Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Greek Mythology  Greek

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

What one word completes each of the following sentences pertaining to Greek mythology?

1. _______ was a Greek hero whose heels were the vulnerable part of his body.
Answer: Achilles
Achilles was the Greek hero who could not be easily killed. Since the only vulnerable part of his body were his heels, he was killed when stabbed there.


2. King _______ was stabbed in his bath by his wife when he returned after the Trojan war.
Answer: Agamemnon

3. _______ was the Goddess of love and beauty.
Answer: Aphrodite


4. _______ was Apollo's twin sister.
Answer: Artemis

5. The Parthenon was dedicated to Pallas _______.
Answer: Athena

6. _______ carried the world on his shoulders.
Answer: Atlas
Atlas was the giant who was condemned to carry the world on his shoulders.


7. _______ was a monster that was half man and half horse.
Answer: Centaur

8. _______ was the ferryman who rowed the dead to Hades over the River Styx.
Answer: Charon

9. _______ turned Ulysses and his companions into swine.
Answer: Circe

10. _______ was King Agamemnon's wife.
Answer: Clytemnestra

11. _______ was a one-eyed giant.
Answer: Cyclope
Cyclope was the one-eyed giant from whose cave Ulysses and his men managed to escape by clinging to the fur of sheep.


12. _______ was God of wine.
Answer: Dionysius

13. The face of _______ of Troy is said to have launched a thousand ships.
Answer: Helen
In order to bring back Helen of Troy, Agamemnon launched a thousand ships and caused a war between the Greeks and the Trojans.


14. _______ was the son of Zeus and Maia, and the messenger of the Gods.
Answer: Hermes

15. _______ was the Goddess of the hearth (home).
Answer: Hestia

16. _______ was the rainbow goddess, and the messenger of the Gods.
Answer: Iris

17. _______ was the young prince who went to get the golden fleece.
Answer: Jason
Jason was the young Greek prince who found the golden fleece after fantastic adventures.


18. _______ was Jason's wife.
Answer: Medea

19. The Gods lived on Mount _______.
Answer: Olympus

20. _______ was a winged horse of the Greek Gods.
Answer: Pegasus

21. _______ was the God of the Underworld.
Answer: Pluto

22. _______ was the God of the seas.
Answer: Poseidon

23. _______ was helped by Adriane's thread.
Answer: Theseus

24. _______ was Achilles' mother.
Answer: Thetis

25. _______ was Cupid's mother.
Answer: Venus

26. _______ was the King of the Gods.
Answer: Zeus

  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Greek Mythology


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-