Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Math > Grade 6 Print Preview

Algebraic Expressions - Evaluation 3

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Find the value of the algebraic expression by substituting the given value of the variable.

1. k + 37.2 where k = 46.8
Answer: 84.0
372 + 468 = 840
There is 1 decimal place in the numbers being added.
So the sum must have 1 decimal place.
Thus, 37.2 + 46.8 = 84.0


2. t + 43.4 where t = 20.6
Answer: 64.0
434 + 206 = 640
There is 1 decimal place in the numbers being added.
So the sum must have 1 decimal place.
Thus, 43.4 + 20.6 = 64.0


3. 4.30 + f where f = 2.93
Answer: 7.23
430 + 293 = 723
There are 2 decimal places in the numbers being added.
So the sum must have 2 decimal places.
Thus, 4.30 + 2.93 = 7.23



4. 21.34 + g where g = 15.30
Answer: 36.64
2134 + 1530 = 3664
There are 2 decimal places in the numbers being added.
So the sum must have 2 decimal places.
Thus, 21.34 + 15.30 = 36.64


5. 26.70 + d where d = 13.40
Answer: 40.10
2670 + 1340 = 4010
There are 2 decimal places in the numbers being added.
So the sum must have 2 decimal places.
Thus, 26.70 + 13.40 = 40.10


6. g − 3.9 where g = 12.6
Answer: 8.7
126 − 39 = 87
There is 1 decimal place in the numbers being subtracted.
So the difference must have 1 decimal place.
Thus, 12.6 − 3.9 = 8.7


7. k − 3.4 where k = 12.6
Answer: 9.2
126 − 34 = 92
There is 1 decimal place in the numbers being subtracted.
So the difference must have 1 decimal place.
Thus, 12.6 − 3.4 = 9.2


8. 11.70 − a where a = 7.06
Answer: 4.64
1170 − 706 = 464
There are 2 decimal places in the numbers being subtracted.
So the difference must have 2 decimal places.
Thus, 11.70 − 7.06 = 4.64


9. 19.74 − h where h = 13.06
Answer: 6.68
1974 − 1306 = 668
There are 2 decimal places in the numbers being subtracted.
So the difference must have 2 decimal places.
Thus, 19.74 − 13.06 = 6.68


10. r × 0.9 where r = 1.2
Answer: 1.08
9 × 12 = 108
There is 1 decimal place in the multiplicand and 1 in the multiplier.
So the product must have 1 + 1 = 2 decimal places.
Thus, 0.9 × 1.2 = 1.08


11. 0.3 × j where j = 12
Answer: 3.6
3 × 12 = 36
There is 1 decimal place in the multiplicand and 0 in the multiplier.
So the product must have 1 + 0 = 1 decimal place.
Thus, 0.3 × 12 = 3.6


12. g × 3.9 where g = 6.9
Answer: 26.91
69 × 39 = 2691
There is 1 decimal place in the multiplicand and 1 in the multiplier.
So the product must have 1 + 1 = 2 decimal places.
Thus, 6.9 × 3.9 = 26.91


13. m × 4.2 where m = 8.0
Answer: 33.60
80 × 42 = 3360
There is 1 decimal place in the multiplicand and 1 in the multiplier.
So the product must have 1 + 1 = 2 decimal places.
Thus, 8.0 × 4.2 = 33.60


14. 0.60 × e where e = 8
Answer: 4.80
60 × 8 = 480
There are 2 decimal places in the multiplicand and 0 in the multiplier.
So the product must have 2 + 0 = 2 decimal places.
Thus, 0.60 × 8 = 4.80


15. q ÷ 0.4 where q = 1.48
Answer: 3.7
14.8 ÷ 4 [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 148 ÷ 4  
= 37 There is 1 decimal place in thedividend so the quotient must have 1 decimal place.
Thus, 1.48 ÷ 0.4 = 3.7


16. q ÷ 0.4 where q = 1.04
Answer: 2.6
10.4 ÷ 4 [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 104 ÷ 4  
= 26 There is 1 decimal place in thedividend so the quotient must have 1 decimal place.
Thus, 1.04 ÷ 0.4 = 2.6


17. q ÷ 0.7 where q = 10
Answer: 15
105 ÷ 7  [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 105 ÷ 7
= 15 There is 0 decimal place in thedividend so the quotient must have 0 decimal place.
Thus, 10 ÷ 0.7 = 15


18. w ÷ 0.3 where w = 5
Answer: 18
54 ÷ 3  [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 54 ÷ 3
= 18 There is 0 decimal place in thedividend so the quotient must have 0 decimal place.
Thus, 5 ÷ 0.3 = 18


19. g ÷ 3.6 where g = 34.92
Answer: 9.7
349.2 ÷ 36 [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 3492 ÷ 36  
= 97 There is 1 decimal place in thedividend so the quotient must have 1 decimal place.
Thus, 34.92 ÷ 3.6 = 9.7


20. y ÷ 1.6 where y = 17.92
Answer: 11.2
179.2 ÷ 16 [Multiplied divisor and dividend by 10]
Now, 1792 ÷ 16  
= 112 There is 1 decimal place in thedividend so the quotient must have 1 decimal place.
Thus, 17.92 ÷ 1.6 = 11.2



  Try the Quiz :     Algebraic Expressions - Evaluation 3


Contact Info © 1999-2018 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-