Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Identify the Rivers of Europe - I

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the RIVER OF EUROPE

1. Which is the longest river of Europe?
• River Danube
• River Dnieper
• River Volga
Answer: River Volga
River Volga is the longest river of Europe. It is 3685 km long. It originates from a small lake in the Valdai Hills. It flows across Russia and empties into the Caspian Sea. The capital of Russia, Moscow is situated on River Volga.


2. Which is the second-longest river of Europe?
• River Volga
• River Dnieper
• River Danube
Answer: River Danube
River Danube is the second-longest river of Europe. It is 2857 km long. It originates from Germany's Black Forest region. It flows through many countries on its way from the Swiss Alps to the Black Sea. It is Europe's only east-flowing river. It is also one of the main transportation waterways of Europe. Its valley is known for its scenic beauty. The capital of Austria, Vienna, the capital of Hungary, Budapest and the capital of Serbia, Belgrade are all situated on River Danube.


3. Which is the busiest river of Europe?
• River Rhone
• River Ruhr
• River Rhine
Answer: River Rhine
River Rhine is the busiest river of Europe. It originates from the Swiss Alps and flows northwards to its mouth on the North Sea coast where it forms a delta. It is very famous for the picturesque rift valley that it forms. Bonn and Cologne are the important cities both situated on River Rhine. The leading port in continental Europe, Rotterdam, is also situated at its mouth in Netherlands.



4. Which of the following is a well-known tributary of River Rhine?
• River Rhone
• River Ruhr
• River Oder
Answer: River Ruhr
River Ruhr is a well-known tributary of River Rhine. It is small, but of great importance for industrial reasons.


5. Which is the longest river in England?
Answer: River Thames
River Thames is the longest river in England. It is also the most important and famous river of England. It is 346 km long. It originates from the Cotswold hills in south-central England and flows towards south-eastern England, where it empties into the North Sea. The capital of England, London is situated on River Thames.


6. Which is the third-longest river of Europe?
Answer: River Dnieper
River Dnieper is the third-longest river of Europe. It originates near the source of River Volga. It flows through Russia and Ukraine. It empties into the Black Sea.


7. Which of the following is a river of Germany?
• River Po
• River Tagus
• River Oder
Answer: River Oder
River Oder is a river of Germany. It empties into the Baltic Sea.


8. Which is the longest river in France?
• River Loire
• River Seine
• River Garrone
Answer: River Loire
River Loire is the longest river in France. It is a west-flowing river of France. It empties into the Bay of Biscay.


9. Which of the following is a south-flowing river of France?
• River Rhone
• River Rhine
• River Ruhr
Answer: River Rhone
River Rhone is a south-flowing river of France. It empties into the Mediterranean Sea. An important port, Marseille, is situated at its mouth.


10. Which of the following is not a river of Spain and Portugal?
• River Douro
• River Tagus
• River Garrone
Answer: River Garrone
River Garrone is not a river of Spain and Portugal. It is a west-flowing river of France. It empties into the Bay of Biscay. River Douro and River Tagus are both rivers of Spain and Portugal. They empty into the Atlantic Ocean. The capital of Portugal, Lisbon, is situated at the mouth of River Tagus.


11. Which is the longest river in Italy?
• River Po
• River Douro
• River Tagus
Answer: River Po
River Po is the longest river in Italy. It originates from the Swiss Alps near the French border. It form the fertile Lombardy Plain before emptying into the Adriatic Sea. A famous city, Turin, is situated on River Po.


12. Which is the only east-flowing river of Europe well-known for its transportation waterways and the scenic beauty of its valley?
Answer: River Danube
River Danube is Europe's only east-flowing river. It is also one of the main transportation waterways of Europe. Its valley is known for its scenic beauty. It is the second-longest river of Europe. It is 2857 km long. It originates from Germany's Black Forest region. It flows through many countries on its way from the Swiss Alps to the Black Sea. It is Europe's only east-flowing river. It is also one of the main transportation waterways of Europe. Its valley is known for its scenic beauty. The capital of Austria, Vienna, the capital of Hungary, Budapest and the capital of Serbia, Belgrade are all situated on River Danube.


13. Which is the river famous for its picturesque rift valley?
Answer: River Rhine
River Rhine is very famous for the picturesque rift valley that it forms. It is the busiest river of Europe. It originates from the Swiss Alps and flows northwards to its mouth on the North Sea coast where it forms a delta. Bonn and Cologne are the important cities both situated on River Rhine. The leading port in continental Europe, Rotterdam, is also situated at its mouth in Netherlands.


14. Which is the most important and famous river of England?
Answer: River Thames
River Thames is the most important and famous river of England. It is also the longest river in England. It is 346 km long. It originates from the Cotswold hills in south-central England and flows towards south-eastern England, where it empties into the North Sea. The capital of England, London is situated on River Thames.


15. Which of the following is a north-flowing river that flows through Poland?
• River Don
• River Vistula
• River Elbe
Answer: River Vistula
River Vistula is a north-flowing river that flows through Poland. It empties into the Baltic Sea. The capital of Poland, Warsaw, is situated on its banks.


16. Which of the following is a north-flowing river that flows through Germany?
• River Vistula
• River Elbe
• River Don
Answer: River Elbe
River Elbe is a north-flowing river that flows through Germany. It empties into the North Sea. The leading port of Germany, Hamburg, is situated on its estuary.


17. Which of the following is a west-flowing river of France?
• River Volga
• River Seine
• River Danube
Answer: River Seine
River Seine is a west-flowing river of France. It empties into the English Channel. The capital of France, Paris, is situated on its banks. A leading sea-port of France, Le Harve, is also situated on its estuary.


18. Which of the following is a west-flowing river of France?
• River Rhine
• River Loire
• River Dnieper
Answer: River Loire
River Loire is a west-flowing river of France. It is the longest river in France. It empties into the Bay of Biscay.


19. Which of the following is a west-flowing river of France?
• River Don
• River Vistula
• River Garrone
Answer: River Garrone
River Garrone is a west-flowing river of France. It empties into the Bay of Biscay.


20. Which river of Europe forms the fertile Lombardy Plain?
• River Tagus
• River Douro
• River Po
Answer: River Po
River Po forms the fertile Lombardy Plain before emptying into the Adriatic Sea. It is the longest river in Italy. It originates from the Swiss Alps near the French border. A famous city, Turin, is situated on River Po.


  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Identify the Rivers of Europe - I


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-