Syvum Home Page

Home > IQ Tests > Print Preview

Logical Thinking IQ Test : Symbol Sequences

Formats View IQ Test Worksheet / Test Paper Take IQ Test Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What comes in place of the question mark(s) in each sequence below?

1. + + + * * * * + + + + * * * + + + + ? ? *
• + +
• + *
• * *
• * +
Answer: + *
The pattern for + is 3, 4, 5. The pattern for * is 4, 3, 2.


2. O O X X X X O O X X X O O X X ? ? X
• X X
• X O
• O X
• O O
Answer: O O
The pattern for X is 4, 3, 2, 1. There are always two O symbols.


3. + + + & & & & & ; - - - & & & & ; x x x & & & ; ÷ ÷ ÷ & & ; ?
• x x x & &
• + + +
• x x x
• + + + &
Answer: + + + &
The pattern is 3+ 5& ; 3- 4& ; 3x 3& ; 3÷ 2& ; and therefore what follows must be 3+ 1&.



4. * * | o o o o | * * ? | o o ? | * * * * | o o |
• o *
• * *
• o o
• * o
Answer: * o
The pattern for * is 2, 3, 4. The pattern for o is 4, 3, 2. The vertical lines act as separators.


5. # $ & # $ $ & # # $ ? & ? # $ $ $ &
• $ $
• $ #
• # $
• # #
Answer: $ #
With the & symbol acting as a separator, the $ and # symbols are increased alternately by one.


6. # + + + - - - # + + - - - # + + - - # + - - # + - # ? ?
• + #
• - #
• # #
• # -
Answer: - #
With the # symbol acting as a separator, the + and - symbols are decreased alternately by one.


7. > < = = + > ? ? = +
• > =
• < =
• = >
• = <
Answer: < =
The first five symbols > < = = + repeat as a set.


8. 6 9 + + 9 6 X X 6 9 + + 9 6 X X 6 9 + + ? 6 X ?
• 9 X
• 6 X
• + 6
• 9 6
Answer: 9 X
The first eight symbols 6 9 + + 9 6 X X repeat as a set.


9. $ # # % % % | # % % $ $ $ | ? | $ # # % % %
• % $ $ # # #
• % % % # # $
• # $ $ % % %
• # # # % % $
Answer: % $ $ # # #
With the | symbol acting as a separator, each set consists of six entries (one first entry, two second entries and three third entries).The first, second and third entries are $ # % in turns.


10. > = = < < < < < = = > > > = = < < < = = ? > > > > = = ? = =
• > >
• < <
• > <
• < >
Answer: > <
The pattern for > is 1, 3, 5. The pattern for < is 5, 3, 1.There are = = to act as separators.


11. @ < ^ > @ ? ^ > @ < ? ? @ < ^ > @ < ^ > @
• > ^ <
• < ^ <
• < ^ >
• > ^ >
Answer: < ^ >
The first four symbols @ < ^ > repeat as a set.


12. ! ! o x ! ! ? x ! ! o x ! ! o ? ?
• ! x o
• o x !
• o ! x
• ! o x
Answer: o x !
The first four symbols ! ! o x repeat as a set.


13. + - - X + + + - - - - X + + + ? ? ? - - - - - X
• + - -
• + + -
• + + +
• - - -
Answer: + + -
The pattern for + is 1, 3, 5. The pattern for - is 2, 4, 6. The X symbols act as separators.


14. || || | X || || X || | X || X ? ?
• X X
• | |
• X |
• | X
Answer: | X
The X symbols act as separators. The number of vertical lines reduce by 1 in each set.


15. O O O O + O O O - - O O + + + ? - - - -
• O
• +
• -
• None of these.
Answer: O
The pattern for + is 1, 3. The pattern for - is 2, 4. The pattern for O is 4, 3, 2, 1.


16. + - X + + - X + + - - X + + - ? ? X
• X X
• - -
• + +
• None of these
Answer: None of these
The pattern for (+ - X) triplet is (1, 1, 1), (2, 1, 1),(2, 2, 1), (2, 2, 2). So, the answer is - X.


  Try the Quiz :     IQ Tests : Symbol Sequences


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-