Syvum Home Page

Home > General Knowledge Quizzes > Print Preview

Earth & Universe Quiz  Largest Planet

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the DESCRIPTION, identify the HEAVENLY BODY

1. Nearest star to the Earth
• Sirius
• Pole Star
• Proxima Centauri
• Alpha Centauri
• Sun
Answer: Sun
 The Sun, which is at a distance of 92,955,900 miles from Earth is the nearest star to Earth. The distance of the Sun from the Earth is termed as 1 Astronomical Unit. Light from the Sun takes nearly 8 minutes to reach the Earth.


2. Nearest star to the Earth (other than the Sun)
• Great Bear
• Proxima Centauri
• Andromeda
• Alpha Centauri
• Dog Star
Answer: Proxima Centauri
Proxima Centauri, which was discovered in the year 1915, is at a distance of nearly 4.2 light years from Earth. One light year is equal to the distance light travels in one year.


3. Brightest star as seen from the Earth
• Rigel Kentaurus
• Betelgeux
• Dog Star (Sirius)
• Eta Carinae
• Orion
Answer: Dog Star (Sirius)
 Sirius A (Alpha Canis Majoris), also known as the Dog Star, is the brightest star visible from the surface of Earth. It has an apparent brightness magnitude of -1.46. It is nearly 8.65 light years away from the Earth and has luminosity 26 times greater than that of the Sun. It is visible in the winter months of the northern hemisphere.



4. Largest planet of our solar system
• Uranus
• Jupiter
• Saturn
• Neptune
• Pluto
Answer: Jupiter
 Jupiter, with an equatorial diameter of 88,080 miles is the largest of the nine planets that revolve around the Sun. Its mass is approximately 320 times, and volume 1300 times that of the Earth. In other words, Jupiter could contain 1300 Earths.


5. Smallest planet of our solar system
• Pluto
• Mercury
• Venus
• Mars
• Neptune
Answer: Pluto
 Contrary to popular opinion, Mercury is not the smallest planet. Pluto, the outermost planet, with a diameter of 1430 miles is the smallest planet of our solar system.


6. Coldest planet of our solar system
• Pluto
• Neptune
• Venus
• Saturn
• Ganymede
Answer: Pluto
 Pluto, discovered by William Tombaugh, is the planet which is farthest from the Sun. It is the coldest planet of the solar system. It is so cold that when in 1992, scientists discovered nitrogen on Pluto, it was in SOLID form. It is the only outer planet made of solid material.


7. Planet of our solar system with fastest orbiting speed
• Mercury
• Venus
• Pluto
• Jupiter
• Earth
Answer: Mercury
 Mercury, at a speed of 107,030 mph, takes about 88 days to orbit the Sun and is the fastest planet of our solar system.


8. Hottest planet of our solar system
• Mercury
• Venus
• Mars
• Jupiter
• Earth
Answer: Venus
 American and Russian space probes have found out the temperature on the surface of Venus is 465 oC, making it the hottest planet of our solar system.


9. Planet closest to Earth
• Moon
• Venus
• Mercury
• Mars
• Sun
Answer: Venus
 Venus is at times about 25 million miles away from the Earth. Mars is at a distance of 34 million miles.


10. Brightest planet as viewed from the Earth
• Jupiter
• Venus
• Moon
• Mercury
• Mars
Answer: Venus
 Venus, also known as the Evening star, is the brightest planet as seen from the surface of the Earth. It has an apparent brightness magnitude of -4.4.


11. Densest planet of the solar system
• Jupiter
• Mars
• Neptune
• Pluto
• Earth
Answer: Earth
 Our planet Earth, with a density of nearly 5.5 times that of water, is the densest planet of our solar system. Saturn, with a density about 0.69 times that of water, is the one with the lowest density. If the planets were placed in a huge ocean, then Saturn would be the only one to float on the water.


12. Largest satellite (natural) of our solar system
• Moon
• Phobos
• Ganymede
• Deimos
• Sinope
Answer: Ganymede
 Ganymede, the satellite of Jupiter, with a diameter of 3275 miles is the largest satellite of our solar system.


13. Heaviest satellite (natural) of our solar system
• Moon
• Phobos
• Deimos
• Ganymede
• Sinope
Answer: Ganymede
 Ganymede is one of the 16 satellites of Jupiter. It has a mass nearly double that of the moon.


14. Satellite closest to the parent planet
• Moon
• Titan
• Charon
• Enceladus
• Phobos
Answer: Phobos
 Phobos is one of the 2 satellites of Mars. It is at a distance of nearly 5800 miles from the center of Mars making it the satellite that is closest to the parent planet.


15. Satellite farthest from the parent planet
• Sinope
• Hyperion
• Titan
• Ganymede
• Charon
Answer: Sinope
 Sinope is the outermost of the 16 satellites of Jupiter. It is at a staggering distance of 14 million miles from Jupiter.


16. Largest ocean in the world
• Atlantic Ocean
• Indian Ocean
• Pacific Ocean
• Arctic Ocean
• South China Sea
Answer: Pacific Ocean
 Pacific Ocean represents nearly half of all the world's oceans. Oceans represent 94% of the Earth's water.


17. Deepest part of the ocean
• Marianas Trench
• Sea of Tranquility
• Raasay Point
• Bermuda Triangle
• Java Trench
Answer: Marianas Trench
 Marianas Trench, pinpointed by HM Survey Ship Challenger, is located in the Pacific Ocean. The bathyscape Trieste descended to its bottom at 35,813 ft.


18. Largest sea
• Dead Sea
• Mediterranean Sea
• Red Sea
• Black Sea
• South China Sea
Answer: South China Sea

19. Largest bay (in terms of shoreline length)
• Hudson Bay
• Bay of Bengal
• Cardigan Bay
• Cape of Good Hope
• San Diego Bay
Answer: Hudson Bay

20. Largest bay (in terms of area)
• Hudson Bay
• Bay of Bengal
• Cardigan Bay
• Cape of Good Hope
• San Diego Bay
Answer: Bay of Bengal

21. Largest continent
• Asia
• Europe
• America
• Africa
• Australia
Answer: Asia
 Asia is the largest continent accounting for about 29.5% of all the land on the Earth.


22. Smallest continent
• Asia
• Europe
• America
• Australia
• Africa
Answer: Australia
 The Australian continent consists of Australia along with New Zealand, Tasmania, Papua New Guinea and the Pacific Islands. It is also sometimes referred to as the Oceania.


23. Largest peninsula
• Arabia
• India
• China
• Russia
• France
Answer: Arabia

24. Largest island
• Honshu
• Greenland
• Indonesia
• New Zealand
• Borneo
Answer: Greenland
 Greenland was discovered by Eric the Red. Australia, which is larger that Greenland, is considered a continent. Greenland is 3 times as large as Borneo, the second largest island in the world, and 9 times as big as Honshu, the largest island of Japan.


25. Highest mountain
• Mount Rushmore
• Andes
• K2
• Kanchenjunga
• Mount Everest
Answer: Mount Everest
 Edmund Hillary and Tenzing Norgay were the first people to reach the top of Mount Everest. The 10 highest peaks are all found in the Himalayan mountain range north of India. The 3 highest peaks are Mount Everest (29,030 ft), K2 (28,250 ft) and Kanchenjunga (28,210 ft).


26. Highest waterfall
• Khône Falls
• Niagara Falls
• Angel Falls
• Tugela Falls
• Yosemite Falls
Answer: Angel Falls
 Angel Falls with a total drop of 3210 ft and the longest single drop of 2610 ft are located in Venezuela on the river Carrao. They are named after the American Pilot Jimmy Angel who recorded them in his log book while flying over them in 1935. The Tugela Falls in South Africa with a drop of 3110 ft are the second highest waterfall.


27. Greatest waterfall (in terms of flow rate)
• Khône Falls
• Niagara Falls
• Grande Falls
• Yosemite Falls
• Boyoma (formerly Stanley) Falls
Answer: Boyoma (formerly Stanley) Falls
 The greatest waterfalls are Boyoma Falls in Zaire (17,000 m3/s), Khône Falls in Laos (11,600 m3/s) and Niagara Falls on the Canada / US border (5,830 m3/s).


28. Widest waterfall
• Khône Falls
• Boyoma Falls
• Niagara Falls
• Grande Falls
• Yosemite Falls
Answer: Khône Falls
 Khône Falls are in Laos.


29. Longest river
• Ob Irtysh
• Mississippi-Missouri
• Yangtze
• Amazon
• Hwang Ho
Answer: Amazon
 The total length of the Amazon in South America is 4195 miles. Its navigable length of 3750 miles is the greatest of any river. River Nile had been regarded as the longest but its present estimated length is about 4145 miles.


30. Largest lake
• Lake Superior
• Aral Sea
• Lake Huron
• Lake Victoria
• Caspian Sea
Answer: Caspian Sea
 Caspian Sea is located in Azerbaijan (Asia) and has a total area of 143,240 square miles.


31. Deepest lake
• Lake Huron
• Lake Tanganyika
• Lake Erie
• Lake Superior
• Lake Baikal
Answer: Lake Baikal
 Lake Baikal is located in Siberia and is the deepest lake in the world at 5315 ft.


32. Highest lake
• Lake Michigan
• Lake Titicaca
• Lake Erie
• Loch Ness
• Lake Baikal
Answer: Lake Titicaca
 Lake Titicaca is located at the border of Peru and Bolivia.


33. Largest freshwater lake
• Lake Erie
• Loch Ness
• Lake Superior
• Lake Baikal
• Lake Huron
Answer: Lake Superior
 Lake Superior is one of the Great Lakes. About 65% of Lake Superior is located in the United States and the rest is in Canada.


34. Largest desert
• Gobi Desert
• Kalahari Desert
• Chihuahuan Desert
• Sahara Desert
• Atacama Desert
Answer: Sahara Desert
 The Sahara Desert in Africa covers a surface area of 3.5 million square miles.


35. River with the greatest water flow
• Nile
• Mississippi-Missouri
• Zambezi
• Amazon
• Hwang Ho
Answer: Amazon
The Amazon flows into the ocean at a rate of 18,000 m3/s.


36. Smallest ocean in the world
• Arctic Ocean
• Atlantic Ocean
• Pacific Ocean
• Indian Ocean
• South China Sea
Answer: Arctic Ocean

37. Hottest place on the Earth (for extended periods of time)
• Death Valley, California
• Dallol
• Sahara Desert
• Marble Bar
• Al Aziziyah
Answer: Death Valley, California

38. Place where the hottest temperature was recorded
• Dallol
• Sahara Desert
• Al Aziziyah
• Marble Bar
• Death Valley, California
Answer: Al Aziziyah

39. Place where lowest temperature was recorded
• Siberia
• Siachen
• Iceland
• Helsinki
• Vostok
Answer: Vostok

40. Place with highest annual rainfall
• Cumbria, Britain
• Meghalaya, India
• Sri Lanka
• Congo
• Zambia
Answer: Meghalaya, India

41. Largest active volcano
• Mount St Helens, US
• Mt Cameroon, Cameroon
• Mauna Loa, Hawaii
• Etna, Sicily
• Stromboli, Italy
Answer: Mauna Loa, Hawaii
Mauna Loa, Hawaii last erupted in 1984.


42. Place which has had the longest drought
• Sahara Desert
• Gobi Desert
• Atacama Desert
• Grand Canyon
• Great Sandy Desert
Answer: Atacama Desert

43. Largest star
• Sun
• Sirius
• Pole Star
• Orion
• Betelgeuse (Alpha Orionis)
Answer: Betelgeuse (Alpha Orionis)

  Try the Quiz :     General Knowledge Quiz : Earth & Universe


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-