Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Endocrine System

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Identify the organ 'A' present on upper poles of kidneys.

• Spleen
• Thyroid Gland
• Adrenal Gland
• Gall bladder
Answer: Adrenal Gland
Because of their position, they are also known as suprarenal glands.


2. Injections of insulin are prescribed to the patients of
• Hypertension
• Asthma
• Diabetes Mellitus
• Typhoid 
Answer: Diabetes Mellitus

3. The lack of which hormone results in dwarfism?
• Adrenaline
• Noradrenaline
• Growth hormone
• Insulin
Answer: Growth hormone


4. Islets of Langerhans secrete
• Adrenaline
• Insulin
• Growth hormone
• Thyroxine
Answer: Insulin
Islets of Langerhans are found in the pancreas. They secrete insulin.


5. The lack of which hormone does not affect growth - Thyroxine, Insulin, Growth hormone or Sex hormone?
• Thyroxine
• Growth hormone
• Insulin
• Sex hormone
Answer: Insulin

6. Thyroxine contains - bromine, chlorine, fluorine or iodine?
• Chlorine
• Bromide
• Fluorine
• Iodine
Answer: Iodine

7. True or false: Secretion of excess of growth hormone causes Gigantism.
• True
• False
Answer: True

8. True or false: Lump in the neck due to enlargement of thyroid is known as Goitre.
• True
• False
Answer: True
A lack of iodine in the diet causes the thyroid gland to enlarge in an attempt to make more iodine. This enlargement is known as Goitre. 


9. True or false: Adrenaline is secreted by pancreas.
• True
• False
Answer: False
Adrenaline is secreted by adrenal glands.


10. True or false: Endocrine glands have ducts.
• True
• False
Answer: False
Endocrine glands do not have any ducts. They directly pour their secretions into the blood. Glands which have ducts are known as Exocrine glands.


11. True or false: Insulin is secreted by pituitary gland.
• True
• False
Answer: False
Insulin is secreted by pancreas.


  Try the Quiz :     Biology : Human Endocrine System


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-