Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Political Divisions of Europe

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. The European countries of Hungary, Romania, Bulgaria and Greece are collectively known as the _______ states.
• Scandinavian
• Iberian
• Balkan
Answer: Balkan
The European countries of Hungary, Romania, Bulgaria and Greece are referred to as the Balkan states because they are lying in the Balkan Mountains.


2. The European countries of United Kingdom and Republic of Ireland together form _______.
• British Isles
• Great Britain
• Iberian Peninsula
Answer: British Isles
The British Isles are made of the European countries of United Kingdom and Republic of Ireland. The British Isles are formed by 5000 islands, Ireland and Great Britain being the biggest of them.


3. The European countries of Scotland, England and Wales are collectively called _______.
• Great Britain
• United Kingdom
• British Isles
Answer: Great Britain
Great Britain is made up of the European countries of Scotland, England and Wales.



4. United Kingdom is made up of _______ and _______.
• Great Britain, Republic of Ireland
• Wales, Northern Ireland
• Great Britain, Northern Ireland
Answer: Great Britain, Northern Ireland
Great Britain and Northern Ireland are collectively referred to as the United Kingdom.


5. The European countries of Spain and Portugal together form the _______ Peninsula.
• Iberian
• Scandinavian
• Kola
Answer: Iberian
The Iberian Peninsula is made up of the European countries of Spain and Portugal.


6. _______ is the region of Europe that extends across the northern parts of Norway, Sweden, Finland and the Kola Peninsula of Russia.
• Lapland
• Benelux
• Scandinavia
Answer: Lapland
Lapland is the region of Europe north of the Arctic Circle extending across the northern parts of Norway, Sweden, Finland and the Kola Peninsula of Russia.


7. The European countries of Belgium, Netherlands and Luxembourg are collectively referred to as the _______ countries.
• Balkan
• Nordic
• Low
Answer: Low
The Low countries are Belgium, Netherlands and Luxembourg. They are so called because all of them are made up of lowlands. These three European countries are also called 'Benelux' countries. This is so because 'Be' stands for Belgium, 'ne' stands for Netherlands and 'lux' stands for Luxembourg.


8. The European countries of Norway, Sweden, Denmark, Finland and Iceland are collectively referred to as the _______ countries.
• Balkan
• Nordic
• Iberian
Answer: Nordic
The Nordic countries are Norway, Sweden, Denmark, Finland and Iceland. They are so called because all of them are united by certain economic factors.


9. The European island of Ireland has two divisions - _______ and _______.
• Northern Ireland, Republic of Ireland
• United Kingdom, Republic of Ireland
• Northern Ireland, British Isles
Answer: Northern Ireland, Republic of Ireland
The European island of Ireland has two divisions - Northern Ireland (northern part) and Republic of Ireland (southern part)


10. _______ and _______ are the European countries that form the Scandinavian Peninsula.
• Norway, Sweden
• Norway, Denmark
• Sweden, Denmark
Answer: Norway, Sweden
The European countries of Norway and Sweden make up the Scandinavian Peninsula.


11. The European countries of Norway, Sweden and Denmark are collectively called the _______ countries.
• Nordic
• Scandinavian
• Balkan
Answer: Scandinavian
The European countries of Norway, Sweden and Denmark are referred to as the Scandinavian countries.


12. West Germany and East Germany united to form Germany in 1990.
• True
• False
Answer: True
In 1990, West Germany and East Germany united to form Germany.


13. The U.S.S.R. ceased to exist in 1991 and fifteen independant republics emerged.
• True
• False
Answer: True
In 1991, the U.S.S.R. ceased to exist and broke into fifteen independant republics. Of these, only seven of them are European republics today. They are Russia, Moldova, Ukraine, Belarus, Lithuania, Latvia, Estonia.


14. Czechoslovakia collapsed and broke into two independant countries in 1993.
• True
• False
Answer: True
In 1993, Czechoslovakia collapsed and broke into two independant countries of Czech Republic and Slovakia.


15. In 1991, Yugoslavia broke up into independant countries due to political conflict.
• True
• False
Answer: True
Yugoslavia collapsed and broke into many independant countries in 1991 due to political conflict.


16. The European country of Netherlands is also known as Holland.
• True
• False
Answer: True
Holland is another name for the European country of Netherlands.


17. United Kingdom is the largest European country.
• True
• False
Answer: False
The largest European country is Russia. In fact, it is also the largest country in the world!


18. Turkey is the smallest European country.
• True
• False
Answer: False
The smallest European country is Vatican City. In fact, it is also the smallest country in the world!


  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Political Divisions of Europe


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-