqim drove from Hat Hill to Capsville in 80 minutes at an average speed of 40miles per hour. In about how many minutes should he make the return journey so that his average speed for the entire journey is 60 miles per hour?
• 120
• 160
• 106
• 26
• cannot be determined
Answer: 26

21. A particular model of an air-conditioner cost 700$ five years ago. The same model costs 979$ today. By what percent has the cost increased?
• 109
• 9
• 140
• 40
• 107
Answer: 40

22. If a / b =-4/ 5, then b3 / a3 is equal to
• 64/125
• -125/64
• - 64/125
• 125/ 64
• 25/16
Answer: -125/64

23. If a and b are both odd numbers, then which of the following must be an odd number ?
a + b
• 2a + b + 1
ab
ab + 1
a + b + 2
Answer: ab

24. If a is an odd number and b is an even number, then which of the following must be an even number ?
a + b
• 2b + a
• 2a + b
ab + 1
a + b + 2
Answer: 2a + b

25. Consider a square with side of length a, and an an isosceles right triangle with one side of length a and hypotenuse of length b. What is the sum of the areas of the square and the triangle?
• 2a2/3
a2 + ab/2
a3b/2
• 3a2/2
• 2a3b
Answer: 3a2/2

  Try the Quiz :     GRE Test Prep : Discrete Quantitative Comparison


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-