Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Europe > Print Preview

Monuments & Cities of Europe

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the MONUMENT, identify the EUROPEAN CITY

1. Parthenon
Answer: Athens
The Parthenon is dedicated to the city goddess Athena and is a masterpiece of Doric architecture.


2. AtomiumAtomium
Answer: Brussels
The Atomium is a cluster of giant spheres. It is a structure representing the concept of an iron molecule enlarged 165 billion times. Located at the foot of the Atomium is Mini-Europe, which is a park with models of various European monuments built down to the finest level of detail on a scale of 1:25.


3. Manneken Pis statue
Answer: Brussels
The Manneken Pis statue, a charming fountain of a little boy, is a symbol of Brussels. It is located in the immediate vicinity of the Grand Place.



4. Big Ben Big Ben
Answer: London
At the North End of Westminster Abbey (or the British Houses of Parliament), there is the famous Clock Tower with the 14 ton bell known as Big Ben. When Parliament is in session, a light shines on the Clock Tower at night. Big Ben strikes every fifteen minutes with a characteristic loud chime. The bells in the Clock Tower were named after the building contractor, Benjamin Hall.


5. Buckingham Palace
Answer: London
The changing of the guards takes place every day at 1130 hours before Buckingham Palace.


6. Nelson's Column, Trafalgar Square
Answer: London

7. Tower Bridge Tower Bridge
Answer: London
All distances in London are measured starting from Trafalgar Square.


8. Kappelbrucke BridgeKappelbrucke Bridge
Answer: Lucerne
Kappelbrucke is the world's oldest covered wooden bridge originally built in 1333 over the Reuss River, but partially destroyed in a fire. It is a beautifully restored wooden bridge in Lucerne with 17th century painting of Swiss history and leads to a beautiful 17th century Jesuit Church.


9. Lion MonumentLowendenkmal or Lion Monument
Answer: Lucerne
The Lion Monument (Lowendenkmal) is carved into a limestone cliff to commemorate the bravery and loyalty of the Swiss guards who died in the French revolution.


10. Arc de TriompheArc de Triomphe
Answer: Paris
The Arc de Triomphe arches over the tomb of the unknown soldier and stands in the middle of the Place de l'Etoile (now called Place Charles de Gaulle). Napoleon started building the arch in 1806 to glorify his empire and celebrate his victories, but the arch was completed in 1836, fifteen years after his death. The 50 m high triumphal arch displays some marvellous reliefs and bears the names of many famous battles and victories.


11. Eiffel Tower Eiffel Tower
Answer: Paris
The Eiffel Tower in Paris (France) is about 300 meters (985 feet) high (with the TV antenna, it measures about 321 meters today). It was erected according to the design of the engineer, Gustave Eiffel, for the World Fair of Paris in 1889.


12. Louvre Museum
Answer: Paris
The Louvre is one of the grandest museums in the world with a sparkling glass pyramid entrance way. It features the famous portrait of Mona Lisaby Leonardo da Vinci.


13. Leaning Tower Leaning Tower
Answer: Pisa
The Leaning Tower started to sag while it was being built. The 55 m high clock tower has been leaning even more despite attempts to restore its balance.


14. Trevi FountainTrevi Fountain
Answer: Rome
A Roman legend guarantees your return to Rome if you throw a coin in the fountain.


15. Doge's Palace (Palazzo Ducale)
Answer: Venice
The Palazzo Ducale is an excellent example of Venetian Gothic architecture. Until 1797, the palace served as the residence of the Doge (Duke) and as a government and court building. Two granite columns topped by the bronze lion of San Marco and the statue of San Teodoro stand in the immediate vicinity of Doge's Palace. The Doge's Palace, the Bell Tower, the Bridge of Sighs are located in Piazza San Marco (St. Mark's Square), the very heart of Venice.


  Try the Quiz :     Europe Quiz Games : Monuments & Cities of Europe


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-