Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Europe Quiz Games : Europe Geography - II

Formats Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which of the following is a large salt-water lake in Eastern Europe?
• Lake Ladoga
• Baltic Sea
• Black Sea
Answer: Black Sea
The Black Sea is a large salt-water lake in Eastern Europe.


2. Which of the following is a large salt-water lake in Eastern Europe?
• Lake Ladoga
• Caspian Sea
• White Sea
Answer: Caspian Sea
The Caspian Sea is a large salt-water lake in Eastern Europe.


3. Which is the water body that separates Europe from Africa in the West?
• River Ural
• Strait of Gibraltar
• English Channel
Answer: Strait of Gibraltar
The Strait of Gibraltar separates Europe from Africa in the West.



4. Which is the water body that separates Europe from Asia?
• Strait of Gibraltar
• English Channel
• River Ural
Answer: River Ural
River Ural separates Europe from Asia.


5. Which is the mountain that separates Europe from Asia?
• Canterbrain Mountains
• Ural Mountains
• Carpathian Mountains
Answer: Ural Mountains
The low Ural Mountains separate Europe from Asia.


6. Which is the water body that separates the British Isles from the mainland?
• North Sea
• English Channel
• Bay of Biscay
Answer: English Channel
The English Channel separates the British Isles from the mainland.


7. _______ is the highest peak in the Alps of Europe.
• Mount Blanc
• Mount Elbrus
• Mount Matterhorn
Answer: Mount Blanc
Mount Blanc is the highest peak in the Alps of Europe.


8. _______ is a well-known peak in the Swiss Alps close to the Italian border.
• Mount Blanc
• Mount Elbrus
• Mount Matterhorn
Answer: Mount Matterhorn
Mount Matterhorn is a well-known peak in the Swiss Alps close to the Italian border. It is one of the most picturesque and famous peaks of the world.


9. _______ is the highest peak of Europe.
• Mount Elbrus
• Mount Blanc
• Mount Matterhorn
Answer: Mount Elbrus
Mount Elbrus is the highest peak of Europe. It is lying in the Caucasus Mountains. Its height is 5633 meters. It is an extinct volcano.


10. The Caucasus Mountains lie between the _______ Sea and the _______ Sea.
• North, White
• Adriatic, Aegean
• Black, Caspian
Answer: Black, Caspian
The Caucasus Mountains lie between the Black Sea and the Caspian Sea. The highest peak of Europe, Mount Elbrus, lies in these mountains.


11. In Europe, cyclones of temperate latitudes are called _______.
• hurricanes
• depressions
• typhoons
Answer: depressions
Cyclones of temperate latitudes, especially in Europe, are called depressions.


12. Citrus fruits are cultivated in the _______ region of Europe.
• Mediterranean
• Continental
• Taiga
Answer: Mediterranean
Citrus fruits (oranges and lemons) are cultivated in the Mediterranean region of Europe. These fruits are processed and preserved as jams and juices.


13. The _______ is the most important animal of the Tundra region.
• horse
• fox
• reindeer
Answer: reindeer
The reindeer is the most important animal of the Tundra region. It provides meat and milk. Its skin is used for clothing and tents. Its bones are used as needles. Its internal organs provide vitamins and salts needed by the human body.


14. _______ was the first country in the world to develop hydroelectricity.
• Netherlands
• Finland
• Norway
Answer: Norway
Norway was the first country in the world to develop hydroelectricity.


15. The _______ region of Europe is the largest producer of olives and olive oil in the world.
• Continental
• Taiga
• Mediterranean
Answer: Mediterranean
The Mediterranean region of Europe is the largest producer of olives and olive oil in the world. Olive oil is used for cooking.


  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Europe Geography - II


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-