Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Europe Quiz Games : Europe Geography - I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. In which country is the volcano Vesuvius?
• Switzerland
• Greece
• Austria
• Italy
Answer: Italy
Mount Vesuvius (about 1270 m high) is located above the Bay of Naples. It is the only remaining active volcano on the European continent. The first recorded eruption took place in 79 A.D. The tremendous eruption caught the citizens of Pompeii totally unawares and buried Pompeii. The last great eruption was recorded on 20 March 1944.


2. What is the name of the main international airport at Rome?
• Marco Polo
• Leonardo da Vinci
• Charles de Gaulle
• Heathrow
Answer: Leonardo da Vinci
Leonardo da Vinci (1452-1519) was born in Italy and was an outstanding artist, scientist and inventor. The Mona Lisa by Leonardo da Vinci is probably the most famous portrait in the world.


3. Keukenhof Gardens
In which country are the Keukenhof Gardens located?
• Belgium
• Netherlands
• Denmark
• France
Answer: Netherlands
The Keukenhof Gardens are visited by tourists from all over the world and are known for their colorful tulips.



4. Midnight Sun
Which country is called the 'Land of the Midnight Sun'?
• Sweden
• Finland
• Italy
• Norway
Answer: Norway
The capital of Norway is Oslo and the currency is the Norwegian Krone.


5. On which river is the city of Rome situated?
• River Seine
• River Tiber
• River Rhine
• River Tigris
Answer: River Tiber
It is the chief river of central Italy and flows through Rome into the Mediterranean Sea.


6. Which is the highest mountain peak in Europe?
• Jungfrau
• Mont Blanc
• Mount Titlis
• Monte Rose
Answer: Mont Blanc
It is about 4807 m (15,771 ft) high.


7. Gondola
In which city can you take a ride in a gondola?
• Venice
• Amsterdam
• Rome
• Paris
Answer: Venice
The gondola is a long narrow boat with the prow and stern curved up. At the end of the 17th century, the Doge (Duke) and Senate decided, as an economic measure, that all gondolas would be painted black. It is used on the canals and lagoons of Venice in Italy. Venice, an archipelago of 118 islands, has 150 canals and 400 bridges.


8. Eiffel Tower
How high is the Eiffel Tower in Paris?
• 300 meters
• 200 meters
• 100 meters
• 400 meters
Answer: 300 meters
The Eiffel Tower in Paris (France) is about 300 meters (985 feet) high (with the TV antenna, it measures about 321 meters today). It was erected according to the design of the engineer, Gustave Eiffel, for the World Fair of Paris in 1889.


9. Which city is sometimes referred to as the 'Queen of the Adriatic'?
• Venice
• Vienna
• Rome
• Paris
Answer: Venice
Venice is famous for its canals, gondolas, Murano glass factories, the Bell Tower and Doge's Palace.


10. Leaning Tower
In which city in Italy is the Leaning Tower located?
• Rome
• Pisa
• Venice
• Naples
Answer: Pisa
The Leaning Tower started to sag while it was being built. The 55 m high clock tower has been leaning even more despite attempts to restore its balance.


11. Cologne Cathedral
On which river are the towns of Bonn and Cologne located?
• River Seine
• River Tiber
• River Rhine
• River Tigris
Answer: River Rhine
Bonn and Cologne are located on the River Rhine in Germany.


12.  In which hills does the River Thames have its source?
• Cotswold Hills
• Cheviot Hills
• Cambrian Hills
• Mayo Hills
Answer: Cotswold Hills

13. Which great river links Austria to the sea?
• River Don
• River Dnieper
• River Danube
• River Dniester
Answer: River Danube
River Danube links Austria to the Black Sea.


14. Name the gulf which lies between Sweden and Finland.
• Gulf of Finland
• Gulf of Bothnia
• Gulf of Riga
• Gulf of Lions
Answer: Gulf of Bothnia

15. Which tiny country is sandwiched between Switzerland and Austria?
• Luxembourg
• Liechtenstein
• Latvia
• Lithuania
Answer: Liechtenstein
The capital of Liechtenstein is Vaduz. Its currency is Swiss Franc and its official language is German.


16. On which river is Paris located?
• River Rhine
• River Thames
• River Tiber
• River Seine
Answer: River Seine

17. Of which river is the Moselle a tributary?
• River Danube
• River Rhine
• River Loire
• River Rhone
Answer: River Rhine

18. Name the capital of Macedonia where there was a devastating earthquake in 1963.
• Belgrade
• Skopje
• Sarajevo
• Zagreb
Answer: Skopje

19. Belgrade lies at the junction of two rivers. Name them.
• Rhine and Moselle
• Tiber and Po
• Danube and Sava
• Seine and Loire
Answer: Danube and Sava

20. Name the famous cathedral that stands on the Ile de la Cite island in Paris.
• St. Paul's Cathedral
• Notre Dame Cathedral
• St. Peter's Basilica
• Cathedral St. Michel
Answer: Notre Dame Cathedral
All distances in Paris are measured from the Notre Dame Cathedral.


  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Europe Geography - I


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-