Hide all answers
Hide all answers
View all answers
View all answers
Print
Try the Quiz
Answer the following True/False questions on a fun Christmas theme to test your quantitative skills. 
1. An elf wrote the numbers 3 through 15 in a straight line. On adding any two numbers next to each other, the elf found the sum to be an odd number. • True • False
Answer: TrueAny two numbers next to each other will consist of an odd number and an even number. The sum of an odd number and an even number is always odd.
2. Mom started baking cookies for Christmas at 19 minutes before 7 o'clock. So, Mom started baking cookies for Christmas at 41 minutes past 8 o'clock. • True
• False Answer: False19 minutes before 7 o'clock is the same as 41 minutes past 6 o'clock (not 8 o'clock).
3. Mary has 17 cents. Dad gives her 31 cents and Mom gives her 24 cents. With this money, she can buy a Christmas card costing 73 cents. • True
• False Answer: False17 cents + 31 cents + 24 cents = 72 cents (not 73 cents).
4. There are 18 balloons in the red box, 35 balloons in the blue box, 28 balloons in the green box, and 42 balloons in the yellow box, The children can decorate a party room for Christmas with 105 balloons from only three boxes. • True • False
Answer: True35 balloons + 28 balloons + 42 balloons = 105 balloons. Thus, no balloons are needed from the red box.
5. Santa leaves 3 quarters, 2 dimes and 2 nickels for you in a red stocking. On buying a candycane worth 48 cents, what remains with you is 57 cents. • True • False
Answer: TrueYou have (3 × 25) + (2 × 10) + (2 × 5) = 105 cents.
You spend 48 cents.
What remains with you is (105 − 48) = 57 cents.
6. If there are 4 reindeer and 11 turkeys, then there are totally 42 legs. • True
• False Answer: False(4 × 4) + (11 × 2) = 38 total legs.
7. Santa Claus gives 4 pairs of green gloves and 5 pairs of red socks to some school children. There will be a total of 90 fingers (including thumb) and toes in the gloves and socks together if all of them are worn. • True • False
Answer: TrueThere are 10 fingers in each pair of gloves and there are 10 toes in each pair of socks. Thus, the total number of fingers and toes will be 10 (4 + 5) = 90.
8. Santa Claus has a cake that weighs 2.5 pounds (where 1 pound = 16 ounces). If he distributes the cake equally amongst 4 children, then each child gets 10 ounces of cake. • True • False
Answer: TrueOne pound equals 16 ounces. Therefore, 2.5 pounds equals 40 ounces. On dividing by 4, each cake piece weighs 10 ounces.
9. The number of toys in each of six boxes is as follows: 2, 6, 11, 15, 21, 22. An elf delivers to Syberschool three boxes containing a total of 29 toys. • True • False
Answer: TrueThe elf delivers three boxes containing 2, 6 and 21 toys. Note 2 + 6 + 21 = 29.
10. When 7 elves sat near the fireplace on a winter evening to play a game, each elf rolled the dice and got an odd number. On adding the 7 odd numbers, they found the sum to be an odd number. • True • False
Answer: TrueThe sum of an odd number of any odd numbers is an odd number.
11. Mom bought for Christmas a reel of red ribbon 100 feet in length. If it takes 1 second to cut a 1 foot strip from the reel, it would take 1 minute 40 seconds to cut the total length of reel into 1 foot strips. • True
• False Answer: FalseIt would take 1 minute 39 seconds to cut the total length of reel into 1 foot strips because the last 1 foot strip left after cutting 99 strips would not require any cut.
Try the Quiz : IQ Tests: Christmas Games for Quantitative Skills
