Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Math > Grade 6 Print Preview

Algebraic Expressions - Formulation

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Select the algebraic expression(s) to represent the word problem(s).

1. Jimmy bought t marbles. Colin bought 28 marbles less than Jimmy. How many marbles did Colin buy?
t + 28
• 28
t − 28
• 28 − t
Answer: t − 28
Marbles Jimmy bought = t
Marbles Colin bought = t − 28
'28 less than t' is equivalent to 't − 28' in symbols.


2. Barbara bought f pencils. Martina bought 15 pencils more than Barbara. How many pencils did Martina buy?
f − 15
• 15
• 15 − f
f  + 15
Answer: f  + 15
Pencils Barbara bought = f
Pencils Martina bought = f  + 15
'15 more than f' is equivalent to 'f  + 15' in symbols.


3. Barbara lost 13 marbles. She had g marbles. How many marbles does Barbara have now?
g + 13
• 13
g − 13
• 13 − g
Answer: g − 13
Marbles Barbara had = g
Marbles Barbara lost = 13
Marbles Barbara has now = g − 13
'lost 13 from g' is equivalent to 'g − 13' in symbols.



4. Jimmy borrowed 9 golf balls from Colin. Colin had d golf balls. How many golf balls does Colin have now?
d + 9
• 9
• 9 − d
d − 9
Answer: d − 9
Golf balls Colin had = d
Golf balls Jimmy borrowed = 9
Golf balls Colin has now = d − 9
'borrowed 9 from d' is equivalent to 'd − 9' in symbols.


5. Barbara scored 14 extra credit points than Colin. Colin scored h credit points. How many credit points did Barbara score?
h + 14
• 14 − h
h
h − 14
Answer: h + 14
Points Martina scored = h
Points Barbara scored = h + 14
'14 extra than h' is equivalent to 'h + 14' in symbols.


6. Jimmy scored 8 fewer credit points than Colin. Colin scored p credit points. How many credit points did Jimmy score?
p − 8
p + 8
• 8
• 8 − p
Answer: p − 8
Points Colin scored = p
Points Jimmy scored = p − 8
'8 fewer than p' is equivalent to 'p − 8' in symbols.


7. There were 28 dolls in a box. k dolls were taken away. How many dolls are left in the box now?
k + 28
• 28 − k
• 28
k − 28
Answer: 28 − k
Dolls in a box = 28
Dolls taken away = k
Dolls left = 28 − k
'k taken away from 28' is equivalent to '28 − k' in symbols.


8. There were 14 dolls in a box. h new dolls were added to the box. How many dolls are present in the box now?
• 14 − h
• 14
• 14 + h
h − 14
Answer: 14 + h
Dolls in a box = 14
Dolls added = h
Dolls present now = 14 + h
'added h to 14' is equivalent to '14 + h' in symbols.


9. There are 12 big boxes and x small boxes. What is the total number of boxes?
• 12 − x
• 12
• 12 + x
x − 12
Answer: 12 + x
Big boxes = 12
Small boxes = x
Total boxes = 12 + x
'total of 12 and x' is equivalent to '12 + x' in symbols.


10. Jimmy has y red jelly beans and 6 blue jelly beans. What is the total number of jelly beans?
y − 6
• 6
• 6 − y
y + 6
Answer: y + 6
Red jelly beans = y
Blue jelly beans = 6
Total jelly beans = y +6
'total of y and 6' is equivalent to 'y +6' in symbols.


11. Barbara ate t more cookies than Colin. Colin ate 4 cookies. How many cookies did Barbara eat?
t + 4
t − 4
t
• 4 − t
Answer: t + 4
Cookies Martina ate = 4
Cookies Barbara ate = t + 4
't more than 4' is equivalent to 't + 4' in symbols.


12. Barbara ate 5 fewer cookies than Martina. Martina ate k cookies. How many cookies did Barbara eat?
• 5 − k
k
k + 5
k − 5
Answer: k − 5
Cookies Martina ate = k
Cookies Barbara ate = k − 5
'5 fewer than k' is equivalent to 'k − 5' in symbols.


13. Barbara is 6 years younger than her sister. Barbara's sister is b years old. What is Barbara's age?
b − 6
• 6 − b
6
b + 6
Answer: b − 6
Barbara's sister's age = b
Barbara age = b − 6
'6 years younger than b' is equivalent to 'b − 6' in symbols.


14. Jimmy is j years younger than his sister. Jimmy's sister is 18 years old. What is Jimmy's age?
j − 18
• 18 − j
j
j + 18
Answer: 18 − j
Jimmy's sister's age = 18
Jimmy age = 18 − j
'j years younger than 18' is equivalent to '18 − j' in symbols.


15. Jimmy's brother is r years older than him. Jimmy is 26 years old. What is Jimmy's brother's age?
r − 26
r
• 26 + r
• 26 − r
Answer: 26 + r
Jimmy's age = r
Jimmy's brother's age = 26 + r
'r years older than 26' is equivalent to '26 + r' in symbols.


16. Jimmy and Martina painted f pictures each. Peter painted 14 pictures more than Jimmy. How many pictures did Peter paint?
f − 14
• 14
• 14 − f
f + 14
Answer: f + 14
Pictures Jimmy painted = f
Pictures Peter painted = f +14
'14 more than f' is equivalent to 'f + 14' in symbols.


17. There are 39 toy cars in a store. d toy cars are sold. How many toy cars are left in the store?
d − 39
d
• 39 + d
• 39 − d
Answer: 39 − d
Toy cars in a store = 39
Toy cars sold =d
Toy cars left = 39 − d
'sold d from 39' is equivalent to '39 − d' in symbols.


18. Barbara had 11 books. Colin gave her g more books. Barbara then bought 5 new books. What is the total number of books Barbara has?
g + 16
g + 11
g + 5
g − 16
Answer: g + 16
Books Barbara had = 11
Books Martina gave Barbara = g
Books Barbara bought = 5
Total books Barbara has = g + 11 + 5 = g + 16
'total of g and 11 and 5' is equivalent to ' g + 16' in symbols.


19. Jimmy had t crayons. Martina borrowed 5 crayons from Jimmy. Martina then borrowed 12 more crayons from Jimmy. How many crayons does Jimmy have now?
t − 5
t − 17
t − 12
t + 12
Answer: t − 17
Crayons Jimmy had = t
Crayons Colin borrowed = 5 + 12 = 17
Crayons Jimmy has now = t − 17
'borrowed 17 from t' is equivalent to ' t − 17' in symbols.


20. There are 38 ribbons in a box. 6 ribbons are added to the box and k ribbons are taken away. How many ribbons are left in the box now?
• 44 − k
k + 38
k + 6
k − 38
Answer: 44 − k
Ribbons in a box = 38
Ribbons added = 6
Ribbons taken away = k
Ribbons left = 38 + 6 − k =44 k
'k taken away from 44' is equivalent to '44 − k' in symbols.


21. Jimmy had 19 blue ribbons and y green ribbons. He lost 3 blue ribbons and 4 green ribbons. What is the total number of ribbons Jimmy has now?
y + 19
y − 12
• 12 − y
y + 12
Answer: y + 12
Ribbons Jimmy had = y +19 
Ribbons Jimmy lost = 3 + 4 = 12
Total ribbons  Jimmy now has =y + 19 − 12 = y + 12
'lost 12 from y + 19' is equivalent to 'y + 19 − 12' in symbols.



  Try the Quiz :     Algebraic Expressions - Formulation


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-