Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Circulation

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. During the atrial systole, the openings of the pulmonary vein and the vena cava are _______.
• open
• closed
Answer: closed
During the atrial systole, the openings of the pulmonary vein and the vena cava are closed. During the ventricular systole, the openings of the pulmonary artery and the aorta are open.


2. Which fluid fills up the space between all human body cells?
• extercellular fluid
• intercellular fluid
• intracellular fluid
• extracellular fluid
Answer: intercellular fluid
The intercellular fluid fills up the space between all human body cells.


3. The left auricle of the heart receives _______ blood from the lungs.
• deoxygenated
• oxygenated
Answer: oxygenated
The left auricle (also called left atrium) of the heart receives oxygenated blood from the lungs through the pulmonary vein.



4. The _______ of the heart pumps the blood up to the lungs only.
• right auricle
• right ventricle
• left ventricle
• left auricle
Answer: right ventricle
The right ventricle of the heart pumps the blood up to the lungs only. This blood gets oxygenated in the lungs and is then pumped into the left auricle by the pulmonary vein.


5. The process of circulation of blood in the heart begins with the _______ of the auricles of the heart.
• relaxation
• contraction
Answer: contraction
The process of circulation of blood in the heart begins with the contraction of the auricles of the heart.


6. During the atrial systole, the atrial muscles _______.
• relax
• contract
Answer: contract
During the atrial systole, the atrial muscles contract.


7. When the auricles of the heart contract, the ventricles relax, and vice versa.
• True
• False
Answer: True
When the auricles of the heart contract, the ventricles relax, and vice versa.


8. Plasma is a constituent of blood.
• True
• False
Answer: True
Plasma is the yellow-colored, alkaline constituent of blood.


9. During the ventricular systole, the blood enters the ventricles.
• True
• False
Answer: False
During the ventricular systole, the blood enters the auricles. During the atrial systole, the blood enters the ventricles.


10. During the ventricular systole, the semilunar valves are closed.
• True
• False
Answer: False
During the ventricular systole, the semilunar valves are open to allow the flow of blood into the pulmonary artery and the aorta. During the atrial systole, the semilunar valves are closed to prevent the flow of blood back into the ventricles.


11. In a normal adult, the red blood corpuscles are produced in the liver.
• True
• False
Answer: False
In a normal adult, the red blood corpuscles are produced in the bone marrow. In an embryo, they are produced in the liver and the spleen.


12. The inferior vena cava carries blood from the upper parts of the body to the heart.
• True
• False
Answer: False
The inferior vena cava (also called posterior vena cava) carries deoxygenated blood from the lower (posterior) parts of the body (e.g., abdomen, legs, etc.)


13. The cardiac veins carry blood to the walls of the heart.
• True
• False
Answer: False
The cardiac veins collect blood from the walls of the heart.


14. With reference to the heartbeat, the word 'systole' refers to a relaxation phase whereas the word 'diastole' refers to a contraction phase.
• True
• False
Answer: False
With reference to the heartbeat, the word 'systole' refers to a contraction phase whereas the word 'diastole' refers to a relaxation phase.


15. The right auricle of the heart receives oxygenated blood.
• True
• False
Answer: False
The right auricle of the heart receives deoxygenated blood from all parts of the body through the vena cava. The left auricle receives oxygenated blood through the pulmonary veins.


  Try the Quiz :     Biology : Human Circulation


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-