Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Circulatory System II

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which is the largest artery in the human body?
• pulmonary artery
• hepatic artery
• aorta
• renal artery
Answer: aorta
The aorta is the largest artery in the human body. The aorta originates from the left ventricle of the heart. It carries oxygenated blood from the heart to all parts of the body.


2. Which of the following is not a function of the spleen?
• Spleen produces red blood corpuscles.
• Spleen produces blood platelets.
• Spleen produces lymphocytes.
• Spleen stores blood.
Answer: Spleen produces blood platelets.
The spleen does not produce blood platelets. It has four main functions as follows.
1. It produces red blood corpuscles.
2. It destroys worn-out red blood corpuscles.
3. It produces lymphocytes.
4. It stores blood.


3. The aorta originates from the _______ of the heart.
• left auricle
• right ventricle
• right auricle
• left ventricle
Answer: left ventricle
The aorta originates from the left ventricle of the heart. It carries oxygenated blood from the heart to all parts of the body.



4. The spleen is located behind the stomach.
• True
• False
Answer: True
The spleen is located in the abdominal cavity, behind the stomach, and above the left kidney.


5. The spleen is a lymphatic organ.
• True
• False
Answer: True
The spleen is a lymphatic organ. This is so because it produces lymphocytes.


6. Blood aids in regulating the body temperature.
• True
• False
Answer: True
Blood (a part of the circulatory system) aids in regulating the body temperature.


7. Pericardium is the double-walled membranous covering that protects the heart.
• True
• False
Answer: True
Pericardium is the double-walled membranous covering that protects the heart. It contains the pericardial fluid that helps in lubrication. In other words, it decreases friction during the heartbeat, and protects it from mechanical damage.


8. The coronary arteries originate from the base of the aorta.
• True
• False
Answer: True
The coronary arteries originate from the base of the aorta.


9. There are four kinds of valves in the heart.
• True
• False
Answer: True
There are four kinds of valves in the heart. They are:
1. left auriculo-ventricular valve
2. right auriculo-ventricular valve
3. aortic semilunar valves
4. pulmonary semilunar valves


10. A portal vein begins in the form of capillaries and ends in the form of capillaries too.
• True
• False
Answer: True
A portal vein begins in the form of capillaries and ends in the form of capillaries too.


11. The pulse rate decreases during strenuous physical work.
• True
• False
Answer: False
The pulse rate increases during strenuous physical work and also during emotional stress.


12. The word 'pulse' is related to veins.
• True
• False
Answer: False
The word 'pulse' is related to arteries during the ventricular systole.


13. Blood pressure is exerted by the blood flowing through the veins on the walls of the veins.
• True
• False
Answer: False
Blood pressure is exerted by the blood flowing through the arteries on the walls of the arteries.


14. 'Systolic pressure' is the term that indicates the lower limit of blood pressure.
• True
• False
Answer: False
'Systolic pressure' is the term that indicates the upper limit of blood pressure. 'Diastolic pressure' is the term that indicates the lower limit of blood pressure.


15. The auricles of the heart have thicker walls than the ventricles.
• True
• False
Answer: False
The auricles of the heart have thinner walls than the ventricles. This is so because the chief function of the auricles is to receive blood from all parts of the body and pump this blood into the ventricles just below.


  Try the Quiz :     Biology : Human Circulatory System II


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-