Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology Quiz : Meiosis

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Answer each question below related to meiosis, by selecting the most appropriate answer from the choices given.

1. Arrange the stages of meiotic prophase I below in order.
• Leptotene, Pachytene, Zygotene, Diplotene, Diakinesis
• Zygotene, Diplotene, Diakinesis, Pachytene, Leptotene
• Leptotene, Zygotene, Pachytene, Diplotene, Diakinesis
• Leptotene, Zygotene, Pachytene, Diakinesis, Diplotene
Answer: Leptotene, Zygotene, Pachytene, Diplotene, Diakinesis
The stages of meiotic prophase I in order are leptotene, zygotene, pachytene, diplotene and diakinesis.


2. During which stage of meiotic prophase I do centrioles divide and start moving towards opposite poles?
• Zygotene
• Pachytene
• Leptotene
• Diplotene
Answer: Leptotene
During the leptotene, centrioles divide and start moving towards opposite poles.


3. During which stage of meiosis does crossing over occur?
• Metaphase I
• Metaphase II
• Prophase I
• Prophase II
Answer: Prophase I
During the prophase I, crossing over occurs.



4. During which stage of meiosis do chromosomes divide at the centromeres?
• Prophase I
• Metaphase I
• Metaphase II
• Anaphase II
Answer: Anaphase II
During the anaphase II, chromosomes divide at the centromeres.


5. How many daughter cells are formed in meiosis?
• 4
• 2
• 23
• 46
Answer: 4
Four daughter cells are formed in meiosis.


6. The daughter cells formed in meiosis are similar to the parent cells.
• True
• False
Answer: False
The daughter cells contain half the number of chromosomes as compared to the parent cells in meiosis. Moreover, their chromosomes are different because of crossing over.


7. The size of the cell remains the same during the prophase I.
• True
• False
Answer: False
The cell enlarges during the prophase I.


8. After meiotic cell division, the number of chromosomes in daughter cells is equal to that of parent cells.
• True
• False
Answer: False
The number of chromosomes is reduced to half in meiosis, while it remains the same in mitosis.


  Try the Quiz :     Biology Quiz : Meiosis


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-