Syvum Home Page

Home > Quiz Games > Biology > Print Preview

Biology : Human Nutrition & Digestion - Enzymes

Formats Info Page Worksheet / Test Paper Quiz Review

Hide all answers   View all answers   Print   Try the Quiz

Given the QUESTION, identify the ANSWER

1. Which enzyme does not act on proteins?
• pepsin
• amylopsin
• trypsin
• erepsin
Answer: amylopsin
Amylopsin (also known as pancreatic amylase) does not act on proteins. It acts on starch carbohydrates. Pepsin, trypsin, and erepsin (also known as peptidase) act on proteins. Erepsin also acts on peptides.


2. Amylopsin is an enzyme present in the _______.
• jejunum
• ileum
• duodenum
Answer: duodenum
Amylopsin (also known as pancreatic amylase) is an enzyme present in the duodenum (a part of the small intestine). Amylopsin acts on starch carbohydrates and converts them into maltose.


3. Which of the following statements about enzymes is false?
• Enzymes are vitamins by nature.
• Enzymes are required in very small quantities.
• Enzymes act on a specific substrate to form a specific product.
• Enzymes act best between a narrow range of temperature known as 'optimum temperature'.
Answer: Enzymes are vitamins by nature.
Enzymes are proteins by nature. They are chemical substances produced in a living body that help to speed up the rate of chemical reactions in the body. Hence, they are also called 'biocatalysts'.



4. Pepsin is an enzyme contained in _______ juice.
• pancreatic
• gastric
• intestinal
Answer: gastric
Pepsin is an enzyme contained in gastric juice. Pepsin acts on proteins and converts them into proteoses and peptones.


5. Invertase is an enzyme present in the _______.
• ileum
• duodenum
• jejunum
Answer: ileum
Invertase (also known as sucrase) is an enzyme present in the ileum (a part of the small intestine). Invertase acts on sucrose and converts it into glucose and fructose.


6. Erepsin is an enzyme contained in _______ juice.
• intestinal
• pancreatic
• gastric
Answer: intestinal
Erepsin (also known as peptidase) is an enzyme contained in intestinal juice. Erepsin acts on proteins and peptides. It converts them into amino acids.


7. Trypsin is an enzyme contained in _______ juice.
• pancreatic
• gastric
• intestinal
Answer: pancreatic
Trypsin is an enzyme contained in pancreatic juice. Trypsin acts on proteins and converts them into proteoses, peptones, peptides, and amino acids.


8. Which enzyme is not present in pancreatic juice?
• amylopsin
• trypsin
• steapsin
• pepsin
Answer: pepsin
Pancreatic juice (secreted by the pancreas) contains three enzymes, namely amylopsin or pancreatic amylase (acts on starch), trypsin (acts on proteins), and steapsin or lipase (acts on emulsified fats).


9. Which enzyme acts on starch in the mouth and converts it into maltose?
• pepsin
• ptyalin
• lipase
• lactase
Answer: ptyalin
The salivary glands in the mouth secrete saliva, which contains an enzyme called ptyalin (salivary amylase). Ptyalin acts on starch and converts it into maltose.


10. Which enzyme does not act on fats?
• steapsin
• lipase
• ptyalin
Answer: ptyalin
Ptylain does not act on fats. It acts on starch carbohydrates. Steapsin and lipase act on fats.


11. Which enzyme is produced only in children?
• pepsin
• rennin
• amylopsin
• trypsin
Answer: rennin
The gastric glands secrete gastric juice which contains three enzymes, namely pepsin (acts on proteins), rennin (acts on milk proteins or caseinogen), and gastric lipase (acts on fats). Of these, rennin is produced only in children.


12. Which enzyme does not act on carbohydrates?
• ptyalin
• amylopsin
• steapsin
• invertase
Answer: steapsin
Steapsin does not act on carbohydrates. It acts on fats. Ptyalin, amylopsin (also known as pancreatic amylase), and invertase (also called sucrase) act on starch carbohydrates.


13. The large intestine does not secrete any enzymes.
• True
• False
Answer: True
The large intestine does not secrete any enzymes. Undigested food and water pass through the large intestine. It absorbs water, but the undigested food passes into the rectum and is expelled from the anus.


14. The liver secretes a chemical compound called bile, which contains no enzymes.
• True
• False
Answer: True
The liver secretes a chemical compound called bile, which contains no enzymes. Bile is a brownish-green fluid which is stored in the gall bladder. Bile emulsifies fats and makes the food alkaline.


15. Enzymes help to quicken the rate of chemical reactions in a living body and undergo changes during this process.
• True
• False
Answer: False
Enzymes help to quicken the rate of chemical reactions in a living body and do not undergo any changes themselves during this process.


  Try the Quiz :     Biology : Human Nutrition & Digestion - Enzymes


Contact Info © 1999-2017 Syvum Technologies Inc. Privacy Policy Disclaimer and Copyright
Previous
-
Next
-